Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vitoušek: Současný stav nás mrzí. Na jaro jsme byli dobře připravení

 
neděle, 15. března 2020, 20:04

Ledenice - Příští víkend se mělo rozjet naplno fotbalové jaro i pro I. B třídu, ve které hraje TJ Slavoj Ledenice. A na začátku dubna měla hrát poprvé i ledenická mládež. Současná pandemie COVID-19 ale zastavila veškerý sport nejen v Česku a dopad to tak má i pro Slavoj. O aktuální situaci hovoří předseda Ledenic Zdeněk Vitoušek.

Sport stojí a vypadá to, že se jen tak nerozjede. Co k tomu říct?
Asi jediné, a to, aby celá současná situace dopadla co nejlépe. Doufám, že se společnost dokáže uzdravit a všichni se vrátíme do běžného života. Sport je v této době samozřejmě až na té poslední koleji. Teď je důležité zajistit ostatní potřebné věci.

I přesto pojďme chvíli bilancovat, jaké by to bylo, kdyby se soutěž za týden rozeběhla. Byl tým na jaro oproti podzimu lépe připraven?
Troufni si tvrdit, že byl připraven skvěle. I když účast na trénincích měla být vyšší, kluci poctivě odtrénovali velké dávky. Trenéři Standa Jindra a Michal Hladík sestavili náročný šestitýdenní blok kondiční přípravy a až v závěru přidali míč. Lepší fyzická připravenost byla vidět hlavně na poslední přípravě s Hrdějovicemi, kde jsme poprvé taky konečně hráli v téměř kompletním složení. Mezihra byla v pořádku a byla vidět od kluků velká chuť do hry.

Co měl klub na jaro připravené pro fanoušky?
Mezi úplné novinky měla patřit inovace areálu. Ve výrobě máme kompletní nové bannery, které se rozvěsí na plot podél hřiště. Spolu s městysem jsme pořídili dvě nové vlajky, které pravděpodobně umístíme u vstupu do areálu. K tomu jsme si nechali vyrobit i nová označení střídaček nebo mediální bannery. Některé věci fanoušci neuvidí, protože půjdou do prostoru šaten. V plánu jsme během jara měli ještě renovaci železných zábran podél hřiště na straně u tribunky. Skoro všechno máme už z výroby připravené, ale vzhledem k současné situaci to zatím instalovat nebudeme. Počkáme, až bude v areálu plný provoz.

Plný provoz se podle některých ohlasů může spustit až na novou sezonu. Jaký máte jako klub na toto téma názor?
Vrátím se zpátky k první otázce. Nyní je hlavně důležité, aby se současná situace povedla celkově překonat celé společnosti. Když bych měl ale odpovědět na otázku, tak jsme samozřejmě zaznamenali, že se v kuloárech nesou informace, že sezona buď bude anulovaná nebo bude vyhodnocena s výsledky po podzimní části. I vzhledem k tomu, že jsme celý podzim hráli na hřištích soupeřů, si nedokážu představit, že by soutěž byla vyhodnocena s podzimními čísly. To by bylo neadekvátní a podle mě i neregulérní. Pokud se soutěže nerozběhnou, tak by se za mě mělo v létě pokračovat tak, že všichni zůstanou ve stejné soutěži.

A co třeba první liga, ze které se postupuje do Evropy?
Tam by došlo jistě k třaskavým hádkám. Pozor. Třaskavé hádky by byly i na našich úrovních, protože je mi jasné, že by se přely i kluby, co jsou nyní na druhých nebo třetích místech, protože by měly jinak šanci uhrát si postup na úkor podzimního půlmistra. Takže i proto si myslím, že musí v případě zrušení jarních odvet dojít celkově k anulování výsledků. Kdyby byly odehrané třeba tři čtvrtiny soutěží, tak už by to bylo na debatu, ale takto ne. Ohledně naší nejvyšší soutěže mi nepřísluší to moc komentovat. Jsme přeci jen o pár úrovní níž… (úsměv). Může tam být několik variant. Ale nechtěl bych tady spekulovat.

Zpátky ke Slavoji. Areál prošel po stavbě tartanu výraznou obměnou. Co to znamená pro diváky?
Vyšší komfort, ale i zodpovědnost. Stará škvára je pryč, máme krásný areál, kterému chybí jen nové zázemí v podobě šaten, kabin nebo klubovny. Doufám, že se k tartanu všichni sportovci a návštěvníci budou chovat slušně a ohleduplně. Sami jsme si mezi sebou ve vedení říkali, jak se diváci budou teď kolem hřiště formovat, protože každý měl už tak nějak své místo.
Za brankami ale zmizely železné zábrany, o které se část diváků pravidelně opírala. Je možné, že se proto diváci přemístí na tribunku nebo podél hřiště, kde zábrany zůstaly. To teprve uvidíme. Varianta, že bychom o tuto část diváků přišli, snad není (úsměv). Pro diváky jsme po úspěšném podzimním testu s Třeběticemi chystali dále magazínek Slavoják, jehož výrobu v počtu 100 kusů jsme naštěstí dokázali zastavit ještě před zadáním tisku. Udělali jsme také upgrade webových stránek a více se pomalu začínáme zaměřovat na sociální sítě.

Plánujete ještě něco dalšího?
Ano, ale ohledně dalších novinek teď asi nemá cenu mluvit, protože by v současné sezoně stejně na ně nedošlo. Naznačit jen mohu, že se týkaly mediálních věcí a obsahů. Když budeme hrát I. B třídu i příští rok, zkusíme to zprovoznit. Pokud bychom ale nakonec šli o soutěž dolů, určitě bychom některé věci omezili nebo od nich úplně ustoupili.

Co byste rád v nějaké dohledné době v areálu ještě vylepšil?
Už nějakou dobu probíhá mezi Slavojem a městysem debata o rekonstrukci budovy šaten a zázemí celé tělovýchovy. Spadá do toho i tenis, volejbal nebo nohejbal. To je věc, kterou všichni nutně potřebujeme a byli bychom za ní hrozně rádi. Současný stav šaten je příšerný. Budova nemá topení, takže v zimě je k nepoužití. Rozhodčí mají také nedostatečné prostory. Kromě nových šaten bychom v rekonstruovaném komplexu využili i lepší a větší klubovnu, cvičící sál a další zázemí. To je v současnosti takový sen, kterého se doufáme v dohledné době dočkáme.

Napsal(a) Michal Heřman | Foto Michal Heřman