Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo na Střeleckém ostrově nepokrylo nebezpečné centry v podání ostravského Baníku

 
sobota, 7. srpna 2021, 22:03

Českobudějovický tým ve 3. kole Fortuna ligy nastoupil podruhé doma. Na rozdíl od premiéry proti Teplicím, kdy mu jeden vstřelený gól stačil k plnému bodovému zisku, tentokrát neuspěl s jedinou trefou proti Baníku, který skóroval třikrát.

Divácky atraktivní zápas nabídl od počátku zajímavé útočné akce na obou stranách. Domácí brankář Vojtěch Vorel poprvé vážněji zasahoval v 9. minutě proti pokusu Nemanja Kuzmanoviče. Ostravský kapitán Jan Laštůvka si ve 14. minutě zpestřil službu mezi tyčemi obětavým výběhem až ke hranici velkého vápna proti sprintujícímu Fortune Basseyovi a zůstal chvíli otřesený ležet na trávníku. Při dalším výletu k hranici pokutového území si Jan Laštůvka řekl o žlutou kartu. Nařízený trestný kop ale Jihočeši nezužitkovali, Benjamin Čolić po signálu pálil do zdi.

Hráči Dynama zvyšovali úsilí, jenže Slezané ve 35. minutě podnikli bleskový protiútok a po dlouhém centru z pravé strany zakončoval bezchybně hlavou Nemanja Kuzmanovič – 0:1. Ukázkovou rychlou akci domácího týmu o dvě minuty později zakončoval z ostrého úhlu Fortune Bassey, ale Jan Laštůvka zvládl situaci a byl úspěšný také o chvíli později při nápřahu Benjamina Čoliće. Střeleckými pokusy, bohužel nepřesnými, se do přestávky prezentovali ještě Michal Škoda a Patrik Čavoš.

Porážka byla krutá

Sedm minut po zahájení druhé půle přišel další nebezpečný centr Baníku po jednoduché rychlé akci a Daniel Tetour znovu hlavou navýšil skóre – 0:2. Utkání však neztratilo náboj. V 58. minutě vykouzlil technickou parádu Fortune Bassey, jenž se proháčkoval pokutovým územím kolem několika bránících hráčů a nádherně umístil balon do levého rohu ostravské branky – 1:2. „Gól nás povzbudil, přidali jsme a věřili, že můžeme vyrovnat. Byly tam i nějaké šance, ale nedokázali jsme je proměnit,“ litoval budějovický kapitán Martin Králik. Černobílí měli více ze hry až zhruba do 80. minuty, kdy začali trochu ztrácet dech.

Pozorně bránící Slezané nepustili Jihočechy do očekávaného náporu a naopak v 88. minutě vystřihli učebnicový ťukes, který úspěšně zakončil David Lischka – 1:3. Krátce předtím ještě spálil obrovskou šanci ostravský Jakub Pokorný. „Byla to dost krutá prohra, jelikož jsme podali nejlepší výkon z dosavadních třech zápasů. Doplatili jsme na to, že jsme špatně pokryli nebezpečné centry Baníku,“ konstatoval Martin Králik. Jeho slova plně potvrdil budějovický trenér David Horejš a dodal: „Obrovský rozdíl byl ve hře obou týmů v pokutovém území. Při útočení i bránění. To rozhodlo o výsledku. Hosté byli lepší v koncovce. Jsem zklamaný z toho, jaké jsme obdrželi góly.“   

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Baník Ostrava 1:3 (0:1)

Góly: 58. Bassey – 35. Kuzmanovič, 52. Tetour, 88. Lischka. Rozhodčí: Zelinka – A. Horák, Pochylý. ŽK: 2:2 (47. Bassey, 86. Čavoš – 29. Laštůvka, 81 Kaloč). Rohy: 1:6. Diváků: 3 286.

SK Dynamo: Vorel – Čolić, Talověrov, Králik, Sladký (75. P. Novák) – Čavoš, Javorek (66. Hellebrand) – Mihálik (82. Mršić), Hora – Mich. Škoda, Bassey (75. Brandner). Trenér David Horejš.

Baník: Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Buchta (83. De Azevedo), Tetour (77. Budínský), Kaloč, Kuzmanovič (77. Pokorný), Potočný (61. Sor) - Almási (62. Klíma). Trenér Tomáš Galásek.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Miloslav Kusbach