Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

První ligový zápas na českém jihu: U propadáku s Čechií Karlín chyběl trenér

 
sobota, 11. dubna 2020, 23:06

V historickém okénku si napoprvé připomene jednu z nejvýznamnějších událostí jihočeského fotbalu. V neděli 7. září 1947 od 16,30 hodin se hrálo na hřišti u plynárny v Českých Budějovicích premiérové utkání nejvyšší soutěže.

Třetí poválečný ročník Státní ligy se hrál pouze s jedenácti celky. Mohla za to úplatkářská aféra v závěru minulé sezony. Budějovický klub se pořádně připravil. Za milion korun postavil na hřišti u plynárny hlavní tribunu pro 1 200 sedících diváků a upravil místa na stání. Ale do nejvyšší soutěže vstoupil bez posil trochu uchlácholen příznivými výsledky z přípravy, kdy porazil rakouské prvoligové kluby Wiener SK 1:0, FC Wien 6:2 a Admiru 6:2. Tedy mužstva, která v právě skončené rakouské lize obsadila čtvrté, šesté a osmé místo.

Chyběl úspěšný trenér Václav Hroneš. Jeden z hlavních strůjců vysněného postupu a titulu mistra České divize se nedohodl s klubem na dalším působení u týmu. Odmítl i lukrativní nabídku polského svazu a odešel do divizních Kopist. Přípravu dočasně převzal zkušený, třiatřicetiletý internacionál Josef Zeman, odchovanec, který se na závěr kariéry vrátil ze „železné“ Sparty, kde prožil skvělá léta. Nový trenér se hledal, ale do startu ligy nepřišel.

V roli trenéra zaskočil Zeman

Ligová pouť začala 24. srpna 1947 v Trnavě, kam 17členná výprava vyrazila rychlíkem přes Prahu. Porážka 1:4 s dalším nováčkem ukázala, že liga bude těžká. První ligový gól Budějovic zaznamenal v 90. minutě z penalty Zeman. „Naši kluci se učili v Trnavě kopat ligu,“ prohlásil hrající kouč Zeman na konto nezkušeného mužstva, které vedl v úvodních dvou kolech do příchodu pozdější trenérské legendy Rudolfa Vytlačila, jenž o patnáct let později dovedl národní tým až do finále mistrovství světa v Chile proti Brazílii (1:3).

Po týdenní ligové přestávce a volné neděle, kterou SK České Budějovice využil k sehrání zápasu v Nové Bystřici, kde po exhibiční hře zvítězil 15:0, čekal na „černé kůže“ další ligový nováček. „Pro České Budějovice má toto utkání velký význam. V prvé řadě bude zde sehrán prvý ligový zápas v historii města vůbec. Bude to však zápas se soupeřem, se kterým je z existenčních důvodů nutné získat oba body. Čechie Karlín stejně jako SK ČB je nováčkem ligy a spolukandidátem sestupu. Proto již nedělní zápas možno směle nazvat existenčním,“ zněly vyhlídky regionálních novin.

S jedinou změnou v sestavě

Sotva někdo tušil, že domácí premiéra dopadne ještě hůř a Budějovičtí propadnou na celé čáře. Oproti minulému střetnutí v Trnavě nahradil Chudobu na kraji zálohy zlivský Ondok. Proti Pražanům vyběhla sestava Čapek – Polák, Bonuš – Freiberg, Příbek, Ondok – Nowak, M. Šedivý, Zeman, John, Hemelík. Čechie Karlín vyhrála u plynárny 3:1 a šest tisíc fanoušků bylo hodně zklamáno podprůměrným výkonem domácích. „Těšil se celý kraj, o čemž svědčilo množství aut a venkovských příznivců klubu v neděli na hřišti. Odcházeli však zklamáni jak výsledkem, tak výkonem domácího mužstva,“ napsal Jihočech. 

Ještě větší kritiku slízla černobílá jedenáctka od plátku Hlas lidu. „Hlavním znakem nedělního zápasu byly neligové výkony dvou ligových soupeřů. SK ČB zahrál velmi slabě a snad ani ti největší škarohlídi nečekali tak špatný výkon. Vždyť z celého mužstva jediný Čapek v brance zaslouží plného absolutoria a to je na ligové mužstvo jistě hodně málo.“

Hemelíkův vedoucí gól nestačil

Budějovičtí hráči zklamali na celé čáře. Stejný pohled měla i přes slibně se vyvíjecí průběh zápasu Jihočeská pravda, vycházející od roku 1945. „Hosté předčili domácí nejen bojovností, jíž vyhrávali každý míč, ale i rychlostí a technikou. Tentokráte zklamaly všechny řady SK ČB a jedině Bonuš, Příbek a Novák podali svůj obvyklý stylový výkon,“ uvedla v referátu. „Měli jsme radost z vedoucí branky, již vstřelil Hemelík ve 29. min., ale jen na 2 minuty, kdy vyrovnal rychle Kutil. V 54. min. Čechie již vedla Sousedíkem a Kutil v 70. min. zvýšil na 3:1. Poměr rohů byl 4:7 (3:2) pro SKČB,“ doplnila „Jihočenda“ k nevyvedené premiéře, kterou před 6 000 diváky řídil slovenský rozhodčí Mojžíš.

Budějovice pod novým trenérem Pojarem prohrály s posledním Karlínem i v pražské odvetě na Invalidovně smolně 0:1 (čtyřikrát nastřelily tyč!) a promrhané čtyři body, jimiž mohly předskočit Žilinu, jim výrazně zkřížily plány na udržení. Oba nováčci se po sezoně s ligou rozloučili. Původně by předposlední, desáté místo se ziskem 13 bodů a skóre 42:80 znamenalo aspoň účast v baráži. Jenže svaz zrušil plánovaný kvalifikační turnaj a rozhodl, že z ligy sestupují dva kluby... 

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv JF
 


 
Reklama