Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo se odpoutalo ode dna ligové tabulky domácí výhrou 3:2 nad Bohemians

 
neděle, 6. října 2019, 21:18

Fanoušci na českém jihu se dočkali. Jediný zástupce regionu v nejvyšší domácí soutěži už neuzavírá šestnáctičlenné pořadí. Budějovické Dynamo na Střeleckém ostrově ve 12. kole zvítězilo 3:2 nad pražskými Bohemians a poskočilo na třináctou příčku. V 50. minutě vedli domácí 2:0, ale potom se hosté vzepjali k velkému tlaku a z utkání se ještě stalo drama. Dvěma góly se v soutěži konečně prosadil útočník David Ledecký.

Černobílí nastoupili po dlouhé době se Zdeňkem Křížkem v brance a dokonce v oficiálním zápisu uvedli dva trenéry brankářů – ke stávajícímu Pavlu Průšovi se připojil bývalý reprezentant Jaroslav Drobný. „Jarda je pořád ve formě a může nastat situace, že se objeví mezi tyčemi,“ připustil hlavní trenér David Horejš, který byl nucený poskládat sestavu bez marodů Michaela Rabušice, Iva Táborského, Ubonga Ekpaie a také vykartovaného Jiřího Kladrubského. Již ve 27. minutě ztratil dalšího zraněného Filipa Havelku (koleno).

Jihočeský celek byl od počátku aktivní, zároveň i trochu opatrný. Ve 4. minutě Patrik Brandner poslal do gólové šance Davida Ledeckého, ale byl z toho pouze roh. „Dal jsem si míč víc od nohy a pak už jsem byl blízko gólmanovi. Asi jsem ho mohl přehodit, ale chtěl jsem to prorvat, proto jsem to nedal,“ zpytoval svědomí budějovický hrot, jehož další velká chvíle nastala v 18. minutě, kdy zajistil vedení hlavičkou po rohovém kopu. „Nešlo o náhodu, byla to nacvičená akce. Stačilo to jenom líznout a zapadlo to do brány,“ popisoval šťastný střelec svoji první letošní trefu. O tři minuty později se ještě mohl prosadit hlavou Tomáš Sivok po trestném kopu Benjamina Čoliće.

Projevila se nezkušenost

Pět minut po obrátce se probil Ivan Schranz přes dva bránící hráče, možná i za cenu neodpískaného faulu, a nekompromisně prostřelil Tomáše Fryštáka v brance Bohemians. Od té chvíle jakoby někdo mávnul kouzelným proutkem a úplně se změnil obraz hry. Domácí se nečekaně zatáhli a zbytečnou pasivitou si říkali o gólovou korekci. Hrálo se skoro nepřetržitě na polovině Dynama a z velkého tlaku Pražanů přišel v 67. minutě trest. Po zmatku v pokutovém území poslal David Bartek nechytatelnou bombu pod břevno. „V první půli jsme byli jednoznačně lepší, sbírali jsme odražené míče a byli agresivní. Po druhém gólu ale přišla pasáž, kdy se projevila nezkušenost týmu,“ komentoval David Horejš.

V 76. minutě mohli hosté vyrovnat, jenže Milan Havel přestřelil v jasné v gólové pozici. O chvíli později měl nemenší příležitost střídající Jakub Nečas, ale mířil vedle. Klokani vložili všechny síly do útoku a když v 82. minutě ztratili míč uprostřed hřiště, řítila se do brejku trojice černobílých. Střídající Matěj Mršić zatáhl balon a nádherně připravil situaci, z níž podruhé skóroval David Ledecký. „Myslel jsem, že Mrsi bude střílet, ale dal to pod sebe. Jenom jsem to uklidil do prázdné brány,“ líčil kanonýr večera. Za tři minuty však Bohemians snížili laciným gólem. „Prohospodařili jsme první půli a druhá nám nestačila, abychom zvrátili výsledek,“ postěžoval si kouč poražených Martin Hašek.   

SK Dynamo Č. Budějovice – Bohemians Praha 1905 3:2 (1:0)

Góly: 18. a 82. Ledecký, 50. Schranz – 67.Bartek, 85. J. Rada. Rozhodčí: Ginzel – Kříž, Melichar. ŽK: 2:2 (35. Javorek, 90. Křížek – 11. Ugwu, 58. Podaný). Diváků: 4 252.

SK Dynamo: Křížek – Čolić, L. Havel, Sivok, P. Novák – Brandner (76. Mršić), Havelka (27. Kulhánek), Javorek, Čavoš, Schranz (90. Helešic) – Ledecký. Trenér David Horejš.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle