Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Do fotbalového nebe odešel kanonýr ČZ Strakonice Václav Kural

 
pondělí, 25. listopadu 2019, 18:06

Jihočeský fotbal zasáhla smutná zpráva. Ve věku 66 let v neděli 24. listopadu 2019 zemřel po těžké nemoci dlouholetý kapitán a historicky nejlepší střelec ČZ Strakonice Václav Kural.

Obávaný šutér Kural byl odchovancem ZČE Plzeň, kde hrál od žáků až do vojny. Zelené sukno navlékl v roce 1972 v RH Sušice. Na konci vojny se oženil a usadil v manželčině Vimperku. Na Šumavě ale strávil jen rok, než si šikovného útočníka všimli činovníci strakonické „Zbrojovky“ a v červenci 1975 poprvé oblékl dres týmu, jehož patronátním podnikem byly České závody motocyklové.

Pověst kanonýra plnil plzeňský rodák, jehož tvář zdobil pověstný knír, beze zbytku. Už za pár let nastřílel v divizi přes stovku gólů, navlékl kapitánskou pásku a neustále trápil soupeřovy obrany. „Byl nejen výborným fotbalistou, ale hlavně kamarádem,“ vzpomíná na někdejšího parťáka Libor Žák. „Přešel jsem do áčka asi v 16 letech a Vašek byl rozeným kapitánem a tahounem. Byl ikonou Čezety Strakonice,“ dodává Žák.

Václav Kural se na závěr fotbalové dráhy stáhl na post stopera a na rok odešel do nedaleké třetiligové Příbrami. Kariéru končil na Strakonicku v klubech nižších soutěží. Pečlivě sledoval fotbalový růst svého synovce a současného kapitána národního týmu ČR Vladimíra Daridy.

Poslední rozloučení s Václavem Kuralem proběhne ve čtvrtek 28. listopadu 2019 od 10,30 hodin ve Strakonicích.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv Jan Malířský