Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Strunkovičtí potrestali v prvním poločase kaplické chyby a brali tři body

 
pondělí, 5. září 2022, 20:42

Strunkovice nad Blanicí - První zápas na soupeřově hřišti čekal v neděli odpoledne kaplické fotbalisty. Spartakovci se představili ve Strunkovicích. Domácí byli favority střetnutí.

Vstup do zápasu však měli lepší hosté. Ti hned v úvodu zaměstnali domácího brankáře Vojtíška. Už ve druhé minutě vyslal přízemní střelu ke vzdálenější levé tyči Vaniš, Vojtíšek byl u své tyče včas a dokázal míč vytáhnout na rohový kop. Z něj se sice Kapličtí do vážnějšího zakončení nedostali, ale v páté minutě po dalším rohovém kopu už ano. Po Gutheisově centru zakončoval z první Pastier, bohužel pro hosty, trefil přesně místo, kde byl připravený strunkovické gólman. O poznání větší šanci měli však nedlouho poté fotbalisté od Blanice. Po nedůrazu v obraně se řítil sám na gólmana domácí kanonýr Žurek, Bílý však proti jeho zakončení zakročil reflexivně nohou. Akce domácích pokračovala, k zakončení se dostal znovu Žurek, pálil tvrdě, Bílý byl pozorný a míč za svá záda nepustil. Na duel stejných hráčů došlo i po čtvrthodině hry, kdy měli Strunkovičtí výhodu přímého kopu. Žurek mířil k levé tyči, Bílý dokázal umístěnou střelu vyrazit a míč do bezpečí uklidil dobíhající Čutka.

I v dalším průběhu prvního poločasu byli nebezpečnější domácí fotbalisté, mnohdy jim však šance nabídli hosté svou nedůsledností a nepřesnostmi v obranné fázi. Bezbrankový stav se změnil ve 26 minutě střetnutí. Kapličtí zadáci byli nedůslední ve středu hřiště, díky tomu se míče zmocnil Tomáš Koloušek, přálo mu i štěstí, a rázem se řítil sám na brankáře a střelou po zemi k tyči rozjásal domácí příznivce – 1:0. Krátce po uplynutí půlhodiny hry standardní situace pro Strunkovické. Z levé strany se k přímému kopu postavil Nosek, mířil k bližší levé tyči, Bílý byl pozorný a míč vytěsnil na rohový kop.

Chvíli na to po další situaci od rohového praporku centroval do vápna Žurek, hlavičku Noska Bílý pohlídal a míč z pod břevna dostal mimo bránu. Ve 38. minutě se domácí druhého gólu dočkali. Spartakovci jej však Strunkovicím nabídli doslova na zlatém podnose. Ve vápně trestuhodně chyboval Gondek a jeho hrubku potrestal druhým gólem Roman Žurek2:0. Krátce před poločasem pak ještě za zmínku stojí tvrdá rána mimo v podání domácích, a na druhé straně z dobré střelecké pozice zakončoval Pál po zemi, Vojtíšek neměl problém míč schovat ve svých rukavicích. Do kabin tak odcházeli s dvoubrankovým náskokem fotbalisté Strunkovic.

Po změně stran se obraz hry změnil a rozhodně tomu napomohla situace ze třetí minuty druhého dějství, kdy byl faulován před vápnem Vaniš a Kapličtí dostali výhodu přímého kopu. K míči se postavil kapitán Petr Gutheis a na jeho umístěnou střelu k levé tyči gólman Vojtíšek nedosáhl – 2:1. V dalších minutách pak Spartakovci svému hostiteli zatápěli, jejich hra oproti první půli se viditelně zlepšila, domácím se dařilo dobře bránit a Kaplické do šancí nepouštěli. Gólové šance vymizely i na straně fotbalistů Blaníku. Hosté hru v obraně zjednodušili. Dlouhé minuty se tak hrálo převážně ve středu hřiště, mezi šestnáctkami. Přesto byl výsledek střetnutí dál otevřený.

S blížícím se koncem pak přibývalo emocí a osobních soubojů, bojovalo se přece o body a výsledek nebyl rozhodnutý. V 78. minutě měli domácí výhodu rohového kopu. Po odvráceném centru se za vápnem do míče opřel Koloušek, táhlá přízemní rána minula levou tyč. Rušno následně bylo i před domácí svatyní. Po rychlé kombinaci se zleva do vápna dostal Štěpánek, jeho centr zastavila ruka bránícího Dvořáka, ale penalta se nepískala, jelikož dle hlavního arbitra byla v dostatečné blízkosti těla. V 87. minutě mohl definitivně rozhodnout Žurek, z hranice velkého vápna kroutil balón do levé šibenice, ale těsně ji minul. Pak přišly pro změnu příležitosti Spartakovců na srovnání stavu. Po Gutheisově autovém vhazování a Gondekově vyhraném hlavičkovém souboji se k míči na hranici šestnáctky dostal Mokoš, střela po zemi směřovala do prostoru branky, Vojtíšek jednobrankový náskok svého týmu uhájil. V samotném závěru pak ještě zahrával trestný kop z poloviny hřiště Vaniš, Gondek znovu vyhrál hlavičkový souboj, do zakončení se díky tomu dostal v gólové pozici Štrbačka, ale střela mu nesedla, mezi tři tyče nesměřovala a Vojtíšek tak mohl zůstat v klidu.

Po závěrečném hvizdu hlavního arbitra, který přišel nedlouho poté, si domácí zhluboka oddychli. Kapličtí nebyli snadným soupeřem. Ti mohou žehrat na nepovedený první poločas, kdy obě branky domácím doslova nabídli.  

TJ Blaník Strunkovice nad Blanicí – TJ Spartak Kaplice 2:1 (2:0)

Góly: 26. Koloušek, 38. Žurek – 47. Gutheis. Rozhodčí: Hošek – Vítek, Vejčík. ŽK: 3:1 (Dvořák, Pravda, Nosek – Daniel). Diváků: 110.

Strunkovice: Vojtíšek – Brych, Dvořák, Beneš, Kadlec, Funda, Pravda, Koloušek, Nosek (89. Černý), Koloušek, Žurek.

Kaplice: F. Bílý – Kuchař, Čutka, Gondek, Mokoš, Gutheis, Vaniš, Pál (46. Štrbačka), F. Štěpánek, Daniel, Pastier.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec