Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Pohár besednické starostky skončil v rukou obhájců domácího Realu

 
středa, 7. července 2021, 09:07

Již poměrně slušnou tradici má besednický turnaj v malé kopané. Do letošního klání se přihlásilo devět týmů. Desátý se bohužel na poslední chvíli pořadatelům odhlásil. Nasazenými celky do skupiny byli loňští vítězové Real Besednice a obhájci bronzu z kaplického Parohu. Zástupci zbylých sedmi týmů si příslušnost do skupin vylosovali sami, při prezentaci před samotným zahájením turnaje a sami tak určili svým losem, která ze dvou skupin bude pouze čtyřčlenná. Tou nakonec bylo áčko.

K besednickému Realu se přidal nejtradičnější účastník Malý Pulec. Tuto favorizovanou dvojici doplnili Kovošroti z Borovan a Besedničtí mladíci, letos startující pod názvem Šakali. Jistotu čtvrtfinále měly jistou všechny týmy, a tak se hrálo jen o lepší nasazení do pavouka. V béčku se k nasazenému Parohu nalosovali budějovičtí Holotrci, vždy hrající o příčky nejvyšší, mladíci dorosteneckého věku startující pod názvem Uefa mafia, dále Besedničtí Kanonýři, letos hrající ve značně omlazené sestavě a tradiční účastník z Ličova. Postup do vyřazovacího pavouka si zajistily nejlepší čtyři celky ze skupiny. Hrací doba byla pořadateli stanovena na jedenkrát dvacet minut. Finále se pak hrálo na 2x dvanáct minut. Na besednickém turnaji se vzhledem k velikosti hřišť hraje 5 + 1. Ač jde o turnaj v rámci besednické poutě, rozhodně se nejedná o žádný „pouťák“, konkurence byla jako každý rok silná.    

V áčku byli aspiranti na vítězství ve skupině dva. Domácí Real a Malý Pulec. Papírové předpoklady se začaly naplňovat již v prvním kole, kdy oba dva tyto týmy naplno zabodovaly a nejinak tomu bylo i v jejich druhých zápasech. Poslední runda utkání pak rozhodla o konečném pořadí skupiny, a tudíž nasazení do čtvrtfinálového pavouka. Ova dva duely byl hodně vyrovnané a rozhodovaly detaily. V boji do té doby bodově nulových celků byli šťastnější Šakali, kteří udolali borovanské Kovošroty rozdílem jediné branky 2:1. Jediný gól pak rozhodl bitvu o první místo ve skupině. O výhře Realu rozhodl gólem v prvním poločase Jiří Macák. Hráči Malého Pulce své šance využít nedokázali a v tabulce A skupiny obsadili druhého místo.

V plně obsazeném béčku čekal na jeden tým černý Petr. Hned v úvodním zápase k němu nakročil Ličov, který si v prvním poločase proti Holotrkům vypracoval dvoubrankový náskok, ale po změně stran Budějovičtí hráči třemi góly utkání otočili ve svůj prospěch. A to byl zřejmě klíčový moment, proč nakonec skončil pátý právě Ličov. Skupinu zvládl bez jediného zaváhání kaplický Paroh s plným bodovým ziskem a vysokým skóre 20:1. Druhé postupové místo i díky obratu z prvního zápasu obsadili Holotrci. Třetí místo Uefy podpořilo výhra v jejich úvodním duelu proti Kanonýrům, o kterou se zasloužil jediným gólem Čermák. V posledním zápase skupiny se rozhodovalo o čtvrtém postupujícím. Na dvougólové výhře se góly podíleli Šálek a Blumtritt.

Ve čtvrtfinálových zápasech se žádné překvapení nezrodilo. Zatímco co vítězové skupin Real a Paroh si se svými protivníky poradili vcelku snadným způsobem, když Real besednické Kanonýry zlomil čtyřmi góly po změně stran a Paroh nasázel Kovošrotům dokonce gólů sedm. Čtvrtfinálové duely „dvojek“ s „trojkami“ byly o poznání vyrovnanější, ale nakonec i v těchto střetnutích slavili postup favorizované týmy. V duelu Holotrků se Šakali rozhodl o postupu favorita v prvním poločase jediným gólem Vlastimil Bašta. Brankově bohatší byl duel Uefy s Malým Pulcem. I v tomto případě slavil úspěch favorit, a to v poměru 3:2, když pro všechny tři střelce vítězů, to byl jediný gól na turnaji, ale v pravý čas. Postupně se trefili Jakub Vaniš, Ondřej Píša a Jan Trummer starší.

Semifinále mezi Realem a Holotrky bylo jednoznačnou záležitostí besednického týmu. Za postupem do finále a obhajobou výrazně nakročili už v prvním poločase, ve kterém prakticky celý zápas čtyřmi góly rozhodli. Po změně stran si vedení pohodlně hlídali a pátou brankou svůj postup pouze ztvrdili.

Druhý semifinálový duel byl z úplně jiného ranku. Souboj kaplického parohu s Malým Pulcem, to byla pravá nefalšovaná taktická bitva, ve kterých kralovali brankáři s obranami nad útočnými snahami soupeře. A tak se až ve 22 střetnutí sobotního zápolení zrodila vůbec první remíza, když se přítomní diváci nedočkali ani jednoho gólu. Rozhodnout musel penaltový rozstřel. Zahajoval Malý Pulec, jmenovitě David Přibyl a nezaváhal. Úspěšný byl následně i Jiří Divoký. Ve druhé sérii gólman František Říha počíhal na Jakuba Vaniše a Zdeněk Kuna vzápětí poslal Paroh do výhody. O vyrovnání stavu se mohl postarat Martin Pulec, ale ani on na Říhu nevyzrál a do finále prošel Paroh.

O třetím místě se mezi zklamanými semifinalisty rozhoduje tradičně v penaltové loterii. Jen základní série nejsou tři, ale je jich pět. V prvních třech sériích byli všichni střelce úspěšní. Na straně Malého Pulce se postupně trefili David Přibyl, Jakub Vaniš i Martin Pulec. Za Holotrky kontrovali Valíček, Šemro a Vlastimil Bašta. V čtvrtém kole penaltového rozstřelu zaváhal mladší z rodů Trummerů a Holotrky poslal do výhody Kořínek. Následně Píša srovnal skóre a rozhodnuté měl na kopačce Hanzal, ale Malému Pulci vyšel tah, když se do branky místo Filipa Hejného postavil jeho bratr Lukáš a penaltu do sítě nepustil. Vzápětí se však stejně rozhodlo. Jaromír Pulec při penaltě neuspěl a bronz Holotrkům zajistil proměněnou penaltou Stiskala. Holotrci tedy po loňském pátém místě letos skončili třetí. Malý Pulec obsadil konečnou čtvrtou příčku a bylo tomu stejně jako loni po dvou prohraných penaltových rozstřelech v semifinále a v souboji o třetí místo.

Finálový souboj proti sobě svedl dva nejlepší brankáře turnaje, a podle toho nakonec vypadá i konečný výsledek. Po bezbrankovém prvním poločase rozhodl po změně stran o obhajobě titulu pro besednický Real nejlepší střelec turnaje Lukáš Macák. Nedá se říci, že by k vidění nebyly brankové příležitosti, ale jak již bylo zmíněno, brankáři Gottfried Wolf a František Říha podali nadstandardní výkony. Hráči Parohu se kýženého vyrovnání nedočkali ani v závěrečném několika minutém tlaku. Real tedy obhájil loňské první místo, paroh se o příčku zlepšil a skončil na místě druhém.

Při závěrečném hodnocení pořadatelé poděkovali všem přítomným za účast a za předvedené výkony. Pořadatelé pak ve spolupráci s místostarostkou městyse Besednice paní Michaelou Novotnou ocenili nejlepší. Korunu krále střelců si vystřílel hráč vítězného týmu Lukáš Macák, který se trefil za záda soupeřových brankářů celkem devětkrát a vyhrál s náskokem tří gólů. Podstatně vyrovnanější byl boj o post nejlepšího brankáře. Rozhodovalo až finále. Nejlepším gólmanem byl nakonec vyhlášen Gottfried Wolf rovněž z vítězného Realu, jenž za celý turnaj inkasoval jedinkrát. Poté byly oceněny i nejlepší čtyři týmy. Celý turnaj odřídila dvojice arbitrů Pavel Hladík a Dan Křížek.

Fotogalerii z turnaje najdete zde.


Skupina A:

Real – Šakali 4:0 (L. Macák, J. Macák 2),

Malý Pulec – Kovošroti 3:1 (Přibyl, Trummer ml., L. Hejný – Struska),

Real – Kovošroti 6:0 (L. Macák, J. Macák 2, Hruška, Hami),

Malý Pulec – Šakali 2:0 (J. Pulec, Trummer ml.),

Real – Malý Pulec 1:0 (J. Macák),

Kovošroti – Šakali 1:2 (Brabec – Zeman, Martinec),

1. Real Besednice 9

2. Malý Pulec 6

3. Šakali Besednice 3

4. Kovošroti Borovany 0


Skupina B:

Holotrci – Ličov 3:2 (Bašta 2, Hanzal – Kuchař ml., M. Troják),

Uefa – Kanonýři 1:0 (Čermák),

Paroh – Ličov 8:0 (Goretki 2, D. Smolen, Švec, Kuna, Štrbačka, Divoký, Schneider),

Holotrci – Uefa 4:0 (Bašta 2, Hanzal, Kořínek),

Paroh – Kanonýři 2:1 (Schneider, Kuna – Žáček),

Ličov – Uefa 1:6 (M. Troják – Čermák, Řídel 2, Beránek, Pastier),

Paroh – Uefa 4:0 (Pál, Štrbačka, Divoký, Kuna),

Kanonýři – Holotrci 1:3 (Šálek – Hanzal 2, Šemro),

Paroh – Holotrci 6:0 (Goretki 2, Švec, Štrbačka, Schneider, Pál),

Kanonýři – Ličov 2:0 (Blumtritt, Šálek),

1. Paroh team Kaplice 12

2. Holotrci ČB 9

3. Uefa mafia 6

4. Kanonýři Besednice 3

5. Ličov 0


Čtvrtfinále:

Real – Kanonýři 5:1 (L. Macák 2, Hruška, Hami, Z. Šafránek – Brožka),

Holotrci – Šakali 1:0 (Bašta),

Uefa – Malý Pulec 2:3 (Čermák, Pastier – Vaniš, Píša, Trummer st.),

Kovošroti – Paroh 0:7 (Štrbačka, Goretki, Pál 2, Schneider),

Semifinále:

Real – Holotrci 5:0 (Hruška 3, L. Macák 2),

Malý Pulec – Paroh 0:1 p. (rozh. pen. Kuna),

Penalty o třetí místo

Malý Pulec – Holotrci 4:5 na penalty (rozh. penalta Stiskala),

Finále

Real – Paroh 1:0 (L. Macák),


Tabulka střelců

9 – L. Macák (Real), 6 – Goretki (Paroh), 5 – Bašta (Holotrci), Štrbačka (Paroh), J. Macák (Real), Hruška (Real)

4 – Hanzal (Holotrci), Kuna (Paroh), Schneider (Paroh), Pál (Paroh)

Konečné pořadí

   1. Real Besednice

   2. Paroh Junior team Kaplice

   3. Holotrci ČB

   4. Malý Pulec

   5. Uefa mafia

   6. Šakali Besednice

   7. Kanonýři Besednice

   8. Kovošroti Borovany

   9. Ličov

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec