Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Martin Králik ze slovenské Žiliny bude řídit obranu ligového Dynama

 
středa, 22. července 2020, 18:24

České Budějovice - Spolu s brankářem Vojtěchem Vorlem ze Sparty a záložníkem Denisem Baumgartnerem ze Senice patří pětadvacetiletý stoper Martin Králik ze slovenské Žiliny do trojice hráčů, kteří na startu letního období přestoupili do prvoligového Dynama. Vedení klubu si od něho slibuje, že nahradí dosavadního dirigenta obrany Tomáše Sivoka.

Martin Králik od svých osmnácti nastupoval v nejvyšší soutěži na Slovensku, kde hájil barvy Žiliny. Brzy se zařadil ke stěžejním článkům sestavy a nastřádal 129 ligových startů plus devět gólů. Budějovičtí hledali šikovného stopera, neboť věděli, že Tomáš Sivok ukončí kariéru, a Martina Králika měli v hledáčku. „Hodně jsem o něho stál,“ prozradil trenér David Horejš. „Na svůj věk už toho odkopal hodně. Je silný na balonu a jako stoper má všechny předpoklady pro moderní fotbal. Věřím jeho dirigentským schopnostem,“ uvedl.

Nebude jistě snadné nahradit bývalého reprezentanta Tomáše Sivoka, který zanechal nesmazatelnou stopu nejen na domácích, ale také na evropských trávnících. „Tomáš byl velice kvalitní fotbalista a pro mě je obrovská čest, že klub se mnou počítá na jeho místo. Vnímám to i jako velkou zodpovědnost, ale nechtěl bych, aby mi svazovala nohy. Znám svoje schopnosti a doufám, že je prodám v zápasech. Určitě vydám ze sebe maximum,“ ujistil slovenský borec. Ve stoperské dvojici s ním budou alternovat mladíci Lukáš Havel a Maksym Talovjerov. „Nerozhoduje věk, ale jak se pracuje na hřišti,“ vyjádřil přesvědčení.

Podepsal smlouvu na tři roky

V černobílých barvách vstoupí Martin Králik do svého prvního zahraničního angažmá, byť Slovensko a Českou republiku dělí hranice v mnoha směrech jen pomyslná. „Jsem zvědavý a plný očekávání. Doufám, že spolupráce bude úspěšná pro mne i pro klub. Angažmá mi doporučil Lukáš Jánošík, který už to zná v Budějovicích, ale rozhodující pro mne byl zájem trenéra. Dostal jsem i jiné nabídky z fotbalově exotičtějších zemí, moje volba se však odvíjela také od současné nejisté situace ve světě. Vynasnažím se pomoci mužstvu navázat na povedenou předchozí sezonu a třeba i k lepším výkonům,“ netajil odhodlání před prvním společným tréninkem.

Rodák a fotbalový odchovanec ze slovenské Prievidze prošel mládežnickými reprezentačními výběry své země a radoval se z ligového titulu 2016–17 s týmem Žiliny, v jehož barvách působil celou dosavadní seniorskou kariéru. Po nástupu koronavirové pandemie letos v březnu se však sedminásobný mistr MŠK Žilina ocitl v likvidaci. „Nikdo to nečekal, ale výplaty hráčů byly bez problémů. Osobně jsem žilinskému klubu hodně vděčný a nemohu říct špatné slovo. V současné době už je tam zase všechno v pořádku,“ ujistil Martin Králik, jenž na Střeleckém ostrově podepsal smlouvu na tři roky a bude hrát s trojkou na zádech. „V mládeži jsem hrál s třináctkou, ale nejradši mám číslo tři,“ prozradil.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza