Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písečtí se učili od Domažlic. Náročným duelem prošel také David Pravda

 
úterý, 10. srpna 2021, 17:02

Písek - Třetiligové áčko FC Písek vstoupilo do nového ročníku vítězstvím 2:1 v Praze na Vltavínu, ale ve 2. kole výsledkově nezvládlo domácí premiéru s Domažlicemi (1:3). Herní projev přesto v řadě aspektů vykazoval pozitiva. V dobrém světle se ukázali i debutující hráči. Patřil k nim devatenáctiletý záložník David Pravda.

Dvojice záložníků David Pravda a Štěpán Pineau přišla ke břehu Otavy z budějovického Dynama krátce před startem ČFL. Trenéři Milan Nousek ml. a Rostislav Baďura zařadili oba talenty do základní sestavy, byť je střídali v závěrech zápasů. Vpravdě důkladnou prověrku nabídl omlazenému celku duel s Domažlicemi, notně posíleným favoritem na postup, jehož hlavní hvězdou se stal zkušený stoper David Limberský. „Byla to pro nás velmi cenná konfrontace, která nám poskytla nejedno ponaučení. Soupeř dominoval hlavně ve středu hřiště. Hroťáci Domažlic udrželi každý balon, projevila se kvalita mužstva,“ líčí David Pravda.

Písečtí se proti vyslancům z Chodska drželi do 30. minuty, kdy rozhodčí Jan Aubrecht, trenérem hostí Pavlem Vaiglem po utkání hodnocený jako velmi objektivní, nařídil penaltu a domažlický kapitán Petr Mužík ji suverénně přetavil ve vedoucí gól. „Podle mého názoru to neměla být penalta,“ rozporuje zlomový verdikt mladý záložník za přizvukování nejednoho spoluhráče. Další pohroma pro Jihočechy nastala brzy po startu druhé půle rovněž ze standardní situace. „Byl to zbytečný gól z rohu. Neuhlídali jsme soupeřova hlavičkáře Marka Bauera vysokého skoro dva metry,“ lituje debutant, jehož počínání sledovala na písecké poměry solidní divácká návštěva.

Třetí úder inkasovali žlutomodří v 84. minutě, kdy domažlický David Brabec skóroval zblízka do prázdné branky. „Otevřeli jsme hru a šli do plných. Vzadu to bylo, myslím, dva na dva. Gólman trošku zaspal. Škoda, mohli jsme to ještě dohrát a udělat ze zápasu trošku drama,“ ohlíží se člen přebudovaného týmu. Nakonec Písku patřila gólová tečka. Po rohovém kopu Štěpána Koreše v 90. minutě okořenil vstup do dospělého fotbalu úspěšným zakončením střídající Tom Bílý (18). „Věřím, že pokud se všichni kluci dostanou do pohody, můžeme hrát úplně v klidu střed tabulky a nečekají nás vážné problémy s ostatními soupeři,“ předpovídá David Pravda.

Přibyly souboje a taktika

Na roční hostování z budějovického Dynama získaný středopolař pochází z Černovic na Vysočině, ležících u hranice okresu Pelhřimov s okresem Tábor. Z městečka patřícího kdysi k hradu Choustník na rožmberském panství se posunul z domácí fotbalové přípravky do žákovských řad FC Táborsko. Od patnácti byl členem dynamácké akademie.

Loni vinou covidové pandemie přišel o podstatnou část sezony. Aktuálně prožívá nelehký přechod do mužské kategorie. „Dva měsíce jsem vůbec nehrál fotbal. Teď jsem do toho rovnou skočil. Je to těžké, ale snad se to povede. V devatenáctce Dynama se nám dařilo, byli jsme čtvrtí. Kdyby se dotáhla celá sezona, mohlo zamířit do třetí nebo druhé ligy mnohem víc kluků,“ přemýšlí.

Rychle si zvyká na úroveň třetí nejvyšší soutěže. „Je tady o dost víc soubojů než v dorostenecké lize. Mnohem větší prostor dostává taktika. Všechno se podřizuje cestě za vítězstvím,“ konstatuje mladík smluvně vázaný v Dynamu ještě na dva roky. „Uvidíme, jak dopadne moje roční hostování v Písku. Jestli budu pokračovat tady nebo něco nabídne budějovický klub. V budoucnu bych se rád posunul do vyšších pater. Bude se to odvíjet od mých výkonů v tomto roce,“ má jasno David Pravda.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle