Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Tomáš Věneček se usadil na Moravě. Trénuje brankáře a chystá životní přestup

 
pátek, 3. dubna 2020, 22:19

Rýmařov – Bývalý jihočeský brankář a rodák ze Strakonic Tomáš Věneček (37 let) se několik let po skončení aktivní kariéry věnuje trenérské práci s gólmany v Brně, kde rozjel svou brankářskou školu, ve které se věnuje práci s mladými talentovanými nadějemi. Nejen o fotbale, ale i o současné celosvětové situaci ohledně koronaviru jsme si s Tomášem popovídali.

Tomáši, kde v současné době trénuješ a jak se ti daří?
Spolupracuji již několik let s brněnskou Čafkou (ČAFC Židenice 2011), kde mám na starosti výchovu mladých brankářů od přípravky přes žáky po dorost. Čafka je historicky známý brněnský klub, který má vynikající mládež se skvělými trenéry. Patří mezi zásobárny talentů například pro Zbrojovku Brno. Klubem prošli například Petr Švancara, Milan Pacanda nebo Martin Zikl. V Brně Židenicích jsme asi před dvěma lety rozjeli naši brankářskou školu, kterou navštěvují mladí brankáři, například z Líšně, Soběšic či Zbrojovky Brno, kterým se věnujeme individuálně a snažíme se vylepšit jejich techniku chytání ve speciálních trénincích. Zároveň spolupracuji s týmem moravsko-slezského krajského přeboru Kovohutě Břidličná, kde mám na starosti rovněž brankáře. V Břidličné spolupracuji se skvělými lidmi, kteří se tam ve fotbale pohybují, od hlavního trenéra až po hráče.

Břidličné v krajském přeboru pomáháš asi půl roku, jak tu spolupráci hodnotíš?
Je to skvělé, máme vynikající mančaft, někteří hráči prošli ligovými týmy, takže kvalitu určitě máme. Po podzimní části jsme skončili na druhém místě za vedoucím Bílovcem, nastříleli jsme nejvíce branek ze všech týmů soutěže, odehráli jsme několik skvělých zápasů například s třetím Fulnekem doma (4:1 vítězství), ale nevyhnuli jsme se i několika výpadkům. Nakonec to druhé místo v obrovské konkurenci je super, bohužel vzhledem k celosvětové situaci kvůli koronaviru se všechny fotbalové soutěže přerušily a zřejmě se neodehrají a sezona bude anulovaná, takže se asi budeme muset soustředit na další sezonu.

Jak vnímáš současný stav a všechna ta omezení?
Je to hodně nepříjemné, co se ve světě děje. Z pozice lajka, jelikož nejsem politik ani zdravotník, ta nařízení vlády určitě vítám, protože jde o zdraví nás všech. Sport jako takový nám neuteče, ale zdraví má každý z nás jenom jedno. Mě by nikdy třeba před deseti nebo patnácti lety nenapadlo, že budeme chodit s rouškou, budeme se stranit jeden druhému a bude celkově všude taková vážná situace, ale svět a doba se mění bohužel. Já bych chtěl samozřejmě touto cestou všem lidem popřát pevné zdraví, aby na sebe byli opatrní, ale zároveň vnitřně a psychicky silní, protože někdy vydržet to mediální masírování televizí ohledně viru je už někdy na hlavu.

Jak tuto situaci bez fotbalu zvládáš?
Do odvolání vládního nařízení nemůžeme trénovat. Věnuju se své úžasné přítelkyni, se kterou se letos budeme brát, pravidelně sportuji a sleduju tréninky na internetu, nebo pěkný film v televizi a snažím se to nějak nevnímat. Určitě mi fotbal moc chybí, ale jak říkám, to čekání jednou skončí, věřím, že to bude brzy.

Za redakci Jihočeského fotbalu gratulujeme k zásnubám. Na kdy plánuješ svatbu?
Určitě, jak jsem říkal, mám strašně hodnou přítelkyní, je mi velkou oporou, navíc je sportovně založená jako já. Věnovala se sjezdovému lyžování, takže se úžasně doplňujeme. Termín svatby doladíme, rozhodně se moc těším, bude to super.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv Tomáše Věnečka
 


 

Reklamní sdělení

Reklama