Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jihočech Jindřich Staněk chce obhájit titul s Plzní a těší se na hvězdné týmy v Lize mistrů

 
čtvrtek, 1. září 2022, 17:33

Plzeň – Šestadvacetiletý Jindřich Staněk, rodák ze Strakonic, který momentálně působí v plzeňské Viktorii, má za sebou nejúspěšnější sezonu v kariéře. V ročníku 2021/2022 vyhrál s Plzní ligový titul, získal cenu pro nejlepšího brankáře české nejvyšší soutěže a dostal se do reprezentace. V nové probíhající sezoně se s plzeňským týmem kvalifikoval do Ligy mistrů, kde si zahraje proti Barceloně, Bayernu Mnichov a Interu Milán. „Je to splněný sen,“ říká o účasti v milionářské soutěži Staněk.

Jindro, jste mistrem uplynulého ročníku, jaké to je?
Je to vynikající. Průběh sezony byl takový všelijaký, ze začátku nic moc, protože jsem byl zraněný. Pak jsem se uzdravil a dostal se do brány a od té doby to šlo jenom nahoru. Celkově tedy ta sezona byla povedená a titul byl největším úspěchem.

Během sezony favorizovali spíše lidé na titul Spartu nebo Slavii, ceníte si triumfu o to více?
Myslím si, že každý rok nás spoustu lidí podceňuje, hnalo nás to ale spíše dopředu. Věděl jsem, že máme kvalitnější tým než Sparta. Na začátku sezony jsem si říkal, že to bude mezi námi a Slavií a takhle jsme to vnímali i v kabině.

Co říkáte na trenéra Michala Bílka? Zdálo se, že vás na zápasy připravoval výborně, hlavně do defenzivy..
Trenér Bílek je určitě jedním z nejzkušenějších trenérů u nás a ten styl hry je účinný. Neřekl bych, že ten styl je jen defenzivní, máme na každý zápas určitou strategii, ale několikrát jsme potvrdili, že hrajeme útočný fotbal, takže já bych to defenzivním stylem úplně nenazýval. Máme zodpovědnou obranu a hodněkrát jsme jak doma, tak venku ukázali, že umíme střílet góly. Ale jak jsem řekl, ta zodpovědnost v obraně nám ten titul vyhrála.

Po sezoně jste získal ocenění pro nejlepšího brankáře FORTUNA LIGY. Jak si vážíte této ceny?
Na individuální statistiky se moc nedívám, samozřejmě je to hezké, vyhrát něco takového, ale vždy je to o celé obranné čtyřce, takže to jde i za kluky. Defenzivu jsme měli vážně zodpovědnou a bylo to vidět v každém zápase, kde jsme myslím dostali během sezony snad jen třikrát dva góly v lize, takže určitě to byla zásluha i celého týmu.

Výkony jste si řekl o pozvánku do reprezentace. Je to splněný sen?
Ano, pro tohle fotbal hrajete. Když to přišlo poprvé, tak to bylo celkem nečekané. Od té doby jsem se tam ale udržel a jak říkáte, je to splněný sen. Posbíral jsem i nějaké starty a určitě jsem za to rád.

Jaké to bylo nastoupit proti Cristianu Ronaldovi v Lize národů?
Určitě to byl jeden z největších zápasů, které jsem odehrál. Když jsem nad tím ale přemýšlel, během toho zápasu si to tolik neuvědomujete, uvědomíte si to až po zápase nebo pár dní potom, že to bylo hezké. Asi ne úplně každému se povede zahrát si proti němu, už je to starší hráč a může každou chvíli skončit, takže jsem určitě rád, že jsem si proti takové legendě mohl zahrát.

S Plzní to v Budějovicích nebyl zrovna lehký zápas, že?
Bylo to těžké, po těch pohárových utkáních to tak bývá. Ale jsme rádi, že jsme to zvládli.

Vyhráli jste o gól, což je váš častý výsledek, je to nějaká náhoda, nebo třeba umění?
Dnes můžeme říct, že to trochu náhoda je. (usmívá se). Dali jsme gól až v 94., ale štěstí přeje připraveným, a to my jsme, takže super.

Vrátil jste se na jih Čech, kde jste se narodil a nějakou dobu tu působil, je to pro vás vždycky trochu speciální?
Těch zápasů, co jsem odchytal proti Dynamu, bylo už celkem dost. Samozřejmě, něco jsem tu prožil, zažil jsem tu úspěch v podobě postupu do první ligy. Budějovice mám pořád rád a přeji jim jenom to nejlepší.

Sledujete Dynamo i nadále?
Samozřejmě, když je liga, na výsledky se podívám. Mám tam kamarády, se kterými jsem tam hrál, kteří tam zůstali, takže těm přeji určitě. Když tu byl trenér Horejš, přál jsem mu úspěchy. Budějovice mám pořád rád a přeji jim jenom to nejlepší.

Před pár dny jste postoupili do Ligy mistrů, vy jste mi nedávno říkal, že by to byl další ze splněných snů..
Ano, tohle jsme všichni chtěli. (usmívá se) Na klubové úrovni nic většího není a prestiž té soutěže se nedá vůbec popsat. Jsou to ohromné zkušenosti právě i třeba k reprezentaci, byl to ohromný cíl a ten se naplnil. Je to splněný sen.

Jaké máte plány ve vaší fotbalové budoucnosti?
Plánovat moc nechci, ale samozřejmě budu rád, když se ta sezona povede tak, jako ta minulá. Obhajoba titulu bude určitě těžká, ale je to jeden z mých osobních cílů to vyhrát znova a uhrát něco v Evropě. A hlavně zůstat zdravý.

Napsal(a) Václav Kucul | Foto Jan Škrle