Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Spolupráce partnerských klubů v Českých Budějovicích a okolí

 
sobota, 19. března 2022, 14:03

Od letošního ročníku 2021/2022 se naplno rozběhla spolupráce mezi akademií Dynama s oddíly z Českobudějovicka a okolí.

Spouštěčem byla iniciativa a aktivita Dynama v čele s trenéry Pavlem Houzimem a Rostislavem Helštýnem, šéftrenérem dynamických přípravek, který spolupráci koordinuje.

V současné chvíli se ke spolupráci hlásí 19 klubů z Budějovic a okolí. Nejedná se o nic povinného, zavazujícího. „Jedinou podmínkou účasti je aktivita a iniciativa zúčastněných a jedním z cílů je otevřená, férová komunikace mezi zúčastněnými trenéry a kluby. Primárně jsou veškeré společné aktivity zacíleny na kategorie přípravek a mladších žáků, nicméně je-li zájem také ze starších kategorií, jsme za to v Dynamu rádi a rádi klubům vyhovíme,“ popisuje myšlenku Helštýn.

Komunikace, vzájemná inspirace, otevřenost, práce s přesahem do rodin, to vše má tvořit základ pro vlídné prostředí, ve kterém se děti rozvíjí, a které podporuje chuť dětí do fotbalu. „O poměrech v našem fotbalu, úrovni práce s dětmi, úrovni vztahů a komunikace mezi lidmi, kteří vedou děti k tomu, jak se mají chovat, netřeba mluvit… Od počátku nám šlo a jde o to, vytvořit oboustranně výhodný proces, z něhož těží obě strany, a který pozitivně ovlivňuje vztahy (slušnost, otevřenost, komunikaci) mezi lidmi, kteří s dětmi v regionu pracují,“ dodává Helštýn.

Přínosů spolupráce je celá řada, nejpodstatnější je v možnostech vzdělávání trenérů. Kluby a trenéři komunikují, spolupracují, zvyšují úroveň svých tréninkových procesů a tím roste sportovně-osobnostní úroveň dětí a zároveň úroveň práce s mládeží na Českobudějovicku a v regionu.

„Kooperace klubů, které se ke spolupráci hlásí, se rozběhla a rozvíjí nad očekávání. Chci všem touto formou poděkovat. Množství ze spolupráce jdoucích výhod, profitů pro trenéry, tedy pro kluby, tedy pro děti, tedy pro celý region, je celá řada…, “ vysvětluje šéftrenér přípravek Dynama Rostislav Helštýn, a dodává, „případná oslovení klubů a rodičů nejtalentovanějších dětí přechodem do Dynama nejsou (díky formě a množství přínosů spolupráce pro kluby) vnímány jako nutné zlo, ale jako její logický důsledek – umožnění dalšího rozvoje dítěte v jeho zájmu, který je společným zájmem.“

Mezi konkrétní činnosti, které tvoří obsah spolupráce, patří společné praxe trenérů, které se konají jedenkrát měsíčně, ukázkové tréninky na základě individuálního zájmu klubů, návštěvy trenérů partnerských klubů na trénincích Dynama, tréninky pro děti partnerských klubů pod vedením dynamáckých trenérů (s doslova s úžasným ohlasem se setkal trénink pro děti partnerských klubů na hlavním stadionu Dynama pod vedením dynamáckých trenérů a hráčů A-týmu), brankářské tréninky pro děti partnerských klubů nebo prostor v nafukovací hale na Složišti s umělou trávou pro turnaje mezi partnerskými kluby, atd.

Co zaznělo od partnerských klubů

Zástupci partnerských klubů vítají skvělou organizaci, nápady, získávání zkušeností a těší se na další společné akce. „Možností, které spolupráce nabízí stále přibývá a věřím, že tento způsob a kooperace všech klubů je užitečný pro celý region,“ uvedl Vít Slepička z SK Čtyři Dvory.

„Spolupráci jsme navázali na podzim. Zúčastnili jsme se ukázkového tréninku v Ševětíně, který byl pro nás začínající trenéry hodně přínosný. Několik hráčů mělo už také možnost zatrénovat si s Dynamem,“ sdělil Lukáš Stoklasa z týnské Olympie. „Celkově spolupráce obnáší hodně energie a času a my si toho velmi vážíme. Když se my, trenéři, budeme zlepšovat, můžeme to očekávat i od dětí,“ zmínil Boris Simić, někdejší obránce Dynama, který se stará o mládež v Malši Roudné.

Do projektu se s chutí zapojili i mládežníci FK Protivín. „Pro mě znamená vznik tohoto projektu revoluční myšlenku, jak zkvalitnit výchovu mladých fotbalistů v našem kraji. Věřím, že z toho dříve či později budou profitovat všichni,“ podotkl protivínský Marek Hanus. „Za nás je velmi důležité, že se Dynamo v práci s mládeží "otevřelo" ostatním klubům z regionu a vnímají je jako partnery,“ poznamenal David Štojdl ze Spartaku Trhové Sviny.

Dynamo je v kraji lídrem a chce se výrazně podílet na výchově mládeže. „V jižních Čechách je to právě Dynamo, kdo by mělo vést jakoukoliv spolupráci s menšími kluby ku prospěchu všech, kteří o to mají zájem. Pochopilo, že jakákoliv pomoc, či rada se jim v budoucnu vrátí v podobě dobře vychovaných mladých fotbalistů, kteří budou jistě rádi za jakýkoliv odrazový můstek do velkého fotbalu, třeba i přes Dynamo,“ řekl Ondřej Lacko ze Slavie Č. Budějovice. „Vidíme, že projekt také pomáhá formovat celé fotbalové prostředí a je pro nás velkou motivací a smyslem pro další pokračování v současné nelehké době,“ podotkl Jiří Hrabánek, předseda TJ Mokré.

„Je to jednoduché. Zájem vzbuzuje zájem, a dokud bude iniciativa společná, budeme se chovat podle pravidel, budeme společně dál přicházet s nápady, co můžeme dělat a udělat pro děti, bude se tato spolupráce rozvíjet. V současné době zájem trenérů a klubů dotuje naši společnou energii a chuť ji znovu investovat. Za Dynamo ještě jednou děkuji všem a těšíme se na další aktivity,“ uzavřel Rostislav Helštýn.

Napsal(a) Akademie SK Dynamo ČB | Tisková zpráva