Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Před 60 lety hrál u Jordánu slavný FC Liverpool

 
úterý, 6. dubna 2021, 19:57

Věřte, nevěřte, je tomu opravdu tak. Jeden z nejslavnějších klubů světového fotbalu, anglický FC Liverpool, nastoupil 14. května 1961 ve 14.15 hodin na táborském stadionu Míru k přátelskému utkání s XI. Jihočeského kraje. Ten reprezentoval druholigový tým tehdejší Dukly Tábor. A skončilo to před 10 tisíci diváky po bojovném, fair vedeném průběhu plichtou 2:2.

Dnes je představa, že by devatenáctinásobný mistr Anglie, sedminásobný vítěz FA Cupu, šestinásobný vítěz PMEZ/Ligy mistrů, trojnásobný vítěz Poháru UEFA /Evropské ligy, čtyřnásobný vítěz Superpoháru a jedenkrát i mistr světa klubů zavítal na jih Čech, vizí z oblasti sci-fi. Tehdy ale FC Liverpool hrál druhou anglickou ligu, teprve budoval mužstvo, které mělo v příštích letech oslnit Anglii, Evropu i svět. A 13. května 1961 přiletěl do Československa, aby tu sehrál čtyři přípravné zápasy.

Napřed Liverpool, pak Závod míru

A jak se Liverpool dostal právě do Tábora? Toho 14. května 1961 končila na stadionu Míru 11. etapa tehdy hodně slavného cyklistického Závodu míru, která startovala v Karlových Varech a měřila 212 kilometrů. Bylo dohodnuto, že angličtí a jihočeští fotbalisté vyplní sportovní program na stadionu před dojezdem závodníků do cíle. Čest reprezentovat jižní Čechy připadla domácí Dukle Tábor. Jednak stadion Míru byl jejím domácím prostředím, jednak si ve II. lize ze tří jihočeských účastníků vedla nejzdatněji.

A tak si proti slavnému klubu, založenému už v roce 1892 (stejně jako pražská Slavia!), zahráli Vlček (Kotas) - Sopr, Halama, Kotek – Gerhát, Holeček – Finta, Bicek, Uher, Šimice, Žák. V první půli Táborští slavné The Reds zaskočili výborným výkonem. Přítomní a nadšení diváci se mohli utleskat. Bicek vstřelil vedoucí branku a Uher přidal do poločasu druhou. Kdo by věřil, že XI. Jihočeského kraje povede nad FC Liverpool o přestávce 2:0?

Druhý poločas ale odehráli angličtí profesionálově podstatně lépe. Rozhodně nechtěli prohrát, vynutili si převahu, St. John snížil na 2:1 a pak Wheeler zaslouženě srovnal na konečných 2:2.

S předvedenou hrou, výsledkem i výkonem českobudějovického rozhodčího Jandy zavládla u Jordánu všeobecná spokojenost.

Pak už na škvárovou dráhu stadionu Míru dojeli závodníci z Karlových Varů, etapu vyhrál Petrov ze SSSR, druhý byl Brit Denson a třetí Levačič z Jugoslávie. Naši se neprosadili…

Společná večeře na Střelnici

A když se tisíce diváků rozešly a rozjely od stadionu Míru, následovala společná večeře FC Liverpool a Dukly Tábor v oblíbené restauraci Střelnice nad Jordánskou hrází. Osobně byl přítomen prezident FC Liverpool Tom V. Williams a tři kluboví ředitelé. Chyběl jen manažer Bill Shankley, strůjce budoucích velkých liverpoolských úspěchů. Ten zůstal v Anglii, aby tam sledoval možné posily The Reds.

Podle dochovaných záznamů z bývalé Dukly Tábor mělo při této večeři vyjít najevo, že Ian St. John toho dne slavil narozeniny. Klubová kronika k tomu psala: „Táborští hostitelé na vzniklou situaci nebyli připraveni. Velmi pohotově reagoval nejzkušenější hráč Dukly Dezider Finta. Odskočil domů a přinesl jako dar krásnou broušenou vázu. Je těžké popsat dojetí jubilanta a mile překvapených Angličanů. Na revanš věnovali táborským vojákům dva tisíce klubových odznaků.“

Jazyková bariéra – malé nedorozumění

Pravděpodobně jazyková bariéra způsobila malé nedorozumění. Ian St. John, budoucí velká hvězda FC Liverpool a reprezentant Skotska, neslavil narozeniny – ty měl až za tři týdny (narozen 7. června 1938, zemřel 1. března 2021). Ve skutečnosti ho zřejmě Liverpoolští při slavnostní příležitost vítali do svého klubu, protože necelé dva týdny předtím, 2. května 1961, ho Bill Shankley přivedl za 37 500 liber na Anfield Road z mateřského skotského Motherwellu. St. John byl do té doby nejdražší posilou klubu. V Táboře šlo tedy patrně o cosi jako „o zápisné“.

Památný zápas i výsledek

Tak či tak, narychlo přinesený dar Dezidera Finty (z Tábora pak přešel do Písku, kde kopal za Spartak až do 39 let) mimořádně vylepšil atmosféru na táborské Střelnici, ačkoli znalosti angličtiny byly na naší straně jen velmi okrajové. Liverpoolští tak odjížděli z jihu Čech lehčí o dva tisíce odznaků, zato se spoustou hezkých vzpomínek. Výsledek jejich utkání s XI. Jihočeského kraje 2:2 patří k nejpamátnějším výsledkům v historii jihočeského fotbalu vůbec.

Jen na okraj – FC Liverpool v květnu 1961 po remíze 2:2 u Jordánu porazil v Brně XI. Jihomoravského kraje 2:1, v Prešově remizoval s prvoligovým Tatranem 1:1 a druholigový Baník smetl v Mostě 4:1. Dne 25. května pak i se svou budoucí legendou Ianem St. Johnem odletěl z Prahy zpět do Anglie.

Napsal(a) Aleš Pivoda | Foto internet