Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Stoleté výročí založení klubu si v Trhových Svinech přejí oslavit postupem

 
sobota, 15. ledna 2022, 19:02

Trhové Sviny - V tomto roce oslaví svinenský Spartak stoleté výročí založení klubu a tím nejlepším dárkem, jaký si může nadělit, by byl případný postup do krajského přeboru. Naposledy si nejvyšší krajskou soutěž zahrál v sezoně 1999/2000, tedy před více než dvaceti lety. Šlo pouze o roční anabázi, od té doby působí maximálně v I. A třídě. V posledních sezonách došlo k výraznému zlepšení. Postupové ambice naplnil Spartak na podzim, kdy prohrál jen dva zápasy a usadil se na čele tabulky. O ambicích Spartaku Trhové Sviny jsme hovořili s předsedou fotbalového oddílu Janem Gažákem starším.

Po podzimu vedete tabulku skupiny A. Jak to jde dohromady s vašimi předsezónními očekáváními?
Měli jsme ambice hrát co nejvýše a pokusit se o postup. Takže naše očekávání se naplnila a jsme rádi, že jsme tam, kde jsme.

Překvapilo vás na podzim něco?
V soutěži se pohybujeme již několik let, takže soupeře máme načtené. Překvapili nás ale nováčci.

V jakém směru?
Třeba Semice jsou v I. A třídě třetím rokem a pohybují se nahoře. Předvádějí dobrý fotbal a my jsme u nich prohráli. Neuspěli jsme ani v Mirovicích, které jsou též nováčkem. O soupeři jsme neměli téměř žádné informace a na svém hřišti nás zaskočil 4:0. To bylo pro nás vystřízlivění, ale pak už jsme dokázali body vozit i z venku a dostali jsme se postupně na první místo. To jsme potvrdili i v přímém souboji o čelo tabulky na hřišti Roudného, kde jsme vyhráli, a od té doby jsme se pevně usadili na vedoucí příčce.

O utkání v Roudném se dá hovořit jako o šlágru podzimu a vy jste ho vyhráli suverénně 5:1. Připravovali jste speciálně na tento zápas?
Speciálně jsme se nepřipravovali, ale mužstvo Roudného i jeho realizační tým velmi dobře známe. Také naši hráči se s těmi roudenskými potkávali v různých dorosteneckých výběrech a někteří udržují přátelské vztahy. Malši máme dobře zmapovanou.

Pochválil byste celý tým, nebo byste vyzdvihl i některé individuální výkony?
Zdobí nás kolektivní výkon, ale vyčnívali i někteří jednotlivci. Třeba Josef Kurali je nejlepším střelcem celé soutěže. Už mu bylo třicet let a trénuje s námi jen jednou týdně, ty jeho zkušenosti získané v mládežnických týmech Dynama a později v krajském přeboru jsou ale znát. Na podzim nám jeho góly hodně pomohly.

Jak často vlastně trénujete?
V přípravném a předpřípravném období se scházíme až čtyřikrát týdně a v soutěžním období trénujeme dvakrát v týdnu a o víkendech hrajeme zápas. Takhle to většinou mají i ostatní týmy.

A jak bude vypadat vaše zimní příprava?
Pojedeme podle našeho osvědčeného scénáře. Začneme 20. ledna a první část přípravy bude zahrnovat hlavně běhání v okolních terénech a kruhové tréninky v posilovně. Potom začneme chodit na umělou trávu do Borovan a tento cyklus bychom chtěli zakončit soustředěním ve Staré Hlíně, kam jezdíme už zhruba sedm roků. Soustředění se bude konat na přelomu února a března a bude zaměřené na práci s míčem a nácvik různých herních prvků.

Odehrajete také nějaké přípravné zápasy?
Přípravné zápasy hrajeme právě ve Staré Hlíně. Ve čtvrtek a v pátek máme tři tréninkové jednotky, přičemž ta večerní je zaměřená na výklus nebo rehabilitaci v třeboňských lázních. Jednu tréninkovou jednotku plánujeme na sobotní dopoledne a odpoledne pak sehrajeme přátelské utkání.

Udržíte si na podzim úspěšný kádr i pro jarní pokračování sezony?
Kádr by měl zůstat oproti podzimu beze změn. Odchod avizoval pouze Jakub Zatloukal, který dostal nabídku z nižší soutěže v Rakousku. Není ale jisté, jestli k tomu dojde už teď během zimní přestávky nebo až v létě. Byli bychom rádi, kdyby nám Kuba ještě na jaře pomohl, rozhodnutí je ale na něm. Byla by to každopádně citelná ztráta, protože Zatloukal patří v našem mladém týmu k těm zkušenějším a na stoperu podává spolehlivé výkony.

Dojde taky na nějaké posílení stávajícího mužstva?
Doufám, že na jaře se do sestavy vrátí hráči, kteří byli dlouhodobě zranění. Jedná se o Jana Gažáka a Františka Pavla. S Františkem Pavlem počítáme, že se v lednu zapojí a v případě Jana Gažáka uvidíme, jak na tom bude. Měl poraněné koleno, ale už rehabilituje, tak snad bude držet.

Předpokládám, že plán pro jaro je jasný...
Chtěli bychom splnit náš cíl a soutěž vyhrát, soupeři ale budou také jistě připraveni. Na úvod jara nás čeká docela těžký los. Začínáme ve Strunkovicích, které předvádějí na nováčka celkem dobrý fotbal a na podzim nás potrápily. Vyhráli jsme sice 4:2, ale až do konce to byl vyrovnaný zápas. Dále nás čekají těžké zápasy s Vodňany, Semicemi a Vimperkem. První čtyři kola napoví, jak na tom budeme. Každopádně, rádi bychom oslavili stoleté výročí založení klubu postupem do krajského přeboru.

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Miloslav Kusbach