Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jaká je společnost, takový je i fotbal, říká Jiří Vlček, dlouholetý trenér mládeže

 
sobota, 28. listopadu 2020, 11:25

České Budějovice - Fotbal v těchto dnech nesmírně chybí i ostřílenému trenérovi roudenského dorostu Jiřímu Vlčkovi. O vyhlídkách na další pokračování soutěží, a nejen o tom, jsme si právě s koučem dorostenců popovídali. Probrali jsme také situaci v Dynamu i ve Fotbalové asociaci České republiky.

Jak trávíte fakt, že se opět musíme obejít bez fotbalu?
Je to těžké, i když na Složišti, kde pracuji, je přece jenom trochu živěji, protože tady nějaké tréninky probíhají. Já začnu s dorostem Roudného trénovat příští týden. Dívat se na fotbal v televizi vám nenahradí pobyt na hřišti. Samozřejmě se těším, až se zase budeme scházet.

Myslíte, že od příštího týdne byste již mohli začít s tréninky?
Podle systému PES by od příštího týdne mohla na hřišti trénovat skupina až šesti lidí. To už se dá něco dělat, protože bychom se rozdělili do několika skupinek. Máme dvě umělky, takže bychom mohli v další fázi zimní přípravy uspořádat i takový malý turnaj pět proti pěti. Detaily nyní probíráme s trenérem áčka Marcelem Tomáškem.

Plán zimní přípravy tedy máte?
Z Prahy přicházejí zprávy, že od třicátého ledna by se mohly začít hrát soutěže. Pokud tedy bude možné trénovat ve větším počtu, rádi bychom začali už v prosinci, abychom byli dobře připraveni. Zatím to ale není oficiálně potvrzené. Doufáme však, že v prosinci budeme moc s tréninky začít.

Jak se na podzim dařilo roudenského dorostu?
Po kvalitní letní přípravě, kdy jsme porazili spoustu kvalitních manšaftů, jsem věřil, že do soutěže vstoupíme lépe. Bohužel se současným postavením spokojený nejsem, byť jsme se v závěru podzimu zlepšovali. Tenhle tým má totiž kvalitu na to, aby se pohyboval do pátého místa. Měli jsme nějaké výpadky v sestavě, na druhou stranu přístup některých hráčů nebyl úplně adekvátní.

Máte přehled, v jakém stavu je kádr dorostu nyní?
S kluky jsem v kontaktu, a vím, že se v rámci možností hýbou a udržují. Sám jsem zvědavý, v jakém počtu se sejdeme a jak na tom kluci budou.

Za roudenský dorost nastupuje David Horejš mladší, syn hlavního trenéra áčka Dynama. Mají oba něco společného?
Mladý má rychlost po tátovi, táta byl ale celkově důraznější. Kluk je spíš takový flegmatik. Na pozici krajního beka ale odvádí spolehlivé výkony. V dorostu může hrát ještě rok a půl, tak uvidíme, co z něj vyroste. Rozhodně je ale vidět, že doma je dobře vedený.

Rodí se v Roudném nějaký šikovný mladý fotbalista, o kterém v budoucnu ještě uslyšíme?
Jsou tady šikovní kluci, kteří třeba nenašli uplatnění v Dynamu. Mám v týmu ale i talentované kluky z Velešína. Třeba mladší dorostenec Malák už se připravuje se sedmnáctkou Dynama, kterou vede trenér Rožboud. Jsem překvapený, jak dobré podmínky v Roudném mladí hráči mají. Musím ocenit perfektní přístup a práci Libora Šolce, který zdejšímu fotbalu šéfuje.

Kolikátou generaci trénujete?
Začínal jsem trénovat žáky v Kohinooru, tehdy tam hrál třeba Radek Popelka. Pak jsem přišel do Dynama, kde byl Zdeněk Procházka. S těmito kluky jsem začínal. Do této generace patří ještě Jirka Anderle, jemuž je dnes přes padesát let a hraje v Nové Vsi. Pak samozřejmě vzpomínám na hráče jako Poborský, Němec, Vozábal nebo Lengyel, to jsou jména, která vám uvíznou nejvíc v paměti.

Kromě toho, že trénujete dorost Roudného, jste také správcem areálu na Složišti. Jak to všechno zvládáte?
Právě jste mě zastihli na Složišti v dílně. Tady pracuji do půl čtvrté a pak spěchám do Roudného na tréninky. Zvládnout se to dá dobře, ale samozřejmě jste furt na hřišti.

Sledujete také výkony prvoligového Dynama?
Především výsledkově to ze začátku nebylo úplně ono, ale ta skvělá výhra na Spartě kluky doufám nakopne. David Horejš je poctivý a zapálený člověk a má kolem sebe výborný realizační tým. Mají perfektní tréninky, a jak jsem starý, můžu se i já něco přiučit, když je tady na Složišti sleduji. Věřím, že Dynamo je schopné navázat na loňské výsledky.

I bez Tomáše Sivoka, který měl v loňské sezoně hlavní zásluhu na výkonnostním vzestupu Dynama?
Ztráta Sivoka, organizátora hry, který dokázal řídit i kabinu, je obrovská. Jeho roli převzal Jarda Drobný, ten je ale trochu jiným typem než Tomáš Sivok. Pořád je ale klíčovým hráčem na hřišti i v kabině. Oživením je jistě příchod Micka van Burena. Pokud se sestava ustálí, Dynamo klidně může hrát ve středu tabulky. Když v televizi sleduji Příbram, Brno nebo Teplice, myslím si, že Dynamo je kvalitativně přinejmenším na stejné úrovni nebo možná i na lepší.

Mrzí vás, že Sivok nezůstal v českobudějovickém klubu jako jeden z hlavních akcionářů?
Věřím, že Tomáš Sivok by byl schopen pozdvihnout fotbal v Dynamu na vyšší úroveň. Pamatuji si rovněž dřívější působení pana Břízy v klubu, a myslím, že i on je člověkem na svém místě. Vedení ale zvolilo jinou cestu a nemohu říct, jestli horší nebo lepší. Já osobně si nemohu stěžovat na to, jak se fotbal v klubu dělá. Pracujeme možná ve skromnějších podmínkách než jinde, ale všechno funguje, jak má.

Jaký máte názor na kauzu Romana Berbra?
Pamatuji si, když Roman Berbr pískal naše zápasy a zažil jsem i Romana Rogoze. Člověk pozná, co je a co není fér. Myslím, že bude velice složité očistit český fotbal. Problém není ve dvou lidech, je to problém celé společnosti. Jaká je společnost, takový je i fotbal.

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?
Radost mám z výhry Dynama na Letné. Taky mě těší, že roudenští dorostenci jsou iniciativní a sami se poctivě připravují. Dal jsem jim sice individuální tréninkové plány, ale nedělal jsem si velké iluze. O to větší mám radost, když jsem se dozvěděl, jak kluci poctivě makají.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Michaela Mikešová