Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Václav Zábranský: Hlavně aby už nebyly takové přešlapy, které špiní celé hnutí

 
středa, 17. března 2021, 17:12

Strakonice – Přes deset let šéfuje fotbalu ve strakonickém okresu Václav Zábranský (62). S Jihočeským fotbalem obsáhle zhodnotil uplynulé volební období a také nám jako pověřený předseda OFS Strakonice prozradil, zda bude na tento post kandidovat na volební valné hromadě.

Jak dlouho jste předsedou okresu a změnil se tím nějak váš pohled na fotbal?
Předsedou OFS Strakonice jsem od 25. února 2010, následně jsem byl zvolen i na valných hromadách 2013 a 2017. Určitě se můj pohled na fotbal změnil. Z aktivního hráče a trenéra jsem se najednou stal fotbalovým funkcionářem, který už se nestará jenom o svých 17 svěřenců, ale musí se postarat a pomoci 35 fotbalovým oddílům. A začátky nebyly vůbec jednoduché. Okresní fotbal byl rozštěpený. Počátkem roku 2010 se rozpadl výkonný výbor, odstoupil předseda a byla svolána mimořádná valná hromada. Tři týdny před jejím konáním jsem byl osloven oddíly, které hrály pouze v okresních soutěžích, abych dal dohromady sestavu lidí, která se dokáže postavit ovládnutí okresního fotbalu ze strany oddílů hrajících ve vyšších soutěžích. Na valné hromadě pak všech 20 zástupců oddílů z okresu dalo hlas mému projektu a i kolegům do VV, kteří do volby se mnou šli. 14 hlasů oddílů z vyšších soutěží šlo pro protikandidáta. Během prvních dvou let jsme v okrese našli společnou řeč a do současné doby funguje okresní fotbal v podstatě jednotně.

Letošní ani loňský rok amatérské kopané vůbec nepřál. Co říct k tomuto složitému období, které zasáhla epidemie koronaviru?
Poslední období koronaviru jde těžko komentovat. Už jsme několikrát připravovali různé scénáře, jak hrát, jak dohrát, ale ten prevít všechno úsilí ruší a nebo neustále posouvá. Už dvakrát jsme posunuli i konání valné hromady. Poslední termín je 21.4.2021. V tomto období se doufáme rozběhnou i soutěže. Ale…

Nejvíce utrpí mládež. Očekáváte odliv dětí od fotbalu?
Mládež trpí nejvíc tím, že nemůže na hřiště a ani se smysluplně sejít na přípravu. Já osobně odliv dětí neočekávám. Myslím, že problém bude spíše u kategorie hráčů 30 plus, která je pro mnoho družstev v okrese dominantní. Už dnes vidím, že se tato situace negativně projeví v sestavě našich okresních rozhodčích.

Co vás osobně těší za poslední volební období? Co se podařilo?
Začnu zase u mládeže. Po VH 2010 jsme přistoupili k tomu, abychom ve všech místech, kde hraje mládež, ale i v oddílech, kde mládež ještě neměli, zajistili bezpečné branky, na všech zápasech byli delegovaní rozhodčí OFS s kompletním uhrazením nákladů, uspořádali řadu školení trenérů a dokázali jejich práci i ohodnotit. A to vše se nám roky vrací v zájmu mládeže na okrese hrát tento krásný sport. Na dokreslení několik čísel - počet členů FAČR v roce 2013 – 1.750, 2017 – 2.770, 2020 – 3.140. Nárůsty členské základny tvoří především mládež, neboť stav dospělých je stabilní. V současné době nám hraje v soutěžích na všech stupních 133 družstev a jenom v okrese 96 družstev. Myslím, že tam, kde se vytvoří podmínky, není potřeba plakat, že nám ubývá členů a končí oddíly.

Na čem naopak budete muset nejvíc zapracovat?
Chceme do okresu dostat tréninkové středisko mládeže, postavit družstvo z děvčat do vyšších soutěží a pokusit se ve spolupráci s městy a obcemi zřídit zase sportovní třídy alespoň v jedné okresní základní škole. Tím vytvořit předpoklad pro účast družstev v republikových soutěžích, kde zatím nejsme zastoupeni odpovídajícím způsobem. To jsou asi vrcholy činnosti do dalšího období, k tomu samozřejmě všechno to ostatní - organizace soutěží, okresní výběry mládeže, spolupráce s partnery, kteří nás podporují, zajištění financí pro podporu fotbalových oddílů a činnost OFS. Vše je obsaženo v návrhu Programového prohlášení na roky 2021-2024. Chceme vytvořit tlak na centrum k návratu střídavých startů především u mládeže. Tím by se vyřešila řada problémů v nižších soutěžích.

Naprostou většinu okresů v celé republice trápí nedostatek rozhodčích. Starší končí, nástupci se nehrnou. Také u vás není kde brát?
O rozhodčích jsem zatím mnoho nemluvil. Po určitých opatřeních jsme měli v letech 2016-2019 okolo 30 rozhodčích OFS. Na všechny zápasy okresního přeboru jezdili po třech, někdy i na III. třídu, na každém zápase mládeže byl delegovaný rozhodčí. Tak to bylo v pořádku. Bohužel Covid 19 nám u rozhodčích pořádně zamíchal kartami. Dnes, pokud by začaly soutěže, je připravena maximálně polovina. Budeme muset řešit, že nebudou na všech zápasech OP ve třech, ale třeba dva a nebo jeden, jako tomu bylo historicky. Na mládež sahat nebudeme, tam budou delegovaní rozhodčí vždy. Na jednáních s kluby prosím, aby pro tuto činnost získali třeba fotbalisty, kteří ukončí aktivní činnost, nebo z důvodu nějakého zdravotního problému nemohou aktivně hrát. Uvidíme, v této oblasti je to nekonečný příběh.

Budete usilovat o znovuzvolení do vedení OFS Strakonice?
Po dohodě se všemi kolegy ve výkonném výboru jsme se rozhodli, že budeme kandidovat do dalšího volebního období. Pokud budu zvolen, tak je to pro mne určitě poslední volební období ve funkci předsedy OFS. Na valné hromadě v roce 2025 už určitě nebudu kandidovat na žádnou funkci. OFS Strakonice už dvě volební období řídí výkonný výbor s devíti členy. Mimo Jardy Hodánka, který už nechce pokračovat jako člen VV a předseda komise rozhodčích, ostatní budou kandidovat. Jsou to Jiří Iral, Markéta Kunešová, Petr Mach, Miloslav Kolářík, Václav Krejčí, Václav Valhoda a Pavel Běloušek. Zatím nově do VV kandiduje Michal Vanduch z Blatné. Další návrhy zatím nejsou. Asi to ve Strakonicích neděláme úplně špatně, neboť ze strany „Fevoluce“, nebyly a nejsou žádné ataky. Minimální změny budou v ORK a komisích OFS. Budeme jmenovat nového předsedu komise rozhodčích.  Celé volební období ukázalo, že členové VV jsou schopni veškerou činnost svazu zabezpečovat sami. Tím šetříme téměř dvě stě tisíc korun ročně, které jsme do roku 2017 poukazovali na účet OS ČUS za „ prokazované služby“. Nyní tyto peníze odchází beze zbytku do našich oddílů na podporu hlavně mládežnických družstev. Máme svoje prostory, administrátora, hospodáře, ekonomku, technického pracovníka.

Co bude pro vás největší prioritou? Jaké budou vaše první kroky či návrhy?
Zajistit sportovní třídy v okrese pro všechny mladé sportovce – 5. až 9. ročník, vytvořit tréninkové sportovní středisko mládeže alespoň v jednom městě. Dále sestavit družstvo dívek k účasti ve vyšších soutěžích a usilovat o znovuzavedení střídavých startů především u mládeže (v podmínkách okresu je to nutné pro zřizování výběrových družstev TSM nebo dívek). Nadále provádět neutuchající kampaň pro získávání nových rozhodčích tak, aby byla naplněna usnesení valných hromad k obsazení zápasů. Pokračovat ve spolupráci s podniky, které stojí v záhlaví soutěží OFS, využívání sponzorských prostředků od nich k podpoře celého fotbalového okresu. Od roku 2011 jsme získali od sponzorů OFS přes dva a půl milionu korun. Partnery Dudák pivovar Strakonice, Protom, Prima Strakonice – stavební společnosti, Mane Č. Budějovice, Auböck ČR, ČSAD STTRANS Strakonice, SMOOS Strakonicka, Froglet.

U vás na Strakonicku jste vždy avizovali, že jste pro poctivý a čistý fotbal. Jak vidíte současné poměry ve fotbalovém hnutí?
Poctivý a čistý fotbal je ideál. Ve Strakonicích se k němu chceme maximálně přibližovat. Je třeba dostatek rozhodčích, u nich nepřecházet některé viditelně ovlivněné zápasy nebo informace o nich. Naše disciplinární komise před lety podala několik trestních oznámení pro korupci při zápasech, nic zásadního se nevyšetřilo, ale od roku 2015 k ničemu podobnému už nedošlo. Pokud někdo krade, podvádí se sázkami, tuneluje peníze pro fotbal, ať je spravedlivě potrestán. Ale že najednou máme 50 nebo 100 neomylných fotbalových andělů, kteří najednou ví, jak dělat fotbal úplně správně, to je přeci volovina. Řada z nás je znechucena neustálými útoky na „staré struktury“ ve vedení okresů a krajů. Mnoho slušných kolegů proto z fotbalu odchází. Jsem zvědav, jak tito andělé budou zvládat každodenní piplavou práci se svými ovečkami na vesnicích, jak jim budou finančně pomáhat a tak dále. Možná si to mnohý z nich ještě neuvědomuje. Vše ve volném čase, o sobotách a nedělích, někdy nutno ošidit i civilní zaměstnání. A co za to. Pomluvy, urážky a v průměru si myslím, že každý z nás ročně dá do fotbalu 5 až 10 tisíc ze svého. Pak ale přichází radost, že máte na okrese soutěže ve všech kategorií, že máte 35 družstev přípravek, že jsou Katovice v divizi, ale vždy deklarují příslušnost k okresu. Bohužel i ve fotbale je řada skutečností prezentována jednostranně. Věřím, že se poměry v centru uklidní po volbách v červnu. Pro nás na okresech je důležité, aby v srpnu přišla dotace pro OFS, aby FAČR nadále proplácel rozhodčí na všech zápasech, aby fungoval IS FAČR a hlavně aby už nebyly takové přešlapy, které pak špiní celé hnutí.

V červnu má proběhnout významově velmi výrazná volební Valná hromada FAČR. Kdo by pro vás byl hypoteticky nejlepší kandidát na předsedu?
Jak už jsem uvedl. Věřím, že valná hromada rozhodne správně ve všech oblastech svého jednání a situace a i vnímání kopané bude tam, kam patří. Můj osobní názor na volbu nového předsedy FAČR. Jsem rád, že podal kandidaturu pan Poborský. Je to Jihočech, umí se pohybovat nahoře, ale přijede i k nám na vesnici. Výkřiky, že v Berouně podpořil na funkci předsedy OFS kandidáta, který nakonec funkci nezískal, jsou dokladem toho, že informace jsou komentovány dost jednostranně. Pan Poborský pro fotbal pracuje po své kariéře mnoho let a myslím, že je vyzkoušený.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle