Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Doplatili jsme na dlouhou přípravu, v níž jsme vařili úzký kádr, přiznává trenér Milan Nousek

 
sobota, 25. června 2022, 12:00

Písek - Výkony a výsledky v podzimní části Fortuna ČFL katapultovaly mladý tým FC Písek mezi vážné uchazeče o medailové příčky ve skupině A. Namlsaní fanoušci ale museli skousnout výkonnostní pokles v jarních odvetách a pád žlutomodrých na konečnou osmou příčku.

V polovině soutěže se Písečtí nacházeli mezi kvalitní konkurencí nečekaně vysoko. Příznivé výsledky provázely krásné góly a diváci na tribunách začali oprašovat diskusi o šancích na postup do 2. ligy. Lákavé téma na levém břehu Otavy však zvolna ztrácelo půdu pod nohama a momentálně není aktuální i vzhledem k nejisté době, v níž se obtížně shromažďují finanční prostředky. „Podzim se vydařil náramně, ale příliš se tomu nepodobal obraz hry v jarních měsících. Na konci sezony už to bylo jenom o tom, abychom nějak dohráli. Pustíme se do analýzy a řekneme si, co bylo špatně. Nehodláme dopustit, aby se opakoval takový průběh,“ ujišťuje hlavní trenér Milan Nousek. 

Realizační tým přecenil situaci a naplánoval zimní přípravu v délce, která přinesla více škody než užitku. Ruku v ruce s touto chybou se nepodařilo doplnit hráčský kádr. Početně ani kvalitou. Za několik odcházejících borců s pevným místem v základní sestavě (Štěpán Pineau, David Pravda, Patrik Schramhauser) přišla jen dvojice mladých obránců Dominik Mašek – Michal Němeček z rezervy budějovického Dynama. Uvedli se přijatelně, ale nepozvedli celkovou sílu mužstva. „Musíme si říct na rovinu, že nám ve středu pole citelně chyběl Schramhauser, který dokázal stmelit defenzivu a z jeho rozehrávky mohl těžit Koreš a další hráči,“ ohlíží se písecký kouč.

Tři fotbalisté jsou na odchodu

Od 19. listopadu do 5. března absolvoval nenadálý favorit ČFL šňůru čtrnácti přípravných duelů. Jenže bohatý program spočíval na bedrech úzkého kádru. „Bohužel, nedokázali jsme ulevit některým hráčům a vařili jsme je v tom po celé zimní období. Tohle jsme udělali špatně. Myslím, že to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme na jaře zůstali bez šťávy a chyběl náboj srovnatelný s podzimem,“ zní kajícná trenérova slova. Prolog odvetné poloviny soutěže navíc pokazila zranění Martina Voráčka či Matěje Volfa. Zapojovali se do hry až během jara. Nastoupit museli dorostenci, což se ukázalo jako dobrý počin do budoucna.

Klubové naděje alespoň přivoněly k zápasům v dospělé kategorii a za pochodu se budoval tým z vlastních zdrojů. Třetiligové kopačky v rámci možností obouvali Filip Hadáček, Martin Kynkor, Tom Bílý. „Určitě dostanou příležitost, aby se v letních měsících poprali o místo v sestavě,“ ujišťuje Milan Nousek. „Nebudu vyprávět, že jsme spokojení s tím, jak dopadla sezona. To určitě ne. Naše představa byla do pátého místa. Na druhou stranu to nevidím jako nějakou katastrofu,“ komentuje písecký lodivod konečnou osmou příčku v tabulce skupiny A. Zvítězilo béčko pražské Slavie před Královým Dvorem a Vltavínem. Žlutomodří se rozloučili domácí výhrou 8:0 nad sestupujícím Rakovníkem. Získali 41 bodů při skóre 44:36 z 28 utkání.

Letní příprava A-týmu FC Písek odstartuje v den Mistra Jana Husa 6. července. „Přivítáme kluky a ve sváteční atmosféře zahájíme přípravné období,“ usmívá se trenér. Prozrazuje také první změny v kabině. Odcházejí Karel Kulík, Václav Hrachovec a Matěj Volf. První hodlá studovat v Brně. Posílí mužstvo Rosic. Druhý shání angažmá, třetí se chystá do zahraničí. Adekvátní příchody jsou předmětem jednání, ale jména zůstávají pod pokličkou. „Nebudu tvrdit, že máme někoho tutového, dokud ho neuvidím 6. července na tréninku,“ nechce se spálit Milan Nousek. Zaútočí jeho svěřenci na kýženou pátou příčku? „V začátku přípravy posoudíme kvalitu týmu a podle toho stanovíme cíl,“ povídá.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle