Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Miloslav Brožek: Před kluky musím smeknout. Vážím si toho, že to dokázali

 
čtvrtek, 27. května 2021, 12:12

Tábor - Po sobotní výhře nad Vlašimí zavládla v Táboře radost. Bez ohledu na výsledek posledního zápasu na Žižkově, který se hraje tuto neděli, je Táborsko ve druhé lize zachráněné. Hráči ani nečekali na úplný konec sezony a spontánně záchranu oslavili již v úterý. Trenéra Miloslava Brožka jsme vyrušili přímo uprostřed oslav. „Podařilo se nám splnit náš cíl a tím byla záchrana. Neumím si představit, že bychom přijeli v neděli v osm večer ze Žižkova a ještě dělali dokopnou,“ zastal se svých svěřenců kouč Táborska.

Po podzimu nevypadala vaše pozice příliš nadějně. Spadl vám velký balvan ze srdce?
Nebylo to jednoduché, protože jsme celé jaro hráli pod velkým tlakem. Týmy hrající o záchranu bývají obvykle nervózní, čímž trpí hra. My jsme to ale zvládli, a proto musím před kluky smeknout. Vážím si toho, že to dokázali.

Bylo pro vás určitou výhodou, že už po podzimu jste byli na sestupových pozicích a na jaře jste tudíž neměli co ztratit?
Tak to bych vůbec neřekl. My jsme naopak mohli hodně ztratit. Sestup do ČFL jsme si nemohli dovolit už kvůli naší akademii, která by přišla o svůj status. Kdybychom neměli zodpovědnost vůči naší akademii, asi bychom to měli jednodušší. Takto jsme byli vystaveni velkému tlaku.

Na jaře jste předváděli výborný fotbal. Proč to nešlo i na podzim?
Na podzim jsme měli těžký los a v kádru spoustu nováčků, kteří druhou ligu nikdy nehráli. Neměli jsme možnost hrát ve stabilizované sestavě. Herně jsme přitom vyloženě nepropadali, zápasy jsme však prohrávali zejména díky naší nezkušenosti a naivitě.

Co se v zimě stalo, že na jaře jste byli jako vyměnění?
Kluci především získali zkušenosti a už na konci podzimu bylo znát, že výkonnostně se hodně posunuli dopředu. Velký dík patří vedení našeho klubu, protože v zimě nezpanikařilo a neudělalo překotné změny. Mužstvo se pouze vhodně doplnilo a jsem rád, že na jaře se podařilo zužitkovat potenciál našich hráčů. Zápas od zápasu jsme šli za záchranou a v tabulce jara jsme nakonec skončili třetí.

O záchranu se nepochybně zasloužil celý tým. Vyzdvihl byste přesto nějaká konkrétní jména hráčů?
Bylo by těžké vyzvedávat výkony jednotlivců, protože mužstvo pracovalo perfektně jako celek. Nelze říct, že někdo má větší zásluhy. Nikdo nečekal, že budeme na jaře takto úspěšní a nyní je potřeba na to navázat. O naše fotbalisty je teď zájem a bude důležité udržet tým pohromadě.

Nyní slavíte udržení se ve druhé lize. Přemýšlíte již taky trochu o následující sezoně?
Já už se dívám dopředu a očekávám, že druhá liga bude ještě kvalitnější. Z první ligy sestoupily Brno, Příbram a Opava. Pokud z ČFL postoupí béčka Sparty a Slovácka, bude ve druhé lize prakticky pět ligových mužstev a o to bude soutěž těžší.

Bude nutné kádr výrazně posílit?
Budeme pracovat na tom, aby u nás zůstali hráči, které si chceme udržet. Samozřejmě budeme chtít mužstvo taky vhodně doplnit, abychom byli konkurenceschopní. Zatím je předčasné hovořit o konkrétních změnách. Vše bude závislé na možnostech klubu. Mnoha hráčům navíc končí smlouvy a my s nimi budeme jednat.

V jakém rozpoložení pojedete k poslednímu utkání sezony na Viktorii Žižkov?
Vyhráli jsme sedm utkání v řadě a prohra na Žižkově by do té šňůry nezapadala. Rádi bychom tedy na Žižkově i s obměněným kádrem bodovali. Na sedmé místo nyní ztrácíme pouhý bod stejně jako šest dalších týmů. Je tudíž málo pravděpodobné, že bychom na sedmé místo dosáhli, každopádně by nás potěšilo, pokud bychom se o nějaký ten stupínek výš ještě posunuli.

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle