Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Koronavir prodloužil zimní přestávku. Fotbalisté trénují individuálně

 
neděle, 15. března 2020, 22:46

Jihočeský kraj – Na čtvrteční nařízení vlády o vyhlášení stavu nouze bleskově reagovaly také fotbalové kluby z jižních Čech. Fotbalová asociace přerušila veškeré soutěže, hráči se ve většině připravují samostatně, někteří mají do konce měsíce volno.

Vedení FC Písek zasedalo v minulém týdnu hned třikrát, aby pružně reagovalo na každý den měnící se nařízení státu. Ta od pátku 13. března zakázala přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb – mj. sportovištích. A to se přímo týkalo Městského sportovního areálu v Písku. Kvůli uzavření sportoviště rozhodl Výkonný výbor FC Písek společně s trenéry, že se všichni hráči budou připravovat individuálně. „Týká se to A-týmu mužů a všech mládežnických družstev. Trenéři předají svým svěřencům individuální tréninkové plány, podle nichž se budou připravovat,“ uvedl člen VV Milan Nousek st.

Obdobně zareagoval FC MAS Táborsko. „Situace se mění každou chvíli, proto je možné, že brzy vše bude jinak. Nicméně Fotbalová asociace rozhodla, že soutěže (včetně mládeže) budou prozatím pozastavena. V tuto chvíli platí, že tréninkový režim bude do odvolání pozastaven,“ informoval Josef Holub, výkonný ředitel Táborska. „Tréninky budou pokračovat formou individuální přípravy, aby se hráči udrželi v kondici.“ A-tým Táborska si v pátek zatrénoval naposledy a nadcházejících deset dnů se budou Brožkovi svěřenci připravovat samostatně.

Prázdno bude od pondělí také v tréninkovém centru mládeže Dynama Č. Budějovice na Složišti. „Naše akademie v nedělní večer reaguje na jednání vlády o celostátní karanténě a oproti původnímu upravenému tréninkovému plánu v týdnu od pondělí 16. 3. 2020 ruší až do odvolání všechny tréninky v tréninkovém areálu na Složišti,“ zněla aktuální zpráva na facebooku akademie.

VV OFS Strakonice prozřetelně doporučil oddílům okresu Strakonice neorganizovat tréninkové jednotky do 31. 3. 2020. „Je potřeba se chovat zodpovědně a pragmaticky v duchu prohlášení ministra vnitra pana Hamáčka, cituji: Co nejvíce omezit mezilidský kontakt. Pokud budeme čekat jen na vyjádření FAČR, tak může nastat situace, kdy hokejový svaz měl již jasno o zrušení ELH a dalších rozehraných soutěží ještě dřív než byla oficiální tisková konference vlády a FAČR vydal své stanovisko až po této tiskové konferenci. V extrémní situaci může však být již pozdě. Ono v současnosti totiž více než kdy jindy platí: čím dříve, tím lépe,“ zaslal e-mailem jako odpověď klubům na současnou situaci Petr Mach, předseda STK OFS Strakonice. K racionálnímu doporučení se připojily SK Otava Katovice a TJ Dražejov, které přerušily veškerou tréninkovou činnost.

Stihnou se dohrát soutěže?

Osobní názor vyjádřil v pátek šéf Katovic Tomáš Hajdušek st., podle něhož se druhá polovina soutěží nestihne z časových důvodů odehrát. „Vzhledem k tomu, že lze na základě vývoje v jiných zemích předpokládat, že počet nakažených i u nás převýší 1 tisíc a přijdou i úmrtí, neočekávám zmírnění režimu dříve než v květnu. Vůči Itálii máme zpoždění cca 14 dní. Takže letošní soutěžní ročník považuji za mrtvý. Od okresů až po divizi/třetí ligu,“ míní katovický předseda, podle něhož mohou nastat jen dvě řešení. „Ponechat aktuální pořadí v tabulce se všemi dopady (postupy, sestupy), nebo úplně tuto sezónu vynulovat (žádné postupy a sestupy) a v srpnu začít podruhé ze stejných pozic,“ navrhl možný černý scénář.

Jasno mají třeba futsalisté v ligových soutěžích, kde mají jižní Čechy zastoupení ve Varta lize Dynamem Č. Budějovice, které je v podstatě zachráněné (pokud Mýto neporazí Spartu nemusí už v posledních dvou kolech základní části bodovat). Na čtvrtečním zasedání Výkonný výbor Svazu futsalu ČR jednomyslně rozhodl o dvou možných variantách ukončení VARTA futsal ligy a 2. lig futsalu východ a západ v sezoně 2019/2020. Za mezní termín určil úterý 14. dubna 2020. Tedy tři dny po uplynutí třicetidenní lhůty nařízení vlády ze dne 12. března 2020. První by znamenala konec soutěží k datu 14. dubna 2020 a dle aktuální tabulky (20. kolo) vyhlášení mistra a dvou sestupujících. Druhou variantou je dohrání soutěží s upraveným systémem.

Zdraví je přednější, sport musí jít na nějakou dobu stranou. Česká vláda v neděli večer jednala o návrhu celostátní karantény. Mezi opatřeními má být zákaz volného pohybu osob na území celé České republiky. Počet nakažených neustále stoupá…

Napsal(a) Redakce | Foto Michaela Mikešová