Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zemřel meteorák František Fiktus, bývalému hráči Slavie a Bohemians bylo 93 let

 
úterý, 16. srpna 2022, 23:11

V požehnaném věku 93 let dnes krátce po poledni zemřel bývalý záložník František Fiktus. Zapomenutá hvězda českobudějovického fotbalu patřila mezi úspěšné obojživelníky, kteří holdovali oběma populárním sportům na nejvyšší úrovni.

Rodák z Vráta u Č. Budějovic vyšel z vyhlášené mládežnické líhně zelenobílého Meteoru Č. Budějovice společně s Antonínem Španingerem a Vlastimilem Hajšmanem. Nechyběl ani v dorosteneckém výběru Jihočeské fotbalové župy, který v roce 1947 senzačně zvrátil stav 0:3 se Středočeskou župou v Praze jako předzápas ČSR – Polsko.

Za lvíčata si zahrál s legendárním Svatoplukem Pluskalem. Stihl dva zápasy, v nichž vstřelil jeden gól. Už v 19 letech jej získaly ligové Teplice, kde předvedl svůj talent a na podzim 1948 nastřílel v deseti zápasech šest gólů.

Po nuceném návratu do českobudějovického Meteoru přestoupil napodruhé do Slavie Praha, kde se měl stát nástupcem slavného Pepi Bicana, ale za necelý rok obdržel povolávací rozkaz.

FRANTIŠEK FIKTUS

Narozen: 13. května 1929

Zemřel: 16. srpna 2022

Kariéra: Meteor (1947), Teplice (1948), Meteor (1949), Slavia (1950 – 1951, 1955 – 1956), Bohemians (1957 – 1962)

Bilance v 1. lize: 134 startů, 28 gólů – Slavia (61 zápasů, 22 gólů), Bohemians (73 zápasů, 6 gólů)

Špatný kádrový posudek od komunistické předsedkyně Vráta zapříčinil, že se talentovaný fotbalista neocitl v žádném vojenském výběru, ale musel se hlásit v karvinských dolech jako „pétépák“. V krušných začátcích fáral osm set metrů pod zemí… Později chodil vypomáhat fotbalovému Baníku Ostrava a hokejovým Vítkovicím.

Vrátil se do Slavie a zažil slavné jihoafrické turné s hrajícím trenérem Pepim Bicanem. Sešívaný dres nosil do roku 1957. Za sedm let odehrál 119 zápasů a dal 61 gólů. Dobře to uměl i s hokejkou, se Slavií si málem zahrál nejvyšší soutěž.

Na pět sezon (1957-62) zamířil do Vršovic, kde pomáhal jako kapitán s rychlým návratem do ligy Spartaku Praha Stalingrad, jak zněl tehdejší název Bohemians. Kariéru dohrával v nižších soutěžích za Košíře a Uhelné sklady. Trénoval hokejové mládežníky v Bohemians.

Pečlivě si do poznámkových bloků zapisoval sezónní přehledy, z nichž vyšlo, že od patnácti let nastoupil v 1 009 zápasech a zaznamenal 665 gólů. Myslel i na zadní kolečka, po skončení kariéry pracoval mj. jako vedoucí expedice v ČKD polovodiče či propagační pracovník ve Slavii. Do důchodu odešel až v 72 letech. Poslední roky prožil na západě Čech.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Ladislav Lhota