Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sparta zahazovala šance, obranu sedmnáctky Dynama pokořila jen jednou

 
čtvrtek, 6. dubna 2017, 22:05

Ve středeční dohrávce 15. kola České ligy mladšího dorostu U17 hostilo českobudějovické Dynamo po dvou vítězných zápasech s Plzní a Duklou nejtěžšího možného soupeře - vedoucí Spartu Praha.

Sparťané jsou hlavním aspirantem na titul v kategorii mladšího dorostu. Na Složiště přijeli v nejsilnější sestavě. Začínající trenér Erich Brabec, který k ligovému fotbalu přičichl právě na jihu Čech, se mohl opírat o dvojici nejlepší mladších dorostenců v republice za rok 2016 – anketu vyhrál Matěj Majka a druhý skočil kapitán Letenských Zbyněk Konopásek. Přes hodinu odehrál ve sparťanském dresu exbudějovický Pavel Hezoučký. Právě tito tři hráči dělali svým pohybem obraně Dynama velké starosti.

Dynamo dlouho odolávalo, hosté nedokázali vyjádřit svou převahu střelecky. Třikrát nastřelili brankovou konstrukci, ostatní šance pochytal brankář Vávra. „Začátek utkání z naší strany opět dobrý. Ale pak se jasně projevila síla pražské Sparty. Byla rychlejší v kombinaci, vytvořila si několik příležitostí. Poločas jsme dohráli za stavu 0:0,“ uvedl trenér Dynama Jaromír Plocek, že jeho svěřenci i přes ustrašený výkon stále drželi nadějný výsledek.

„O přestávce jsme v kabině promlouvali klukům do duše, aby ztratili takový velký respekt z hráčů Sparty a začali si více věřit. Ať dají do druhého poločasu všechny síly, které ještě mají, protože jsme odehráli těžké utkání v neděli s Duklou a máme hodně zraněných kluků, takže jim rychle ubývaly síly. Přidali jsme na bojovnosti a také jsme se malinko zklidnili v kombinaci, která nám vázla v prvním poločase. Dobře jsme stáli v bloku a bránili,“ zmínil zlepšení ve druhé půli Plocek.

Klíčový okamžik celého střetnutí nastal v 59. minutě. Konopásek našel přesným centrem Majku, který hlavou zajistil Spartě hubené vítězství. „Nepodařilo se nám uhlídat parádní kombinaci hráčů Sparty, po které jsme obdrželi rozhodující gól. Sportovně musíme uznat, že Sparta byla herně lepší a my jsme byli zase bojovnější. Paradoxně v poslední chvíli jsme měli velkou příležitost Viktorem Kadlecem, který se individuální akci dostal do šestnáctky, ale nepodařilo se mu správně zakončit,“ poznamenal Plocek, že málem potrestali favorita za nevyužité šance.

Sparta předvedla svou třídu. „Pro naše kluky to byl krásný návod, jak hrát moderní fotbal, v maximální rychlosti, práci s míčem a soubojích. Na druhou stranu musíme kluky pochválit za odpracovaný druhý poločas a jejich přístup k utkání,“ dodal trenér sedmnáctky, která zakončí náročný program nedělním zápasem (11) na hřišti Horních Měcholup s Bohemians Praha 1905. O rok mladší kategorie prohrála se Spartou 0:8 (0:4).

SK Dynamo ČB U17 – AC Sparta Praha U17 0:1 (0:0)

Gól: 59. Majka.

Dynamo: Vávra – Vogl (50. Martinec), Grigera, Cepák, Ardamica – Faltýn, Malecha (70. Wohlgemuth), Kadlec, Kortiš – Šplíchal – Jiran.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Ján Honza