Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dalibor Uhlíř: Podpora mládežnického sportu je klíčová

 
pondělí, 21. září 2020, 09:35

Z podpory dětí a mládeže se již stalo takové tradiční ohrané předvolební téma.

Jako celoživotní sportovec bych se na tuto podporu rád podíval z jiné stránky a to možná mnohem důležitější. Podporovat mládežnický sport, totiž není jen o podpoře pohybu, zdravého životního stylu našich dětí a vyplnění jejich volného času, ale především o důležité výchovné složce, která se nám již delší dobu z výchovy ve školách, rodinách a celkově ve společnosti vytrácí.

Při sportu děti získávají mnoho dovedností a to jak těch pohybových, tak i těch morálně volních vlastností, které jsou pro jejich další růst a zdraví společnosti mimořádně důležité. Mezi ty hlavní můžeme zařadit odpovědnost, vytrvalost, spolehlivost, sebeovládání, zásadovost, ale také sebekritičnost a cílevědomost. Nechtěl bych ani opomenout principy, které si mládež osvojí a na kterých by měla být společnost budována, jako jsou pravidla fair play, mantinely chování a stanovování hranic, ale také týmový duch a tah na branku s touhou po vítězství.

Sport měl vždy u nás velkou tradici, na kterou můžeme v celém regionu navázat. V Českých Budějovicích to byl vždy fotbal, hokej a volejbal, sporty které se zase všechny sešly v těch nejvyšších patrech ligových soutěží, ale nemůžeme zapomínat ani ty menší jako je karate, házená, kanoistika a další výběr je opravdu velký. V Táboře to byl vždy hokej a cyklistika, v Českém Krumlově skvělý badminton na světové úrovni, ve Strakonicích basketbal a vodní pólo….a mohl bych pokračovat napříč regionem. Nabídka a tradice jednotlivých klubů je opravdu velká a děti mají na výběr.

Důležitým předpokladem jsou ale také vzory a příklady které táhnou. V jižních Čechách jich máme opravdu hodně na té nejvyšší úrovni, počínaje olympijskou vítězkou Katkou Neumanovou, Karlem Poborským, Honzou Kollerem, mnoho zvučných hokejistů hrajících v NHL až po ty menší sporty a jejich sportovní esa.

Tohle všechno jsou tradice, spousta odvedené práce, na kterou musíme navázat a dětem umožnit, aby mohly pokračovat, měly prostředky, nástroje, motivaci, kde se hýbat, trávit volný čas, ale také pracovat na růstu své osobnosti. Považuji to za jednu ze svých priorit.

Dalibor Uhlíř

Trikolóra hnutí občanů

Kandidát do krajského zastupitelstva


PR text