Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Ve šlágru prvního jarního kola uspěl Olešník nad Českým Krumlovem

 
neděle, 13. března 2022, 13:46

Jihočeský kraj - Fotbalové jaro na jihu Čech začalo. 16. kolo krajského přeboru naznačilo, že jaro bude z hlediska boje o titul ještě hodně zajímavé. Jaro začalo zostra především pro hráče Olešníku a Českého Krumlova, kteří se utkali na hřišti Olešníka. Domácí duel třetího s prvním se štěstím zvládli a uchovali si tak naději na obhajobu krajského titulu. Naplno bodovaly i druhé Prachatice a rovněž čtvrtý Osek a také tyto týmy se úspěšně pustily do pronásledování stále vedoucího Slavoje Český Krumlov. Na první body stále čeká Blatná, nezískala je ani na šestnáctý pokus, když podlehla doma Dražicím. V souboji dvou mužstev z dolní poloviny tabulky uspěl Týn nad Vltavou nad Třeboní. Suverénně vstoupili do jarní části soutěže fotbalisté Jankova, kteří na umělé trávě v Milevsku nedali šanci „domácím“ Čimelicím. V posledním duelu 16. kola porazili fotbalisté Strakonic Protivín 2:1.

Hráči Olešníku hýřili od prvních minut aktivitou, českokrumlovští fotbalisté naopak jako by se ještě neprobudili ze zimního spánku. První poločas patřil domácím a ti po zásluze vedli po pětačtyřiceti minutách 2:0. Brankáře Slavoje Beránka překonali ve 26. minutě Jakub Toth a z pokutového kopu pět minut před odchodem do kabin Robert Szó. Druhý poločas měl diametrálně odlišný průběh. Hráči Českého Krumlova přišli na trávník jako polití živou vodou a domácím začali zle zatápět. V 58. minutě přišlo snížení, když hostující kapitán Václav Novák nachytal brankáře Pavla Tomáška na švestkách a bylo to 2:1. O sedm minut později se Novákovi podařilo přelobovat gólmana Olešníku znovu a bylo vyrovnáno. Šlágr kola měl poměrně nečekané rozuzlení. Český Krumlov byl na koni a nic nenasvědčovalo tomu, že by tři body měly zůstat v Olešníku. Jenže v poslední minutě se domácí dostali do vápna a sudí Tomáš Žemlička odpískal po zákroku na domácího hráče penaltu. Míč si postavil znovu Robert Szó a opět nedal Beránkovi šanci. Důležité tři body si tak připsal Olešník.

Pět gólů padlo i v utkání mezi Prachaticemi a Milevskem, do střelecké listiny se přitom zapsali jen dva fotbalisté. Za Prachatice to byl autor hattricku Tomáš Pecka, za hosty z Milevska se dvakrát trefil Jakub Kortan. Díky tříbodovému zisku se Tatran dotáhl na vedoucí Český Krumlov na rozdíl tří bodů. Na lavičku Milevska se vrátil jako hlavní trenér Miroslav Strnad, jehož ke konci podzimu vystřídal Martin Petr. „Milevsku v zimě hrozilo bezvládí a nechtěli jsme dopustit, aby se hráči rozutekli. Proto jsme to s Petrem Janouchem na půl roku vzali,“ řekl ke svému návratu staronový kouč Strnad.

Uspěl i další manšaft z čela tabulky Osek. Ten si poradil v Sezimově Ústí na Soukeníku s domácím béčkem Táborska 0:2. I v tomto utkání se našel dvougólový střelec. Utkání rozhodl ve prospěch hostujícího Oseku dvěma góly Jan Hoch, když v prvním poločase zužitkoval samostatný únik a ve druhém proměnil penaltu za faul brankáře Lukeše na unikajícího Matěje Čapka. Táborsko si situaci výrazně zkomplikovalo již v první půli. Ve 34. minutě zaváhal u půlící čáry Radek Trantýr, svou zbytečnou chybu „napravoval“ faulem a rozhodčí Izugrafov poslal domácího hráče předčasně do sprch. 

Dařilo se také fotbalistům Dražic, kteří potvrdili roli favorita na hřišti beznadějně poslední Blatné, která dosud nezískala jediný bod. Po odstoupení Sezimova Ústí z krajského přeboru může Blatná soutěž relativně v klidu dohrát. Trenér Jaroslav Voříšek však předem ujišťoval, že Blatná bude chtít na jaře dokázat, že do krajského přeboru patří. Blatná nedala nic zadarmo ani hostům z Dražic. Bojovala ale možná až příliš a její hráči vyfasovali dvě červené karty. I díky vlastní nedisciplinovanosti se Blatná možná připravila o lepší výsledek. Utkání rozhodla jediná branka. Na začátku druhého poločasu ji vstřelil hostující Matyáš Stuchlík a Dražice si tak odvezly výhru 0:1.  

Zajímavý souboj se odehrál v Týně nad Vltavou. Olympie přivítala Jiskru Třeboň a střetly se dva týmy, které na podzim shodně uhrály sedmnáct bodů. Duel byl dlouho vyrovnaný, postupem času se ale stále častěji prosazovali domácí fotbalisté. Vůdčí roli v týmu nakonec potvrdil domácí Vladimír Dobal, který si v 70. minutě pohrál s obranou Třeboně a zajistil Týnu těsné vítězství 1:0. „Bylo to o první brance a tu jsme vstřelili my,“ řekl k utkání vltavotýnský trenér Václav Mareš. Stínem zápasu bylo zranění domácího Miroslava Bočka.

Jednoznačný průběh měl duel mezi Čimelicemi a Jankovem, který se odehrál na umělé trávě v Milevsku. Hosty přijela podpořit hlasitě povzbuzující skupina fanoušků, kterou poprvé rozjásal ve 22. minutě gól Lukáše Voráčka. Na další gól si museli příznivci Jankova počkat do 65. minuty, kdy přidal druhou branku nový muž v sestavě Jankova Aleš Hanzlík. Vzápětí byl vyloučen po druhé žluté kartě čimelický Bednařík a s domácími nadějemi to vypadalo bledě. Domácí potom inkasovali ještě dvakrát z kopaček Martina Popelky a znovu exligisty Aleše Hanzlíka a jankovští hráči i fanoušci odjížděli domů naprosto spokojení. 

Vstup do jara vyšel fotbalistům Strakonic. Alespoň tedy výsledkově. Herně se jim tolik nedařilo, hosté z Protivína byli po většinu hrací doby lepším týmem. Zaslouženě se taky ujali vedení, když jejich úvodní branku vsítil v 8. minutě Michal Urban. Chvíli před pauzou však Strakonice zasadili hostům dokonalý direkt po trefách Jiřího Noska a Františka Fundy. Také ve druhé půli měl Protivín víc ze hry, hraje se ale na góly a hosté už žádný nepřidali. Strakonice se tak mohou radovat z tříbodového zisku. "Uhráli jsme potřebné body, žádnou parádu jsme ale nepředvedli," zhodnotil výsledek vedoucí strakonického mužstva Jiří Cibulka.

Výsledky 16. kola krajského přeboru


FC MAS Táborsko B - TJ Osek 0:2 (0:1)

Góly: 16. a 64. (pen.) Hoch.
Rozhodčí: Izugrafov - Albert, Krčín. Delegát: Šnajder. ŽK: 2:1 (Lukeš, Činčura – Němeček). ČK: 1:0 (34. Trantýr). Diváků: 50.


FK Tatran Prachatice - FC ZVVZ Milevsko 3:2 (1:1)

Góly: 15., 52. a 69. Pecka - 27. a 67. Kortan.
Rozhodčí: Přibyl - Boček, Panský. Delegát: Třeštík. Bez karet. Diváků: 100.


FK Olympie Týn n/Vlt. - TJ Jiskra Třeboň 1:0 (0:0)

Góly: 76. Dobal.
Rozhodčí: Dunovský - Jevčák, Mach. Delegát: Krauskopf. ŽK: 3:3 (Boček, Vařil, Dumbrovský – Schneider, Kubín, Kubata). Diváků: 250.


TJ Blatná - TJ Dražice 0:1 (0:0)

Góly: 51. M. Stuchlík.
Rozhodčí: Němec - Kollmann, Nedvěd. Delegát: Brož. ŽK: 5:2 (Kůst 2, Šimůnek 2, Hlaváč – Bareš, Mareš). ČK: 2:0 (62. Kůst, 95. Šimůnek). Diváků: 100.


FK Olešník - FK Slavoj Č. Krumlov 3:2 (0:0)

Góly: 26. Toth, 40. a 90. (obě z pen.) Szó - 58. a 65. Novák.
Rozhodčí: Žemlička - Kaštánek, Pravda. Delegát: Bicek. ŽK: 1:3 (Šíma – Tůma, Kuna, Kořínek). Diváků: 158.


SK SIKO Čimelice - SK Jankov 0:4 (0:1)

Góly: 65. a 84. Hanzlík, 22. Voráček, 73. Popelka.
Rozhodčí: Vican - Ondřej, Šimek. Delegát: Albrecht. ŽK: 2:2 (Bednařík 2 – Kočer, Lošek). ČK: 1:0 (66. Bednařík). Diváků: 40. Hráno na UMT Milevsko.


FK Junior Strakonice - FK Protivín 2:1 (2:1)

Góly: 42. Nosek, 44. Funda - 8. Urban
Rozhodčí: Peterka - Votava, Macko. Delegát: Hruška. ŽK: 2:2 (Funda, Říha - Zach, Hrynevich). Diváků: 120.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák