Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V Trhových Svinech se sází především na vlastní odchovance. Po koroně se znovu pokusí zaútočit na postup do kraje

 
čtvrtek, 9. září 2021, 07:58

Sázet na mladé odchovance, to je sympatická vize klubu z Trhových Svinů. Spartakovci budou i v letošním ročníku patřit mezi hlavní postupové kandidáty. Jak je na tom klub s mládežnickou základnou, či jaké další rekonstrukce svého areálu chystá? I o tom jsme si popovídali s předsedou klubu TJ Spartak Trhové Sviny Janem Gažákem.

Čtyři kola nové sezony máme za sebou. Jak jste spokojen se startem A mužstva v I. A třídě?
Spokojenost panovala před posledním kolem, byli jsme zklamaní z výsledku, který jsme dovezli z Mirovic. Cesta dlouhá, čekali jsme, že tam budeme moct uspět, ale ten zápas se nám vůbec nepovedl a dopadl, jak dopadl. Soutěž je od začátku vyrovnaná, první dvě utkání na domácím hřišti jsme zvládli na výbornou, v Mirovicích nám to nevyšlo. Reputaci jsme si napravili v domácím utkání s Vodňany.

Prošel kádr před tímto ročníkem nějakými změnami?
Nějaké změny, dá se říci, ani nemáme. Už nějakou dobu pracujeme s vlastními odchovanci. Když vezmu naše áčko, tak kádr zůstal stejný, jako v předešlých dvou letech. Jedinou změnou, kterou jsme domluvili minulý týden, je přestup Dominika Kodrase z Roudného. Dominik je rodákem z Trhových Svinů, bydlí tady. Pracovně je výrazně vytížen, takže v Roudném již skoro netrénoval a nehrál. Přišel tedy za námi, že je čas dohrát kariéru u nás doma. To je jediná posila. Jak jsem ale již říkal, Dominik je pracovně velmi vytížen, takže uvidíme, kolik toho odehraje, a jak se zapojí. V béčku zůstal kádr také stejný. Mrzí nás odchody našich odchovanců, jako například Patrika Lavičky, který odešel do sousední Olešnice kopat 1. B třídu.

Jak jste říkal, klub pracuje již nějakou dobu s vlastními odchovanci, hráči se pravidelně zapojují do dospělého fotbalu. To je skvělá vizitka práce s mládeží, nemyslíte?
Asi je to tak. Dá se říci, že všichni kluci jsou naši odchovanci. V A mužstvu je sedmnáctičlenný kádr a vlastně všechno jsou to naši odchovanci, s výjimkou Jakuba Zatloukala, který vyrostl ve Velešíně, hrál fotbal v Českém Krumlově, ale už pět bydlí v Trhových Svinech a je naším hráčem. Máme to tak nastavené. Myslím si, že se nám to vcelku daří.

Dva roky se téměř nehrály oficiální soutěže, což v některých případech zapříčinilo odliv dětí do sportu. Jak jste vy spokojeni s momentální mládežnickou základnou?
Narovinu říkám, že teď máme početně slabší dorosteneckou kategorii, kde to máme trochu na hraně, aby kluci zvládli odehrát konkurenceschopně svoji soutěž v 1. A třídě. Nicméně v kategoriích od starších žáků až po přípravku máme dětí dostatek. Nyní jich je aktivních nějakých sto padesát. Spokojen tedy jsem.

Když se ještě vrátíme k A týmu. Jaký cíl si stanovil tým před sezonou?
Cíle máme vždycky ty nejvyšší. Samozřejmě chceme hrát nahoře. I ty přechozí dvě nedohrané sezony kvůli situaci, která v republice byla, jsme se drželi na předních příčkách. Chceme hrát tedy na špici, a když situace bude příznivá a budeme se nám dařit na hřišti, tak bychom chtěli soutěž vyhrát. Letos to vypadá, že konkurence bude velká, jsou tam další kvalitní týmy jako Roudné, Kaplice, Vodňany. Myslím si, že i Semice budou hrát vysoko, takže to bude opravdu vyrovnané.

Co vaše spolupráce s městem? Dobře nastavená komunikace s tímto subjektem je vždy důležitá.
S městem se naše vztahy zlepšily. Myslím si, že současné partnerství je nastaveno na dobré úrovni. Podpora vůči našemu klubu je v současnosti dostatečná. Věřím, že najdeme i další cesty v rámci společných projektů. V současnosti se nám s městem podařilo realizovat víceúčelové hřiště na území bývalého zimního stadionu, takže kvitujeme, že jsme společně dokázali tuhle akci nastartovat a realizovat. V rámci areálu máme samozřejmě představy i o dalších rekonstrukcích, budeme dále jednat o dalších projektech. Trápí nás kvalita tréninkové plochy, která je v majetku města. Ta bohužel nějaké parametry dnešní doby nesplňuje, takže bychom chtěli najít rozumnou cestu k vyřešení.

Podařilo se vám v loňském roce zrekonstruovat hlavní hřiště, které dostalo nový trávník s umělým zavlažováním. Jak jste s odstupem času spokojeni s tímto projektem?
Jsme za to moc rádi, čekali jsme na to 35 let. Co se týče travnatého povrchu, tak na oko vypadalo dobře, ale nefungoval drenážní systém, takže problémem byly deštivé dny, kdy byla údržba opravdu těžká. Dostali jsme na hřiště dotaci z kraje, jak jsem říkal, jsme za to moc rádi. V poslední dekádě jsme se zaměřili na dotační fondy, snažíme se naše fotbalové zázemí vylepšovat. Opravdu se udělalo dost práce. Podařilo se nám realizovat automatickou kotelnu s ústředním topením. Přistavěli jsme další šatny, zlepšili zázemí bufetu pro fanoušky, zvětšili pergolu. Co se týče hřiště, tak je teď v parádním stavu, všichni si to pochvalují, bylo to pro klub velmi důležité. Těch kroků se tu udělalo spoustu a v dalších chceme pokračovat.

Napsal(a) Adam Černý | Foto Jan Škrle