Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Devatenáctiletý Martin Janáček chce zabojovat o post dvojky nebo trojky v ligovém Dynamu

 
úterý, 7. ledna 2020, 22:03

Jaroslav Drobný (40), Zdeněk Křížek (37), Jindřich Staněk (23), Matěj Luksch (21), Martin Janáček (19) tvoří gólmanské kvinteto v českobudějovickém Dynamu pro jarní část 1. ligy. Post jedničky neotřesitelně patří veteránu Drobnému, ale kdo za něj zaskočí v případě indispozice? Chopí se šance talentovaný Martin Janáček, jenž se vrátil na Střelecký ostrov po dvouletých námluvách se Spartou?

S fotbalem začínal jako tříletý doma v jihočeských Cehnicích. Vyzkoušel dres Bavorova, Volyně, Strakonic (odtud přišli do velkého fotbalu také Zdeněk Křížek, Jindřich Staněk či Kamil Hajdušek), Písku a od čtrnácti do sedmnácti působil v Dynamu. Třikrát mu za ten čas hodili laso z pražské Sparty. Vyšel až poslední pokus. Předchozí zhatily nemoc a zranění. Přestože hned po přestupu v zimě 2017–18 cestoval s áčkem na soustředění do Španělska, nedostal se mezi tyče za celé dva roky. Musel vzít zavděk juniorkou a B-týmem. Loni na podzim působil v třetiligovém Motorletu.

Za Motorlet odchytal osm mistrovských zápasů, nastoupil i proti jihočeským celkům Táborsku (doma 2:1 na penalty) a Písku (venku 0:3). „V třetiligovém pražském klubu se zranili gólmani. Využil jsem nabídku, abych za ně zaskočil. Dalo mi to hodně. V devatenácti jsem chytal třetí nejvyšší soutěž, což myslím, že není špatné,“ bilancuje uplynulé období. Díky tomu přichází do Dynama s posíleným sebevědomím. Za výhodu považuje i skutečnost, že prožil část kariéry v černobílých barvách. „Dobře znám zdejší prostředí a to mi může hodně pomoct do začátku. Proto se sem těším,“ přiznává. „Chtěl bych zabojovat o post dvojky nebo trojky,“ upřesňuje svůj cíl.

Před startem zimní přípravy probíral Martin Janáček svoje ambice s hlavním trenérem Davidem Horejšem. „Zatím jsme spolu mluvili jen krátce. Pan trenér ode mne čeká, že na sobě zapracuju, budu si přidávat a bojovat o místo,“ prozrazuje mladík, který si zachytal za reprezentační sedmnáctku.

V Dynamu se může učit od velkého vzoru Jaroslava Drobného. „Považoval jsem to za jedno z hlavních lákadel, že se v Dynamu potkám s takovým hráčem. Může mi předat hodně zkušeností, které se budou hodit do další kariéry. Navíc máme stejnou postavu, oba jsme vysocí. Velice si vážím, že tady s ním můžu být,“ říká s pokorou. „Moc mě těší i postavení Dynama v tabulce,“ dodává.

Gólmanské trio Martin Janáček, Zdeněk Křížek a Matěj Luksch (zleva) na pondělním tréninku na Složišti. Jaroslav Drobný se připojí k týmu v pátek a společně s Křížkem převezmou po odcházejícím Pavlu Průšovi funkci trenéra brankářů.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ladislav Lhota, Jan Škrle