Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jaká bude sezona s koronavirem? Ptáme se předsedy Jihočeského KFS Jana Jílka

 
pátek, 21. srpna 2020, 21:26

České Budějovice – Fotbalová sezona je doslova za dveřmi. Letošní ročník krajských fotbalových soutěží bude poněkud atypický. O novinkách jsme pohovořili s předsedou Jihočeského KFS Janem Jílkem.

Jarní polovina se nedohrála. Co můžeme očekávat od nadcházející sezony?
Sezona, která o tomto víkendu začíná, bude v některých aspektech jiná. Jednoznačně bude ovlivněna turbulentní koronavirovou situací. Všichni budeme muset být připraveni operativně reagovat na pokyny vlády, hygieniků či FAČR. Situace se může měnit ze dne na den a my musíme být připraveni na to reagovat, že např. některý tým třeba neodcestuje k utkání, když už bude téměř v autobuse, že se třeba neodehraje kompletní kolo nebo kompletní podzimní program.

FAČR vydala proti šíření nemoci Covid-19 desatero pravidel. Pamatuje i na to, když se sezona nedohraje, aby se určili postupující.
Do desatera je zařazen klíč k postupům a sestupům, což je podle mě správné. Určitě by nebylo dobré, kdyby se hrálo s odůvodněním na COVID-19 v uvozovkách jen přátelsky a o nic by v podstatě nešlo. Je dobře, že už nyní jsou nastavena pravidla pro případ, že by se soutěž nedohrála. Tímto není možné říci, že soutěž je či bude de facto neregulérní. Pravidla a klíče máme nastaveny od začátku s vědomím všech klubů.

U desatera mě zaujal bod pět. Při onemocnění některých hráčů utkání nelze sehrát, pokud klub nemá k dispozici alespoň sedm hráčů, kteří by mohli za danou věkovou kategorii nastoupit. Pokud tedy má, měl by zápas odehrát s dorostenci a pouze v minimálním počtu?
To je bod, který je třeba opravdu citlivě zvažovat. Pokud má mužstvo béčko či dorost, tak by je mělo v případě potřeby využít, aby se dané utkání mohlo dohrát. Jinak by mohlo docházet ze strany oddílů ke spekulativnímu jednání.

Ministerstvo zdravotnictví apeluje kvůli riziku nákazy na minimalizaci osobního kontaktu. Nebude nástup, žádné podávání rukou a oddělený odchod do kabin. Na hřišti se ale hráči v souboji stejně potkají, ne?
To slýchávám velice často a je to samozřejmě diskutabilní. V soubojích jsou hráči nažhavení, mají vysokou tepovou frekvenci, zrychlené dýchání a jsou přitom v bezprostředním kontaktu. To je pravda. Když to řeknu zjednodušeně, jde o to, aby se osobní kontakt mezi hráči minimalizoval, ale zároveň nedošlo k narušení sportovního zápolení. Podávání si rukou, hromadné oslavy po vstřelení gólu, objímání se, bez toho všeho se obejdeme a můžeme to omezit. Pokud by ale hráči museli dodržovat metrový odstup i v osobních soubojích, tak bychom fotbal vůbec nemohli hrát. Jde o to omezit osobní kontakt v situacích, kdy to není nezbytně nutné.

Pár změn nastalo v pravidlech fotbalu. Můžete zmínit tu nejzásadnější?
Nejzásadnější je pravidlo hraní rukou. Za hraní rukou se považuje, když ruka jde evidentně proti míči. Ruka nesmí být jednoznačně mimo osu těla, například nad úrovní ramen. Horní část ramene se ale za ruku nepovažuje. Rozhodčí nemusí považovat za úmyslné hraní rukou, pokud ji hráč má v přirozené pozici. Pokud se třeba snaží zvednout ze země a míč mu přitom trefí ruku, pak se o nedovolený zákrok nejedná. Doufáme, že hráči i rozhodčí si nové pravidlo rychle zažijí a bude fungovat i v praxi.

Co byste popřál či vzkázal všem oddílům do nového ročníku?
Přál bych všem fotbalovým aktérům i fanouškům, aby byli trpěliví a pozorně sledovali úřední zprávy a řídili se případnými nařízeními krajského fotbalového svazu nebo příslušné krajské hygienické stanice. Přál bych si, abychom dokázali předcházet různým nepříjemným událostem a aby se sezona odehrála jen a přímo na hřišti a koronavirus zasahoval do fotbalu co nejméně. Držím všem palce a přeji si, abychom se mohli fotbalem opět na naší úrovni vesměs bavit a přinášel nám ten správný a potřebný adrenalin.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jihočeský fotbal
 


 
Reklama