Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hra s fotbalovými čísly. Jak se daří fotbalu v jednotlivých okresech

 
úterý, 1. prosince 2020, 13:19

Stadiony a hřiště v celé republice jsou bohužel zavřené, fotbal smutně stojí v koutě - nehraje se. Zpropadený vir covid-19… Pojďme si tedy aspoň na fotbalovém webu pohrát s čísly a zkusme se podívat na to, jak jsou na tom jednotlivé okresy Jihočeského kraje, pokud jde o účast ve vyšších fotbalových soutěžích.

A teď ta hra čísel

Za mužstvo v 1. lize přidělíme příslušnému okresu 5 bodů.

Za mužstvo ve Fortuna národní lize dostane okres 4 body.

Za ČFL přičteme 3 body.

Za každé divizní mužstvo připíšeme příslušnému okresu 2 body.

A za nejvyšší soutěž v rámci kraje, za účast v Jihočeském krajském přeboru, každému účastníku 1 bod pro okres, kde klub sídlí.

Pojďme na to!

V té nejvyšší soutěži, ve Fortuna: lize, jsou jižní Čechy zastoupeny jediným týmem, kterým je SK Dynamo České Budějovice. Nikdy v historii žádný jiný jihočeský klub první ligu nehrál.

Takže: 5 bodů pro okres České Budějovice.

Ve druhé nejvyšší soutěži najdeme také jednoho účastníka z jihu Čech – FC MAS Táborsko.

Tedy: pro okres Tábor 4 body.

ČFL je momentálně Jihočeský kraj zastoupen taktéž jediným klubem – FC Písek.

Čili: pro okres Písek 3 body.

A teď Divize, skupina A. Tu hraje pět jihočeských týmů. Dynamo ČB B, Spartak Soběslav, Sokol Lom, FK Jindřichův Hradec a SK Otava Katovice.

Pojďme bodovat: pro okres Tábor za Soběslav a Lom celkem 4 body.

Pro okres České Budějovice za béčko Dynama 2 body.

První 2 body dostane okres Jindřichův Hradec za divizní účast FK JH.

První 2 body si připisuje také okres Strakonice, vynesla mu ho divizní příslušnost SK Otava Katovice.

A nakonec Jihočeský přebor. Z šestnácti účastníků je jich nejvíc, čtyři, z Českobudějovicka SK Jankov, FK Olešník, FK Olympie Týna nad Vltavou, SK Rudolfov. Okresu České Budějovice tedy náleží celkem 4 body.

Po třech účastnících mají okresy Tábor, Písek a Strakonice.

Táborska jsou to TJ Dražice, FC MAS Táborsko B a Sokol Sezimovo Ústí – tedy 3 body.

Písecka SK SIKO Čimelice, FK Protivín, FC ZVVZ Milevsko – taky 3 body.

Ze Strakonicka TJ Osek, FK Junior Strakonice, TJ Blatná – taktéž 3 body.

Jindřichohradecka tu najdeme pouze TJ Jiskra Třeboň – tedy 1 bod.

Českokrumlovska v přeboru hraje jen Slavoj ČK – tedy vůbec první 1 bod.

A vůbec první bodík v celé soutěži připíšeme také okresu Prachatice za přeborovou příslušnost FK Lažiště – 1 bod.

Mimochodem - všimli jste si, že na Strakonicku a na Prachaticku hrají vyšší soutěž týmy z jiných míst, než ty z okresních měst?

Sečteme celkový počet udělených bodů

Okres České Budějovice 11
Okres Tábor 11
Okres Písek 6
Okres Strakonice 5
Okres Jindřichův Hradec 3
Okres Český Krumlov 1
Okres Prachatice 1

Pohled k sousedům

Jako bonus přidejme pohled do kraje Vysočina. A to proto, že od 1. ledna 2000 tam sice patří okres Pelhřimov, ale do té doby se týmy odtud dlouhá desetiletí účastnily soutěží na jihu Čech.

Jak by na tom tedy byl okres Pelhřimov? Naprosto stejně jako okres Strakonice. Dokonce i v tom směru, že vyšší soutěž tu hraje mužstvo z jiného místa, než z okresního města.

Takže – za účast AFC Humpolec v Divizi D bychom přidělili 2 body, za účast v přeboru kraje Vysočina po 1 bodu FK Pelhřimov, FC Žirovnice a TJ Dálnice Speřice.

Suma sumárum – 5 bodů (ovšem mimo naši „jihočeskou soutěž“).

Časem to může být jinak

Je to jen nezávazná hra s čísly a v budoucnu může být ledacos jinak. Vždyť třeba v Českých Budějovicích kdysi hrála tamní Lokomotiva II. ligu, Škoda III. ligu, Igla a vojenská Dukla Rožnov ČB před řadou let divizi, kde ještě nedávno kopala i Malše Roudné.

V Táboře dodnes mnozí vzpomínají na znamenitou druholigovou éru místní Dukly i třetiligové mače bývalých Vodních staveb či dukelského béčka.

V Písku si tamější Dukla taky kdysi zahrála II. ligu a Milevsko pamatuje III. ligu.

V Jindřichově Hradci hráli vojáci, byť pod hlavičkou VTJ Tábor B, rovněž III. ligu. A mnozí máme doteď v živé paměti vynikající výkony Jiskry Třeboň v ČFL.

Ve Strakonicích se také hrávala ČFL a o dost dřív předtím tam nesmiřitelná, jako břitva ostrá derby v divizi proti sobě sváděli místní rivalové Fezko a ČZ.

Český Krumlov také pamatuje dávnou III. ligu a divize by mu jistě slušela.

A je to „teprve“ patnáct let, co prachatický Tatran, dnes účastník „až“ 1. A třídy, hostil v Pošumaví ve II. lize soupeře tak zvučných názvů, jako Viktoria Plzeň, Viktoria Žižkov, Vysočina Jihlava či SK Hradec Králové…

Fotbal teď má nucenou pauzu. Trošku jsme si proto pohráli s aktuálními čísly a zavzpomínali jsme si. A bylo by jistě ku prospěchu jihočeského fotbalu, kdyby časem těch bodů za účast ve vyšších soutěžích do naší fiktivní tabulky ještě přibylo.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle
 


 

Reklamní sdělení

Reklama