Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Výhru Bernartic ve Veselí korunoval brankář Tomáš Fučík

 
úterý, 20. srpna 2019, 20:43

K prvnímu mistrovskému utkání 1. A třídy v nové sezoně zajížděli bernartičtí fotbalisté k soupeři do Veselí nad Lužnicí. Je to soupeř, se kterým na jeho půdě ještě nevyhráli, a poslední zápas skončil remízou. Obě mužstva nastoupila k utkání odhodlána bodovat. Od počátku byl zápas vyrovnanou záležitostí. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a bylo se rozhodně nač dívat. V první půli gólu dosaženo nebylo, ač na to měla obě mužstva poměrně dost příležitostí. Ve druhém poločasu měli hosté optickou převahu a byli více na míči. Dočkali se i prvního brankového vyjádření svého herního úsilí. To poněkud nakoplo domácí a začínali přebírat iniciativu oni. V těchto momentech exceloval bernartický gólman a nedopustil, aby se míč dostal za jeho zády do sítě. Naopak při jednom z ataků hostí byl faulován hráč a rozhodčí nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil právě bernartický gólman a specialista hostů na tuto činnost. S klidem sobě vlastním penaltu proměnil a tím v podstatě uzavřel brankový účet utkání. Lze říci, že vítězství hostů bylo za předvedený taktický výkon zasloužené.

První střelecký pokus na bránu vyslal domácí Bursík ve 4. minutě, postrádal však přesnost a míč skončil vedle bližší tyče. Hosté kontrovali o dvě minuty později Ťupou z levé strany, avšak výsledek byl stejný. Ve 14. minutě se dostali do dobré pozice domácí, Bursík našel přesnou přihrávkou Lukáše, jehož rána levačkou skončila opět pouze vedle tyče. V 18. minutě zahrával rohový kop Staněk, na míč si naběhl stoper Novák a jeho hlavička skončila opět jen vedle brány. Totéž si zopakoval jako přes kopírák ze stejné strany Staněk ve 24. minutě hry, na jeho centr však naběhl druhý bernartický stoper Trantina, avšak výsledek byl zcela shodný.

Ve 26. minutě vypálil domácí kapitán Čížek, jeho přesný střelecký pokus zlikvidoval Tomáš Fučík. O minutu později vypálil na bernartickou bránu Ježek, jeho střelu opět zlikvidoval pozorný bernartický strážce brány. Ve 28. minutě měli velmi blízko k prvnímu úspěchu hosté. Staňkův přesný centr z pravé strany oslovil ke skórování Ťupu, jeho střela z těžké pozice těsně před malým vápnem se odrazila od břevna do pole. Ve 30. minutě pálil Kukrál jen nad Hejlovu bránu. Po dlouhém autovém vhazování Ťupy z levé strany se dostal k míči Rakovan a jeho hlavička směřovala pod břevno. Domácí gólman však míč perfektním zákrokem vytáhl nad břevno a následoval rohový kop, z něhož tentokrát hosté bránu neohrozili. Poločas tedy skončil bezbrankově.

Staňkova pravačka měla platnost          

Ve druhém poločasu nebyla hra o nic horší než v prvním. Bylo ale od počátku vidět, že hosté mají míč pod kontrolou a více zaměstnávají domácí obranu a brankáře. Ve 49. minutě vypálil Smrčina, jeho střelu doprostřed brány Hejl v pohodě lapil. O dvě minuty později mířil domácí Ježek svou střelou také jen do náručí gólmana. Hosté se z prvního gólového úspěchu radovali v 52. minutě. Na levé straně prostrčil Ťupa míč mezi nohama atakujících beků na Petra Homolu, jehož centr směřoval přesně na kopačku Adama Staňka a ten z první za hranicí šestnáctky utěšenou střelou pravačkou k pravé tyči nedal domácímu gólmanovi Jakubu Hejlovi šanci na úspěšný zákrok – 0:1.

Od tohoto okamžiku ve snaze srovnat skóre se začali domácí více tlačit k bráně soupeře. Jejich akce však zastavovala dobře organizovaná obrana a především vynikající gólman. Většina jejich zakončení podobně jako v první půli však byla nepřesná. V 62. minutě vypálil Mikeska jen nad bránu. Tentýž hráč postupoval o tři minuty později na hostující bránu, Tomáš Fučík však jeho střelu v pádu vyrazil nohama do pole. O minutu později střelu Bursíka bernartický brankář také zlikvidoval. V 68. minutě zahrávali hosté trestný kop z dobré vzdálenosti. Střela exekutora Staňka však skončila jen na domácí dobře postavené zdi. V 75. minutě byl faulován v pokutovém území Petr Homola a rozhodčí odpískal pokutový kop. Míč si na značku postavil gólman a specialista hostů na tuto činnost Tomáš Fučík a poslal brankáře Hejla do opačného rohu brány – 0:2. Po akci Smrčiny vypálil ještě v 80. minutě autor prvního gólu Staněk, avšak veselský gólman jeho střelu vyrazil.

Posledních deset minut se v podstatě utkání, až na malou strkanici mezi dvěma hráči a přes velkou snahu o kontaktní gól domácích, dohrávalo v klidu. Hlavně díky hře ve druhé části utkání si hosté výhru zasloužili. Opírali se herně o tradičně skvělého gólmana, dobře organizovanou a stabilní obranu a ani ofenzivní hra a přesné zakončení nescházelo.

Příští utkání sehrají Bernartice na domácím trávníku v neděli 25. srpna od 17:00 hodin a soupeřem jim budou Nemanice. Všichni příznivci jsou srdečně zváni na první mistrovské utkání nového ročníku na domácím trávníku.

TJ Lokomotiva Veselí nad Lužnicí – TJ Sokol Bernartice 0:2 (0:0)

Branky: 52. Adam Staněk, 75. (pen.) Tomáš Fučík. Rozhodčí: Vítězslav Tůma – Petr Nedvěd, Vít Vejčík. ŽK: 3:2 (Čech, Mikeska, Jiří Lukáš – Václav Homola, Tomáš Češka). Diváků: 80.

Veselí: Jakub Hejl – Hruška (72. Veliký), Nuhlíček, Rich. Mach – Čížek (K) – Bursík, Mikeska, Čech (70. Fichtner), Kolář (60. Patrik Hájek) – Jiří Lukáš, Ježek. Tým vedl Jiří Karták.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) – Patrik Brož, Novák, Trantina, Tomáš Češka – Smrčina, Kukrál (76. Peterka, 90. Psohlavec) – Staněk, Petr Homola, Ťupa (56. Václav Homola, 90. Fedák) – Adam Rakovan (86. Vít Herink). Trenér Pavel Schorník.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák