Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

2015: Výstava Fotbal pod Černou věží potěšila milovníky historie

 
neděle, 14. března 2021, 18:47

Fotbalová výstava byla součástí akcí pořádaných v rámci 750 let Českých Budějovic. Na závěsných panelech byly představeny úplné počátky kopané ve městě, sahající na konec 19. století, první kluby, vybudovaná a později zaniklá fotbalová hřiště i slavné okamžiky a hráči. Mládeži i široké veřejnosti po tři týdny, kdy výstava trvala, nabídla zajímavou podívanou a přiblížila kus historie města.

Slavnostní vernisáž v českobudějovické Galerii Nahoře (1. patro DK Metropol) odstartovala v pondělí 26. října výstavu Fotbal pod Černou věží 1905 – 2015, která vznikla k výročí 110 let organizovaného fotbalu v jihočeské metropoli a 750 let od založení královského města u soutoku Malše s Vltavou. Expozice byla přístupná denně až do 20. listopadu.

Záslužný projekt připravili odborníci na fotbalovou historii Michal Průcha a Zdeněk Zuntych. Autoři začali s přípravou již v květnu a výsledkem bylo dvaatřicet panelů s více než sedmdesáti fotografiemi mapujícími fotbalovou historii pod Černou věží od pionýrské etapy do dnešních dnů. Nechyběla ani na třech panelech vyznačená nejdůležitější data nebo medailony populárních českobudějovických hráčů (Josef Zeman, Jiří Němec, Karel Poborský nebo David Lafata).

Na vernisáži nechyběl ani Zdeněk Čadek

Pozvání na slavnostní zahájení výstavy přijaly legendy a osobnosti českobudějovického fotbalu. Obránce černobílých Miroslav Šerý, kanonýr Ladislav Novák, funkcionářská ikona Zdeněk Čadek st., současný předseda představenstva Dynama Radomil Procházka, novinář Petr Turek, jenž sepsal první knihu o historii jihočeského hokeje, a řada dalších. Na vzácných snímcích připomněla výstava také zaniklá hřiště, která stála u Jižní zastávky, v Hlinecké ulici, u šroubárny, u plynárny (po postupu do 1. ligy 1947 zde vznikla nádherná tribuna pro 1 200 lidí), u Dlouhého mostu (původní hřiště SK Č. B.) nebo u vojenského cvičiště za Plonerovým dvorem, kde se uskutečnily první historické zápasy.

Prosklenou vitrínu vyplnila sbírka vzácných artefaktů. Většina příchozích zde zaručeně poprvé uviděla pohár pro vítěze krajského přeboru z roku 1964, kterým se stala TJ Lokomotiva a přímo postoupila do druhé nejvyšší soutěže. „Mužstvo Lokomotivy mělo za soupeře Jablonec, Žižkov, Plzeň nebo pražskou Slavii s Františkem Veselým. Všechny tyto kluby jezdily hrát do Suchého Vrbného,“ připomněl Zdeněk Zuntych významné období trvající jedinou sezonu.

Cennou ukázkou byl také pohár mistra ČSR a vicemistra ČSSR z roku 1972. Stali se jím dorostenci budějovické Igly. Za skutečný unikát lze považovat originální fotografii týmu SK České Budějovice opatřenou autogramy hráčů, kteří v sezoně 1946 – 47 vybojovali první postup do celostátní ligy, nebo pohlednici podepsanou dvanácti fotbalisty SK Č. B. v čele s legendárním Josefem Zemanem, jimž bylo přáno reprezentovat jihočeskou metropoli na zájezdu do Pobaltí v roce 1935.

Průkopník fotbalu: Díky, pane Ašenbryle

V Českých Budějovicích se v roce 1898 objevil první kopací míč. Ve městě tehdy žilo 37 tisíc obyvatel, z toho 22 tisíc Čechů a 15 tisíc Němců. Jeden z panelů s titulem Díky, pane Ašenbryle, dal zavzpomínat na muže, který byl v roce 1898 u pionýrských začátků fotbalu v jihočeské metropoli a z Prahy přivezl první míč.

„S ním se hrálo na zahradě akciového pivovaru, dnešního Budějovického Budvaru. Brzy nato vznikl první fotbalový SK 1899. Tvořili ho studenti a měl pouze jepičí život, stejně jako další dva pokusy o založení v letech 1900 a 1903,“ poznamenal Michal Průcha. Teprve zrození AFK (současné Dynamo) v roce 1905 se považuje za oficiální start organizovaného fotbalu v Českých Budějovicích.

Mnozí z dnešní mladé generace netuší, že tehdejší nadšenci sbírali pilně celý rok po krejcaru a pětníku, aby si mohli dát boty předělat na kopačky, koupili míč a všichni rukou společnou a nerozdílnou nalajnovali hřiště nebo donesli na ramenou přenosné branky z města až na vzdálené hřiště ve Čtyřech Dvorech, které mu bylo propůjčeno vojenskou správou. Tyto zážitky dnes zcela odpadají…

Pelta zavzpomínal: Urban mi dal tři góly

Výstavu navštívil i tehdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Vlivný boss v sobě nezapřel fotbalové srdce. U historických fotek z té doby vzpomínal na vojnu v Jindřichově Hradci, kde chytal divizi a také byl v přípravě soupeřem budějovického Dynama. „Prohráli jsme 1:5, první gól dostali z penalty a poslední tři mi dal Urban. Ten pak pomáhal do ligy Teplicím. To jste tady měli vyhlášenou obranu. Jak se jmenovali? Melka a ten druhý? Ano, Jodl," souhlasil po nápovědě.

A nezapřel ani srdce jablonecké. To, když procházel kolem výstavních panelů s vizitkami Jihočechů Josefa Frydrycha a Davida Lafaty, kteří v severočeském klubu zanechali významnou stopu.  První hrál za tehdy druholigový LIAZ v letech 1969 až 1975 a v sezoně 1973/74 s ním zažil postup do ligy. A druhý za už prvoligový FK nastřílel v letech 2006 – 13 před odchodem do Sparty neuvěřitelných 88 gólů. „David, to byl fotbalista!“ prohodil.

Výstava získala podporu sportovní komise a rady města a měla mimořádný ohlas. Stala se jednou z nejsledovanějších v DK Metropol. Za tři týdny ji navštívilo přes dva a půl tisíce lidí. Podněty z návštěvní knihy vedly ke zrodu jedinečné knižní publikace Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu.

Napsal(a) Redakce | Foto Ladislav Lhota, Miloslav Kusbach, Michal Heřman