Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Povedený obrat Soběslavi, nováček Lom loupil v Rokycanech

 
neděle, 23. srpna 2020, 20:58

Čechy – Pětice jihočeských zástupců se v úvodním kole divize neztratila. Jako první naskočil do sezony J. Hradec a Martin Toman se po čtrnácti minutách zasloužil o první „jihočeskou“ trefu. Výhodu domácího trávníku měla pouze Soběslav. Očekávané vítězství nad Sedlčany se nerodilo lehce. O plný import bodů ze západu Čech se svorně postaraly béčko Dynama a v divizní premiéře Lom. Vlastní góly stály J. Hradec minimálně bod v Berouně a Katovicím sebral už po dvou minutách vedení v Mýtě, kde v jediném střetnutí kola došlo na penaltový rozstřel.

Po dlouhých 11 letech nastoupili hradečtí fotbalisté pod novým trenérem Romanem Lukáčem. Na stadionu Na Ostrově dlouho sahali po bodovém zisku. Střetnutí bylo na vážkách až do konce, jenže štěstí stálo tentokrát na straně Středočechů, kteří před koronavirovou přestávkou prohráli u Vajgaru potupně 1:6. Pouhých sedm minut před koncem si dal hradecký stoper Amaglo vlastní gól, který rozhodl o osudu celého zápasu. Přitom hosté zahájili aktivně a ve 14. minutě šli do vedení gólem Martina Tomana. Odpověď domácích přišla záhy, ale po přestávce už měli navrch Jihočeši. Vypracované příležitosti nezužitkovali, Darkeh se neprosadil a v závěru přišel zmiňovaný smolný „vlastenec“.

Rezerva Č. Budějovic dorazila do Klatov ze známých důvodů bez jediného pendla (původně měli jet 2 – 3) a jen půl hodiny před utkáním. Výkon mladíků s novým koučem Jindřichem Tichaiem to ale nijak neovlivnilo, ba naopak. Vypracovali si slibné šance a trefili břevno. Domácí hrozili především ze standardek. Ve druhé půli Dynamo během devíti minut dvakrát udeřilo Matouškem a po chybné malé domů Perinou a náskok si pohlídalo. „Po celý zápas jsme si udržovali převahu a ve druhé půli jsme ji vyjádřili i gólově. Soupeř měl jen jednu šanci, při níž nás podržel jistý brankář Kerl. Hráčům patří poděkování za taktický a bojovný výkon," hodnotil pro Jihočeský fotbal Tichai.

Soběslavští se dvěma letními posilami v sestavě (Pavlík s Říhou) se dlouho trápili. Když sedlčanský Krůta podruhé skóroval a hosté rázem v 62. minutě vedli 2:1, zatroubili domácí na poplach. „Za mě velmi nepovedený zápas. Kvůli zbytečným chybám jsme ztráceli mnoho sil. Dva darované góly soupeře nás ale probudily. A díky bohu jsme takřka vzápětí vyrovnali,“ oddechl si vedoucí mužstva Michal Lemberka. Od té chvíle existovalo na hřišti jen jedno mužstvo. Na Milana Mazoucha navázal střelecky bratr Tomáš, zapsal se i Pavlík. Vše zpečetil nejlepší muž na trávníku Bouchal. „Jako správný kapitán vyčníval výkonem vysoko nad ostatními. Za zmínku stojí už snad jen standardně dobře hrající Zeman,“ vyzdvihl oba borce Lemberka.

Dres Lomu navléklo v Rokycanech pět nováčků (z toho Matoušek s M. Novákem přišli již na jaro). Sokol neponechal nic náhodě a o vítězství rozhodl již v první půlhodině. Ve 22. min. se po přihrávce K. Chotovinského probil u malého vápna přes beky Marek Novák a křížnou střelou otevřel skóre. Deset minut nato se řítil sám na brankáře nový kapitán David Neužil a potvrdil pověst střelce. „Bylo to vyrovnané utkání, jenže Rokycany nic nevymyslely, zato my jsme byli ve vápně produktivnější a dokázali dát góly. Čekali jsme, že po pauze na nás soupeř vlítne, to se ale naštěstí nestalo,“ komentoval průběh trenér Lomu Marek Císař. Rokycany z přísně nařízené penalty dvě minuty před závěrem snížily, ale zkušení hosté nepřipustili žádné drama.

Jako poslední z jihočeských zástupců uzavírali úvodní pořad katovičtí fotbalisté nedělním soubojem v Mýtě, kde vloni zvítězili 2:1. Velkou roli sehrál vlastní gól i v tomto střetnutí. Před návštěvou kola (335 diváků) padly góly na obou stranách na začátku druhého poločasu. V 50. minutě pronikl po křídle Pavlovič, jehož centr přistál přesně k osamocenému Michalu Repovi, jehož nechytatelná rána skončila pod břevnem. Ani ne za dvě minuty si centr domácího Hereita srazil za vlastního brankáře Chylík a začínalo se odznova. I přes šance před oběma brankami se stav nezměnil a šlo se do penalt. Katovičtí proměnili ze čtyř jen dvě (Kadula a Janoch, nedali Kotrba, T. Hajdušek), ale bod zvenku se počítá.


Výsledky 1. kola divize A:


Český lev–Union Beroun – FK Jindřichův Hradec 1910 2:1 (1:1)

Góly: 20. Krůta, 83. vlastní (Amaglo) – 14. Toman.

FK Spartak Soběslav – Tatran Sedlčany 5:2 (1:0)

Góly: 26. (11) Zeman, 63. M. Mazouch, 69. T. Mazouch, 75. Pavlík, 86. Bouchal - 55. a 62. Krůta.

SK Klatovy 1898 - SK Dynamo Č. Budějovice B 0:2 (0:0)

Góly: 70. Matoušek, 79. Perina.

FC Rokycany – Sokol Lom 1:2 (0:2)

Góly: 87. (11) Debellis - 22. Novák, 31. Neužil.

Slavoj Mýto – SK Otava Katovice 1:1 (0:0), penalty 4:2

Góly: 52. vlastní (Chylík) - 50. Repa.


Ostatní výsledky: Petřín Plzeň – Cheb 2:1 (0:1), M. Lázně – Přeštice 1:7 (1:2), Hořovice – Doubravka 2:3 (0:2)

Napsal(a) Redakce | Foto Daniel Pekař