Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Trenér Horejš chce mít po zahájení přípravy co nejdřív kompletní kádr

 
úterý, 21. července 2020, 19:30

České Budějovice - Elitní domácí soutěž, jejíž zápasový program se roztříštil o útesy koronaviru, nezná dosud konečnou podobu tabulky ve spodním konci, ale většina klubů naplnila penzum předepsaných vystoupení a odstartovala přípravu na příští ročník 2020–21. Do této skupiny patří českobudějovické Dynamo, které v pondělí 20. července zahájilo letní tréninkový dril.

Na Střeleckém ostrově při fasování výstroje a posléze na Složišti k úvodnímu tréninku se trenéru Davidu Horejšovi a jeho asistentům hlásila sestava poznamenaná četnými odchody a příchody. Největší ztrátu způsobil ohlášený konec kariéry exreprezentanta Tomáše Sivoka, kapitána týmu a dirigenta obranné linie. Zůstali však zkušení borci Jiří Kladrubský a především brankář Jaroslav Drobný, který navzdory věku (v říjnu oslaví jednačtyřicítku) patřil k největším hvězdám nejen v Dynamu, ale napříč celou soutěží. „Považovali jsme za prioritu přemluvit Járu k dalšímu působení. Všichni v klubu pro to udělali maximum,“ pochvaluje si hlavní kouč.

Bývalý reprezentační gólman s obrovským renomé v evropském fotbalu si vytvořil silné pouto k Dynamu, zároveň však hledí na potřeby svojí rodiny, s níž trvale žije v Hamburku. Chce být nablízku dorůstajícímu synovi, jenž pokračuje v otcových šlépějích mezi tyčemi. Českobudějovické vedení proto řeší alternativu, jak alespoň přechodně uhnízdit Drobného rodinu v jihočeské metropoli. „Jára se rozhodl, že ještě rok pomůže. Vidím na něm chuť do hry. Měl by zároveň připravit svého nástupce. Proto jsme přivedli Vojtu Vorla na přestup ze Sparty,“ vysvětluje David Horejš.

V ligovém týmu si logicky nechtěli držet dvojici čtyřicátníků a vzniklá situace na brankové čáře nasměrovala k ukončení aktivní činnosti loňskou dvojku Zdeňka Křížka (38), který se nadále uplatní v dynamáckých službách jako trenér brankářů mládežnické akademie. Na uvolněnou pozici stopera po Tomáši Sivokovi přivedli černobílí Martina Králika (25) ze slovenské Žiliny. „Hodně jsem o něho stál,“ říká budějovický lodivod. „Na svůj věk už toho odkopal hodně. Od osmnácti hrál slovenskou ligu, patřil ke stěžejním hráčům. Je silný na balonu a jako stoper má všechny předpoklady pro moderní fotbal. Věříme jeho dirigentským schopnostem.“

Šulce a Havelku rádi vezmou zpátky

Dynamo opustili Pavel Šulc a Filip Havelka, borci s širokým potenciálem. Oba se vrátili z hostování do svých klubů, Plzně resp. Sparty. „Zůstáváme s nimi v kontaktu a oni vědí, že máme nadále zájem o jejich působení v našem týmu. Svorně stojí před šancí probojovat se na ME jednadvacetiletých a potřebují pravidelně hrát. Přejeme jim, aby se prosadili ve velkých klubech, ale pokud se jim to nepovede kvůli silné konkurenci, rádi je přivítáme zpátky,“ netají David Horejš. Místo v kabině naopak zaujal Denis Baumgartner (22), jenž přestoupil ze slovenské Senice. „Kvalitní levák na post záložníka, má výbornou kopací techniku. Správná volba pro budoucnost Dynama,“ ujišťuje trenér.

Zatím bez razítka se připravuje v černobílém dresu rychlonohý africký útočník Fortune Bassey, jenž v minulé sezoně nastupoval za Ústí nad Labem s velmi dobrou statistikou. Pokud se zdárně doladí jeho příchod, měl by rozšířit konkurenci. K jeho přednostem patří dobrá znalost češtiny a českého prostředí. „Přivedli jsme fotbalisty, které jsme měli vytipované. Věříme, že budou velkým přínosem pro tým. Jednáme ještě s dalšími, abychom během nejbližších dvou týdnů dali dohromady kádr a mohli odjet v kompletním složení na soustředění do Rakouska,“ informuje David Horejš.

Mužstvo, které v nováčkovské sezoně 2019–20 skončilo na deváté příčce ligové tabulky, absolvuje první tři týdny tréninkových aktivit v domácím prostředí a dvakrát se přitom představím vlastním fanouškům na Složišti v duelech s Vyšehradem a Táborskem. Potom se odebere k šestidennímu soustředění do alpského prostředí v Kaprunu, kde sehraje dvě utkání s rakouskými soupeři. „Chceme se připravit co nejlíp na nový ročník. Těší nás, jakým způsobem jsme zvládli minulou sezonu po návratu do ligy. Nastavili jsme vysokou laťku a uděláme všechno, abychom ji udrželi,“ říká úspěšný trenér.

Kádr SK Dynamo na startu letní přípravy:

Brankáři: Jaroslav Drobný, Vojtěch Vorel, Martin Janáček

Obránci: Benjamin Čolič, Lukáš Havel, Jiří Kladrubský, Miloš Kopečný, Martin Králik, Pavel Novák, Marek Smejkal, Maksym Talovjerov

Záložníci: Denis Baumgartner, Patrik Brandner, Patrik Čavoš, Tadeáš Bečvář, Lukáš Jánošík, Petr Javorek, Jakub Kousal, Karol Meszároš, Matej Mršič, Martin Šplíchal

Útočníci: David Ledecký, Fortune Bassey


Změny v kádru:

Odešli: Pavel Šulc, Filip Havelka, Jiří Kulhánek, Denis Granečný (všichni konec hostování), Ivan Sušak, Michael Rabušic, Ivan Schranz, Ladislav Martan, Roman Polom (všichni konec smlouvy), Tomáš Sivok, Zdeněk Křížek, Ivo Táborský (všichni konec kariéry), Michal Řezáč (přestup Žižkov)

Přišli: Martin Králik (přestup Žilina), Denis Baumgartner (přestup Senice), Vojtěch Vorel (přestup Sparta), Fortune Bassey (v jednání), Tadeáš Bečvář, Jakub Kousal, Marek Smejkal (všichni přesun z dorostu), Matěj Luksch, Martin Šplíchal (oba návrat z hostování)


Plán přípravy:

20. července: Zahájení na Střeleckém ostrově, úvodní trénink na Složišti

29. července: SK Dynamo ČB - FC Slavoj Vyšehrad (11:00, SCM Složiště)

1. srpna: FC Viktoria Plzeň - SK Dynamo ČB (čas bude upřesněný, Plzeň)

8. srpna: SK Dynamo ČB - FC MAS Táborsko (11:00, SCM Složiště)

10. - 15. srpna: Soustředění Rakousko (Kaprun)

12. srpna: SK Dynamo ČB - soupeř v jednání (Rakousko)

15. srpna: SK Dynamo ČB - soupeř v jednání (Rakousko)

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza