Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo zahájilo přípravu. Zůstává Drobný i Sivok, přijdou posily do útoku

 
pondělí, 6. ledna 2020, 14:07

V pondělí na Tři krále úderem deváté hodiny ranní vstoupili do zimní přípravy fotbalisté prvoligového Dynama, kteří se v roli nováčka nejvyšší domácí soutěže stali příjemným překvapením podzimu. Do jarních bojů půjdou z osmého místa. Nejbližších šest týdnů vyplní pilnou prací, zápasy se silnými soupeři a herním soustředěním na Kypru.

První trénink po vánoční pauze byl spíše na rozehřátí. „Nejdřív jsme si sedli s klukama a probrali pár věcí k přípravě. Potom jsme šli na hřiště, aby se hráči dostali do rytmu. Od zítřka budou tréninky dvoufázové a velmi náročné. Chceme trénovat vydatně, abychom se připravili na hru, kterou se hodláme prezentovat. Směřujeme všechno k 15. únoru, kdy nás čeká první ligové utkání doma proti Mladé Boleslavi,“ sdělil trenér David Horejš, jenž prozatím odmítl specifikovat cíle pro druhou polovinu sezony. „Je to předčasné. Řekneme si to před jarním startem. Teď musíme dobře pracovat a také doplnit a zkvalitnit kádr, abychom mohli pomýšlet na nějaké umístění,“ vysvětlil.

Černobílí sehrají sedm přípravných duelů. Čtyři s domácími soupeři a zbývající v rámci pobytu na třetím největším ostrově ve Středozemním moři. Poprvé se Dynamo představí na Složišti proti Viktorii Žižkov 11. ledna, potom bude hrát na Spartě, v Liberci a na Slavii. Na Kypru se potká s týmy, které jsou českému fanouškovi málo známé. „Zimní soustředění na Kypru jsem absolvoval před deseti léty jako hráč. Byly tam velice dobré podmínky a věřím, že tomu tak bude i tentokrát. Hlavně spoléháme na počasí, které by mělo být určitě lepší, než ve stejném období u nás doma. Potřebujeme se věnovat herním záležitostem a připravovat se na hřišti,“ měl jasno David Horejš.

Vzrostla konkurence mezi brankáři

Střelecký ostrov po podzimu opustili ofenzivně ladění záložníci Ubong Ekpai, Zinedin Mustedanagić a Dzon Delarge, jimž skončilo hostování. Čerstvě se rozhodl ukončit hostování také obránce Matěj Helešic, který byl méně vytížený a jeho další kroky povedou zřejmě do Opavy. „Vesměs šlo o hráče do ofenzivy. Byli pro nás důležití, zapadali do systému, který máme zavedený. Potřebujeme za ně náhradu. Nedá se to hrát ve třinácti nebo čtrnácti lidech. Věřím, že v nejbližší době přivedeme vytipované borce. Uděláme pro to maximum. Ale nechceme brát jedince, kteří někde zbydou a nikdo je nezná,“ ujistil úspěšný lodivod.

Ke břehu Vltavy se aktuálně vrátil třiadvacetiletý obránce Michal Řezáč z hostování ve Viktorii Žižkov a také další zadák, teprve devatenáctiletý Maxim Talovjerov, původem z Ukrajiny, jenž se dobře uplatňoval v béčku Sparty a první zkušenost v Dynamu udělal při loňské letní přípravě. „Míšu Řezáče jsme stáhli ze Žižkova, kde nastupoval pravidelně a podával velice dobré výkony. Chceme mu dát příležitost. Pokud jde o Maxe, ten se jevil hodně slibně. Myslím, že má v sobě obrovský potenciál,“ vyzdvihl trenér, jenž přivítal v kabině také devatenáctiletého brankáře Martina Janáčka z jihočeských Cehnic. Odchovanec Dynama se zkoušel prosadit ve Spartě a hostoval v Motorletu.

Na post mezi tyčemi vzrostla v Dynamu konkurence, neboť v kádru zůstávají další mladíci Matěj Luksch a Jindřich Staněk spolu s matadory Zdeňkem Křížkem (37) a Jaroslavem Drobným. „Velice si vážím toho, že Drobas zůstane u nás i na jaře. Odřekl lukrativním nabídku z bundesligy a ukázal tím svůj charakter i vztah ke klubu. V jeho osobě máme do branky neskutečnou kvalitu, jenže do budoucna nemůžeme stavět na klukách, kterým je čtyřicet. Chceme si vychovat mladé gólmany,“ uvedl David Horejš, kterého potěšilo i setrvání Tomáše Sivoka a talentovaného stopera Lukáše Havla. „Lukáš ohromně vyrostl a měl by to potvrdit na jaře,“ dodal trenér.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ladislav Lhota