Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Loučení Drobného a Kladrubského: Dynamo – Slovácko 0:1 po gólu z penalty

 
neděle, 23. května 2021, 23:14

České Budějovice - Předposlední 33. kolo Fortuna ligy bylo zároveň posledním domácím vystoupením budějovického Dynama na Střeleckém ostrově, ve kterém se před necelou tisícovkou diváků v rámci povoleného počtu rozloučili s černobílým dresem brankář Jaroslav Drobný a obránce Jiří Kladrubský. Ve vyrovnaném utkání rozhodla proměněná penalta ve prospěch hostujícího Slovácka.

Jednačtyřicetiletý Jaroslav Drobný vyběhl na trávník kordonem, který z jedné strany tvořili bíle odění hráči Slovácka, na druhé fotbalisté Dynama, každý v jiném dresu na připomínku klubů, za které nastupoval někdejší reprezentační gólman během kariéry.

Před výkopem ještě oba loučící se borci obdrželi památné dresy: Jaroslav Drobný od mládežnického trenéra Jiřího Vlčka a Jiří Kladrubský od bývalého spoluhráče a velkého kamaráda Juraje Kucka, jenž přicestoval ze Slovenska. „Měl jsem slzy na krajíčku,“ přiznal budějovický brankář. „Když jsem přišel v patnácti do Dynama, tak na mě tady pan Vlček řval. Nebýt takových trenérů, asi bychom se nedostali ve fotbalovém životě moc daleko.“

Skóre mohli otevřít domácí již ve 2. minutě, jenže Diop nezvládl v pokutovém území přihrávku na Mršiće nabíhajícího před odkrytou branku. Fatální moment nastal v 17. minutě, kdy Brandner v hloubi soupeřovy poloviny lacino ztratil míč a hosté šli do brejku, načež Javorek fauloval Klimenta a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Vlastimil Daníček.

K veteránům nastoupil mladík

O tři minuty později překonal Drobného z pravé strany také Jan Kliment, naštěstí pro Jihočechy odmávl postranní soudce ofsajd. Ve 36. minutě vypálil levačkou Mršić, tečovaná střela skončila rohem. Závěr poločasu patřil Dynamu, jehož hráči si počínali hodně aktivně, ale chybělo jim zakončení. Při nástupu do druhé půle se jim naopak dlouho nedařilo opustit soupeřovo sevření a proniknout do jeho pásma.

V 60. minutě vystartoval k ligové premiéře osmnáctiletý Jakub Kousal a velmi záhy si naběhl do šance, avšak ocitl se v ofsajdu, což se mu stalo ještě několikrát. Trenéři jej zařadili na hrot místo Diopa. Blízko vyrovnání byl v 68. minutě Patrik Brandner, jehož ránu se štěstím vyrazil brankář Pavol Bajza. Z protiakce zahrozil Jurečka, ale také Drobný byl včas na svém místě u pravé tyče. V závěru ještě Králik vyslal bombu zdálky, kterou hosté srazili na roh.

V 82. minutě odevzdal kapitánskou pásku Jiří Kladrubský, do té doby velmi aktivní na levé straně, a při odchodu ze hřiště jej provázely dlouhotrvající standing ovations. Po utkání si pětatřicetiletý obránce užil ještě vzpomínkovou videoprojekci a stejně jako Drobný skončil nad hlavami hráčů při oslavném rituálu. „Oba by si zasloužili vítězství. Mrzí mě, že jsme nedokázali pro ně vyhrát. Ve druhé půli jsme měli více ze hry, ale pořád nás trápí koncovka,“ přiznal trenér David Horejš. 

SK Dynamo Č. Budějovice – 1. FC Slovácko 0:1 (0:1)

Gól: 17. Daníček z penalty. Rozhodčí: Julínek – Podaný, Antoníček. ŽK: 5:2 (24. Alvir, 29. Mršić, 32. Čolić, 71. Javorek, 76. Brandner – 45. Mareček, 68. Kliment). Rohy: 4:5. Diváků: 794.

SK Dynamo: Drobný – Čolić, Talověrov, Králik, Kladrubský (82. L. Havel) – Javorek, Čavoš – Brandner (77. Ledecký), Alvir, Mršić (46. Mészáros) – Diop (60. Kousal). Trenér David Horejš.

Slovácko: Bajza – Tomič, Hofmann, Kadlec, Havlík – Mareček (60. Kohút), Daníček – Jurečka (72. Cicilia), Sadílek, Navrátil (83. M. Petržela) – Kliment (72. Šimko). Trenér Martin Svědík.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Miloslav Kusbach