Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V pohledném derby připravili černobílí mladíci lídra o punc neporazitelnosti

 
neděle, 3. října 2021, 11:12

České Budějovice - Zajímavou konfrontaci dravého a běhavého mládí na jedné straně a zkušenosti a taktické vyspělosti na straně druhé sliboval divizní šlágr mezi třetím béčkem Dynama České Budějovice a prvním, dosud neporaženým, Sokolem Lom. A bylo se na co dívat, především v první půli hrál se fotbal nadprůměrné úrovně.

Do utkání vstoupilo domácí Dynamo výborně. Už ve druhé minutě poslal Emanuel Tolno krásnou střelou domácí mladíky do vedení. Hosté se ale rychle oklepali a v 11. minutě bylo vyrovnáno, když se z dorážky prosadil po předchozí nastřelené tyči nejlepší divizní střelec Zbyněk Musiol.

V první půli to byl vyrovnaný zápas, větší šance si ale vypracovalo Dynamo. Ve 14. minutě po Malechově trestném kopu už domácí publikum jásalo, míč však o milimetry minul levý horní růžek hostující brány. Hostům se hodně ulevilo v 26. minutě, kdy ze strany postupoval sám na bránu Tolno, trefil ale pouze boční síť. Lavička Lomu se hodně zlobila, protože byla přesvědčena, že domácí útočník dostal přihrávku do ofsajdu.

Poločas skončil 1:1 a natěšení diváci byli zvědaví, co přinese druhý poločas. Ten přinesl hned v úvodu obrovskou šanci černobílých, když Kladrubský našel ve vápně neobsazeného Bízka, ten však balon netrefil ideálně. V 52. minutě už ale Dynamo svou převahu zužitkovalo. Malecha přihrál Christianu Velikému a ten překonal Matouška podruhé. O šest minut později pak trefil domácí Polanský tyč.

Hostující lavička sáhla k prvnímu střídání a Lom se hnal za vyrovnáním. Jak v první, tak i ve druhé půli hosté rozjeli několik velice nebezpečně vyhlížejících akcí, kterým však scházela přesná finální přihrávka a zakončující hráči Lomu tak nedostali moc prostoru se gólově prosadit.

V poslední minutě se jim to ale málem povedlo. David Neužil konečně dostal ve vápně balón, který přesně potřeboval, ve více než stoprocentní příležitosti ale selhal a z otočky poslal míč vedle. Z následného protiútoku naopak Jan Malecha přidal třetí gól Dynama a to byla tečka za utkáním, na jaká budou diváci rádi chodit.

Řekli Jihočeskému fotbalu

Jindřich Tichai (trenér Dynama B): „Utkání se mi hodnotí dobře. Výsledek je výborný, podařilo se nám stáhnout náskok Lomu na tři body, což jsme si přesně přáli. O to víc nás mrzí úterní ztráta dvou bodů v Plzni, kde soupeř vyrovnal chvíli před koncem na 3:3. Dneska to bylo veselejší, nicméně soutěž je ještě dlouhá. Je třeba říct, že jsme měli vydařený vstup do utkání. Víme přesně, co chceme hrát. Ukázalo se to při prvním gólu, kdy se do napadání zapojilo osm hráčů a Tolno pak výborně zakončil. To je přesně to, co od hráče z ligového áčka očekáváme. Tak to má být. Potom jsme dostali gól z naší nepovedené rozehrávky, ale to se stává. My takto chceme hrát, a proto si to nebudeme vyčítat. Neřekl bych, že jsme měli zápas pod kontrolou, ale myslím, že jsme byli jednoznačně lepší. Soupeř se dostal do náhodné šance až v závěru, do té doby si ale žádnou příležitost nevytvořil. To my jsme měli podstatně víc šancí a další z nich jsme dokázali proměnit ve druhém poločase. Honza Malecha pak naše zasloužené vítězství zpečetil. Hráčům je třeba poděkovat, ale podobný výkon musíme zopakovat i v ostatních zápasech a nepodlehnout uspokojení. Cíl máme daný.“

Marek Císař (trenér Lomu): „Zápas to byl zajímavý. Dynamo vstoupilo do prvního poločasu agresivně, s čímž jsme se prvních pět minut srovnávali. Zaplatili jsme za to však gólem. Pak jsme si na jejich styl zvykli a podařilo se nám dát vyrovnávací branku, která nás povzbudila a po zbytek prvního poločasu jsme hráli velmi dobře. Měli jsme však i štěstí, že nám Dynamo nedalo gól z jednoho rychlého brejku. Podle našeho názoru ale rozhodčí Lovětínský přehlédl metrový ofsajd. Ve druhém poločase jsme chtěli hrát stejně jako v prvním, ale třikrát jsme ve vápně neuklidili míč, místo toho jsme ho darovali Dynamu a dostali gól na 2:1. To byla hrubá chyba naší obrany a museli jsme pak otevřít hru. Několikrát jsme se dostali do slibného přečíslení, buď ale pomezní rozhodčí zdvihl praporek a mával ofsajd, nebo jsme se o šanci připravili vlastní nepřesností. Na konci měl obrovskou šanci David Neužil, tu ale nedal a platilo nedáš, dostaneš. Prohráli jsme tedy 3:1, myslím však, že se nemáme za co stydět. Bojovali jsme a nebýt těch našich chyb, mohli jsme klidně remizovat.“

SK Dynamo Č. Budějovice B – TJ Sokol Lom 3:1 (1:1)

Góly: 2. Tolno, 52. Veliký, 90. Malecha - 11. Musiol. Rozhodčí: Novotný - Havlík, Lovětínský. ŽK: 2:1 (Polanský, Matuška – Slavík). Diváků: 200.

Dynamo B: Kerl – Matuška, Němeček, Bízek, Skovajsa – Polanský (89. Česák), Bečvář (69. Bouguetouta), Malecha, Kladrubský - Veliký (81. Perina), Tolno.

Lom: Matoušek – Janů, J. Chotovinský, Slavík, J. Rabiňák (73. Tsolakis) – M. Novák (82. Bosnyak), Kučera, Grobár (58. Krušatins), Pfeifer – Musiol, Neužil.

Nejlepší hráči podle JF: Malecha – Slavík.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Daniel Pekař