Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ojedinělému úspěchu mládežnického fotbalu na jihu Čech je padesát! Jubilem připomíná kniha a výstava

 
úterý, 7. června 2022, 11:05

Ano, je tomu už skutečně padesát let, kdy fotbaloví dorostenci TJ Igla České Budějovice na Střeleckém ostrově přivítali slovenského mistra Slovan Bratislava, aby se s ním poměřili ve dvou zápasech o titul federální.

Co tomuto vrcholu jihočeského mládežnického fotbalu za celou jeho historii předcházelo? Nováček dorostenecké ligy dokázal v soutěžním ročníku 1971/1972 na konci soutěže za sebou v tabulce nechat všechny týmy favorizované na jeho začátku. A to jeho soupeři byly zkušené týmy Slávie Praha, Bohemians Praha, Jablonce, Liberce, Hradce Králové či Pardubic.

Dokázal to přesto, že ve svém středu neměl, na rozdíl od svých soupeřů, žádného hráče s reprezentačními zkušenostmi. Připomenout by se asi měla i skutečnost, že A tým Igly hrál krajský přebor a v Č. Budějovicích se tehdy hrála pouze III. liga (Dynamo, Škoda).

Igla si tak překvapivě vybojovala právo se utkat s vítězi dalších dvou skupin dorostenecké ligy o titul mistra republiky. Ale ani Baník Ostrava, velký favorit všemi předem označovaný za vítěze, či Teplice nedokázaly mladé, nadšeně hrající mladíky z Igly zastavit.

A ani tady nemusel být ještě konec. Vždyť již v úvodu zmíněném prvním finálovém utkání se Slovanem Bratislava nevycházeli z údivu nejen diváci, ale i samotní hráči obou týmů. Igla vedla v 65.min. utkání 3:0. Ano, skutečně to není překlep. Nezkušený domácí tým vítězství do konce utkání neudržel, ale i tak nerozhodný výsledek 3:3 byl velmi překvapivý.

Českobudějovičtí hráči neudělali ostudu ani v bratislavské odvetě. Prohráli tím nejtěsnějším rozdílem 1:0.

Žádnému českobudějovickému, ale ani jihočeskému týmu, se před nimi mistrovský titul získat nepodařilo. Bohužel jejich úspěch nedokázal žádný další tým z jihu Čech za těch uplynulých padesát let zopakovat. To jen dokazuje, jakého ojedinělého úspěchu tenkrát mladí hráči Igly dosáhli.

Prodejní místa knihy

Jihočeský KFS

OFS Č. Budějovice

DK Metropol ČB – vinotéka v přízemí

Tipsport, Česká ulice, ČB

M-ars, Hroznova ulice, ČB

Jistě i proto Jihočeský kraj, Statutární město Č. Budějovice a další sponzoři finančně podpořili připomenutí tohoto úspěchu, takže vstup na výstavu, která je od 27. května přístupná veřejnosti od 8 do 17 hodin v prostorách místního DK Metropol, je zdarma. Na výstavě trvající do 30. června t. r. můžete shlédnout nejen dosud nikde nepublikované fotografie, výstřižky z dobového tisku, ale i celou řadu trojrozměrných předmětů, včetně medailí, diplomů, pohárů, dresů nebo míče, který se ještě musel šněrovat.

„Mistry navzdory, jak dorostenci TJ IGLA Č. Budějovice titul získali“, není jen název výstavy, ale rovněž stejnojmenné knihy, která je již od konce května v prodeji.

Kniha neobsahuje pouze výsledky jednotlivých zápasů a tabulky, ale přibližuje také cestu za titulem řadou historek a komentářů k dobovým reáliím tak, aby se bylo možno do ní začíst.

V medailoncích hráčů, trenérů a funkcionářů, kteří se na získání titulu podíleli, se vám otevře cesta jednotlivých aktérů příběhu od jejich sportovních začátků k dorosteneckému titulu, pokračování jejich fotbalové kariéry, či trenérského a funkcionářského zapojení po jejím skončení.

Kniha by rozhodně neměla být pouhou vzpomínkou pro pamětníky, ale ráda by se stala inspirací a motivací pro dnešní mladé hráče na sobě pracovat tak, aby dosáhli stejného úspěchu.

 

Tisková zpráva