Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Z okresního derby nakonec všechny body přeci jen bral domácí Tatran

 
středa, 4. září 2019, 09:20

Obě okresní derby v minulé mistrovské sezóně v I. A třídě ve sk. A skončila smírně (na podzim ve Lhenicích 1:1, na jaře v Prachaticích 2:2). Tentokrát v tom letošním, prvním na vítězství dosáhli domácí, Prachatičtí, i když Lheničtí povětšinou měli více ze hry, byli častěji v držení míče, ale chyběla jim u soupeřovy šestnáctky větší kreativita i přesnější střelecké zakončování, na což doplatili, na rozdíl od produktivnějších domácích, co dokázali, za pozorné defenzivy, z podstatně méně příležitostí k zakončení vstřelit dvě branky, jimiž rozhodli o zisku tří bodů.

Derby z pohledu Lhenických

Hned v samém úvodu utkání (v 5.) šli domácí přesnou Sovovou střelou zpoza šestnáctky do vedení (1:0) . Nedeprimovaný hostující tým obdrženou brankou odpověděl (v 8.) gólovou šancí Balici, který ač byl sám před gólmanem Forejtarem, neproměnil, stejně tak jako i v 15.min. po Prenerově uličce, kdy zase pro změnu strážce domácí branky byl v jeho šanci u míče dříve, aby následně (v 16.) Ryšánek z trestného kopu za faul orazítkoval břevno Forejtarovy branky a v 19.min. po Pořádkově nahrávce pálil opět Balica mimo tyče. Gólově neefektivní hru hostí ztrestal (ve 20.) druhou brankou Fischer (2:0), a to po předchozím vyhraném hlavičkovém souboji.

Lheničtí i při dvougólové ztrátě na soupeře pokračovali ve snaze po ztečení jeho branky. Ve 37.min. po Balicově centru do vápna hlavičkoval Pořádek nad břevno a týž hráč o dvě minuty později, tentokrát po Prennerově nabídce, sice dopravil míč do sítě, ale gól pro ,,ofsajd“ uznán nebyl. Ve 40.min. však hosté přežili velkou gólovou šanci „Tatraňáků“ a jen díky skvělému zázraku gólmana Dvořáka neinkasovali třetí branku. Ještě do konce poločasu (ve 42.) mohl lhenický tým snížit pro něj nepříznivý stav, ale Pořádek po Bumbově nahrávce a následném uvolnění nezamířil ve střelecké koncovce přesně, podobně jako i ve 45.min. po Ryšánkem nakrátko rozehraném trestném kopu Beran.

Oč Lheničtí usilovali po celý průběh prvního poločasu, naplnil Iliev hned v počátku toho druhého, když ve 46.min. s důrazem dotáhl Prennerovo vybídnutí k zakončení ke kýženému gólu (2:1).  Za tři minuty zase ohrozili po centru zleva lhenickou branku hráči Tatranu, ale jejich střela těsně minula cíl. 55.min. přinesla vydařenou lhenickou akci na jeden dotek se zakončovatelem Málkem, do „černého“ ale nezamířil. V 68.min. byli hosté blízko vyrovnání z Ryšánkova trestňáku za faul na Pořádka, balón ani tentokrát v síti neskončil.

S blížícím se závěrem hostující tým zvyšoval útočnou snahu, leč srovnat na 2:2 se mu nedařilo přes pozornou domácí obranu pří menší nápaditosti u šestnáctky k jejímu překonání a nepřesnému střeleckému zakončování. A tak zůstaly nevyužily možnosti ke srovnání brankového stavu, jako ta Ilievova (v 88.) se zakončením na přední tyč, či v 90.min. Pilátova hlavou po rohovém kopu. Lheničtí v derby na body nedosáhli, i když k nim měli blízko.

Hodnocení utkání trenérem SK Lhenice Ivo Čechem: „Šli jsme do zápasu s určitým záměrem a dá se říci, že se nám celkem dařilo jej plnit celý první poločas. Podstatnou vadou bylo, že se hned na samém začátku trefil krásně z 20 m nejlepší hráč domácích Sova a poté po naší chybě i Fischer. My jsme své šance Balicou neproměnili a Ryšánek nastřelil pouze břevno. Když jsme snížili Ilievem, věřil jsem, že domácí přetlačíme, bohužel naše zjevná snaha končila většinou před vápnem, na útočné polovině nám opět chyběla větší kvalita. Domácí hrozili vlastně jen z brejků, ale byli efektivnější, náš tlak k vyrovnání nevedl, škoda, Pilát mohl v samém závěru z malého vápna srovnat. Nemohu hráčům upřít snahu a bojovnost, prohrát jsme si nezasloužili, ale něco tomu chybí. Snad to zlomíme v následujícím domácím zápase, už by to bylo třeba.“

FK Tatran Prachatice – SK Lhenice 2:1 (2:0)

Branky: 5. Sova, 20. Fischer – 46. Iliev. Rozhodčí: Dimitrov – Leiš, Ryneš. ŽK: 2:4 (Lukeš, Juroš – Funda, Pořádek, Prenner, Kamil Ryšánek). Diváků: 150.

SK Lhenice: Dvořák - Dav. Kiš (39. Iliev), Ryšánek, Funda, P. Bumba - Málek (61 M. Mahák), Beran, Tůma  (74. Trojan), Balica (77. J. Prenner) - P. Prenner (68. Pilát) - Pořádek. Trenér Ivo Čech.

Napsal(a) Jan Bumba | Foto Jan Klein