Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Mikuláš Jáša strávil nedohraný podzim na západě Čech

 
pátek, 20. listopadu 2020, 13:07

České Budějovice – Jednadvacetiletý Mikuláš Jáša je odchovancem Dynama. Za černobílé nastupoval v nejvyšších dorosteneckých soutěžích a díky jeho talentu mu mnozí předpovídali nadějnou budoucnost. Absolvoval stáže v dánském Midtjyllandu a také ve slavném Sportingu Lisabon. Přechod do dospělého fotbalu ovšem nebývá pro mladé hráče jednoduchý, což poznal i Mikuláš Jáša. Když se neprosadil do áčka tehdy druholigového Dynama, bojoval o svou šanci v divizním Jindřichově Hradci. Letos v létě usiloval o místo v sestavě nováčka druhé ligy Táborska, ale ani tentokrát mu nebylo dopřáno zahrát si druhou nejvyšší soutěž. Posledně dostal šanci ve třetiligových Karlových Varech.

Vloni jste usiloval o místo v kádru druholigového Táborska. Jak moc vás mrzí, že se to nepovedlo?
Lhal bych, kdybych řekl, že je mi to jedno. To určitě není. Nehroutím se ale z toho, že jsem se neprobojoval do kádru. Ale přiznám se, že jsem chtěl s fotbalem na profesionální úrovni skončit po tom, co se se mnou nepočítalo. Nebýt manažera Viktora Schejbala ze SportInvestu a trenéra Brožka, tak jsem skončil. Takže samozřejmě, že mě to mrzí, ale není všem dnům konec. Navíc doufám, že budu mít ještě šanci ukázat se a znovu zabojovat o místo v kabině.

V nedávné minulosti jste bojoval o místo v tehdy druholigovém Dynamu. Cítil jste nyní větší šanci zahrát si druhou nejvyšší soutěž?
Určitě. Trenér Brožek dává obrovskou šanci mladým hráčům a zejména odchovancům, takže šance zahrát si letos druhou ligu byla veliká. Je ale otázka, jestli by to pro mě bylo dobré. Teď nastupuji pravidelně v základní sestavě třetiligového klubu. Nemyslím si, že bych v Táborsku měl takovou herní vytíženost.

Jak došlo k vašemu angažmá v Karlových Varech?
Opět mi moc pomohlo vedení Táborska a SportInvest. Samozřejmě i vedení Karlových Varů na tom má svůj značný podíl. Karlovy Vary sháněly pravého beka, a protože to byla pozice, na které jsem odehrál skoro celou Letní ligu, doporučilo mě Táborsko na testy. Hned po prvním tréninku jsem si s trenérem Karlových Varů Mariánem Geňem plácnul a zbytek týdne jsme dolaďovali podmínky smlouvy.

Nastupujete tedy na postu pravého obránce?
Hrajeme systém se třemi stopery vzadu. Všichni tři jsou nadstandardní na třetí ligu, takže tam pro mě místo není. Trenér mě staví na pravého halfbeka. Dost mě to baví. Mám samozřejmě obranné úkoly, ale zároveň můžu hodně dopředu. Je to velmi fyzicky náročné oproti klasickému stoperu ve dvojici, ale nevadí mi to. Možná někdy zbytečné lítám až moc.

Jak jste spokojený s vytížením v zápasech?
Jsem nadmíru spokojený. Nebýt nemoci, která mě připravila o jeden zápas proti Slavii Praha B, odehrál jsem všechno. A to jak v poháru, tak v lize.

Jak jste spokojený s vlastními výkony a co na ně říká trenér?
Myslím si, že trenér je obecně s námi spokojený. Mluví za nás výsledky. Se mnou osobně, doufám, že je taky spokojený. Mluvili jsme spolu. Samozřejmě je pořád co zlepšovat. Produktivita by mohla být mnohem vyšší vzhledem k tomu, kolik šancí a příležitostí jsem měl. Mám na kontě jednu asistenci. A já jsem s výkony taky spokojený. Mrzí mě jenom zápas se Spartou, kde jsem udělal penaltu, která rozhodla.

Jaké jsou v Karlových Varech podmínky pro fotbal?
V Karlových Varech je populární hokej, a to se odráží i na financích, které do hokeje z města tečou. Podmínky pro fotbal jsou fajn. Jde to nahoru i na úkor Sokolova, který se v poslední době nenachází v optimální pohodě a finanční situaci. Takže mladí kluci radši jdou hrát fotbal z vesnic do Karlových Varů než do Baníku. To dřív nebylo zvykem. Velkou výhodou je naprosto skvělá umělka, která dokonce získala nejvyšší hodnocení FIFA. Je fakt kvalitní. A díky osvětlení můžeme trénovat i v zimě večer, kdy už není tolik světla. Já osobně si nemůžu stěžovat. Vše, co potřebuji, mám k dispozici. Od posilovny po vířivku.

Jak jste spokojeni se současným umístěním a jaké ambice Karlovy Vary mají?
Nikdo z nás nečekal, že nasbíráme tolik bodů. A už vůbec ne, když jsme první zápas doma prohráli s Příbramí. Teď zpětně si to dost vyčítáme, ale na druhou stranu by nás to možná nevybičovalo k takovým výkonům. Ze tří zápasů venku jsme si odvezli osm bodů a dvě nuly vzadu k tomu. Cíl je jednoznačně záchrana, ale té se chceme logicky vyhnout co nejdříve. Jsem rád, že jsme ještě neodpískali pohárové utkání proti Opavě. Uvidíme, jak to dopadne. Já osobně bych si rád zahrál proti ligovému soupeři.

Hodláte v Karlových Varech pokračovat i v dalších sezonách?
Já sám nevím, jak to v příštím roce bude. Kladu si otázku, jestli vůbec bude zimní příprava. Rád bych začal v Táborsku a po přípravě si s trenéry vyhodnotil, jestli má smysl zůstat na jihu, nebo pokračovat ve Slavii. Momentálně žiji s přítelkyní v Českých Budějovicích. To je další důvod, proč bych rád na jihu zůstal. Přece jenom je Tábor mnohem blíž na dojíždění než Karlovy Vary. A navíc mám před sebou státnice, které nechci podcenit. Uvidím, jak se vše vyvine. Zatím tomu nechávám volný průběh.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Daniel Pekař, Jan Škrle, Stanislav Hladík
 


 

Reklamní sdělení

Reklama