Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Táborsko má velkou šanci na návrat do druhé ligy

 
středa, 8. dubna 2020, 20:18

Tábor – Amatéři mají po úterním rozhodnutí fotbalového tribunálu ze Strahova po sezoně. Řada týmů smutní, slibně rozjetou sezonu nemohly dojet do konce. Jeden postup by se ale v jižních Čechách přece jen mohl slavit. Lídr třetí ligy Táborsko je prvním adeptem na případné doplnění profesionální druhé ligy.

Táborsko živí postupové naděje hned ze dvou důvodů. Prvním je skutečnost, že kdyby se LFA rozhodla dohrát soutěže nebo vyhlásila sestupující, a jedním ze dvou z nich se stane český zástupce, budou Táborští prvním postupujícím ze třetí české ligy, neboť nasbírali více bodů než první béčko Jablonce ve skupině B. Spadnou-li dva české celky, půjdou nahoru Táborsko a Jablonec B (v případě jeho odmítnutí druhá Sparta Praha B).

Výkonný výbor FAČR kvůli tomu rozhodl o změně Soutěžního řádu, neboť za normální situace by měli právo postupu oba vítězové ČFL a MSFL. Nově platí pravidlo podle územní návaznosti. Mění se tedy kus za kus, stanovený takzvaným „Rozhodnutím“.

Sokolov končí ve FNL

Druhou táborskou postupovou možností jsou ekonomické problémy některých českých zástupců ve druhé lize. Poslední Sokolov dokonce oficiálně přiznal, že příští ročník téměř na sto procent druhou nejvyšší soutěž nepřihlásí. Podobné potíže má i Varnsdorf. „Pokud by FNL odhlásil klub z Čech, nahradí ho mužstvo z ČFL. Obdobně je to u moravských zástupců,“ potvrdil sekretář Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší. „Postupovat mohou mužstva do čtvrtého místa,“ dodal, kdo má případný nárok k posunu o patro výš.

A možná je i teoretická varianta, že nabídka k postupu dojde i k Otavě do Písku, pokud by se směrem nahoru z ČFL posunuly více než dva kluby, neboť rezerva Jablonce by nemusela mít o postup zájem a Zápy už jednou nesplnily podmínky pro udělení licence nutné pro účast ve FNL. Nemají odpovídající stadion a ani mládež.

Pro zachování prostupnosti amatérských a profesionálních soutěží na příští soutěžní ročník 2020/2021 se pro losovací aktiv organizovaný ŘKČ a ŘKM stanoví nejzazší termín 15. srpna 2020. Jak se celá situace vyvine, čekají v krajích, kde následně uspořádají losovací aktivy a soutěže začnou se zpožděním. „Losovací aktiv KFS Jč. kraje se uskuteční až v měsíci srpnu. Zahájení soutěží se předpokládá na víkend 22.- 23. 8. 2020,“ sdělil nám dnes sekretář a předseda STK Vladimír Eibl.

Oficiální vyjádření FC MAS Táborsko k ukončení amatérských soutěží a k případnému postupu

Josef Holub, ředitel FC MAS Táborsko: „Jsme rádi, že v případě dohrání profesionálních soutěží v ČR budeme mít možnost postoupit. Ale nepředbíhejme událostem. Jakmile by taková nabídka přišla, tak bychom ji přijali. Vnitřním cílem všech lidí v klubu bylo a stále je vrátit se zpět do FNL, tedy do druhé nejvyšší soutěže. Zejména pro osu týmu Navrátil, Kučera, Musiol by to byla určitá satisfakce. Nicméně je zde spousta dalších předpokladů, které se musí nejprve vyplnit, abychom FNL reálně hráli. Jednou podmínek je dohraná soutěž (2. liga), dále musíme uspět v licenčním řízení a v neposlední řadě musíme mít dostatek financí. V klubu stále pracujeme na tom, abychom vše zvládli. Musíme však také připomenout význam pro mládež, která bude mít za této situace zachován status Sportovního centra mládeže. Dokončujeme hlavně pro mládeže výstavbu sportovního areálu Soukeník. Takže vedení FC MAS Táborsko nespí na vavřínech. Naším nejbližším soupeřem je stále koronavir, takže v koordinaci s městem Tábor dezinfikujeme nákupní centra, distribuujeme štíty a rozvážíme nákupy seniorům. Až porazíme tohoto soupeře, tak zvítězíme všichni.“

Napsal(a) Michal Průcha, FC MAS Táborsko | Foto Daniel Pekař, David Peltán (Mafra)