Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Obhájce titulu Olešník otevřel novou sezonu výhrou v Jankově

 
úterý, 13. srpna 2019, 23:13

Rok se s rokem sešel a Olešník na úvod nové sezóny opět zvítězil v jankovské Precis aréně. Jestliže obhájce prvenství před rokem vyhrál po dominantním výkonu, tentokráte byl průběh utkání mnohem vyrovnanější. Především v prvním poločase domácí výběr zle kousal a favorita zápasu místy přehrával. Leč nestačilo to. Olešník po změně stran potvrdil, že suverénní vítězství v KP bylo zcela oprávněné.

Oba trenéři představili v základních sestavách jednu ze svých nových posil. U hostů to byl Tomášek z Dynama ČB, dres Jankova po dvou letech znovu oblékl útočník Tomáš Smékal. A právě hráči Jankova vstoupili do derby velmi nebojácně.

V 9.minutě přišly první náznaky šancí. Šebelkův pokus uvnitř pokutového území byl sražen, následná Kollárova střela levačkou branku minula. Hned vzápětí Studnička daroval Jankovu rohový kop. Kollár vybídl na přední tyči Bürgera, jehož zakončení Jirkal lapil. A za další dvě minuty přišel krásný centr Šebelky, bohužel pro Jankov na malém vápně v záklonu hlavičkující Smékal nedokázal míč lépe usměrnit.

Olešník táhl většinu útočných akcí přes Šímu a v 17.minutě se to vyplatilo, když se šikovný záložník vrhl mezi tři protivníky, Bürger mu přišlápl nohu a hosté dostali výhodu přímého kopu z hranice šestnáctky. Lukáš Dudek se s tím nepáral, využil špatného postavení Komárka a prudkou střelou na jeho stranu zařídil mistrovi vedení - 0:1.

S Jankovem to neotřáslo a za pět minut bylo srovnáno. Kollár uprostřed hřiště vystihl Kaláškovu chybnou rozehrávku, Fajtl vyslal na steč Smékala, jenž naservíroval milimetrový centr do vápna a Marek Kroneisl hlavou vstřelil úvodní gól Jankova v novém ročníku - 1:1.

Zopakovali loňský výsledek

Tomáš Smékal měl prsty i v další akci, kdy těžil z dobré Klímovy práce, přes Kaláška si došel do střelecké pozice, ale Jirkala nepropálil. A do třetice Smékal. V 38.minutě ho našel dlouhým pasem Kroneisl, Smékal počkal na náběh Popelky a posadil mu míč na hlavu. Ke smůle domácích míč skončil na břevně a následná Popelkova dorážka se příliš nepovedla.

První poločas přinesl pěknou fotbalovou podívanou, ke které přispěly oba celky. Druhý poločas za tím prvním zaostal, především domácí tým na svůj výkon zdaleka nenavázal. V 50.minutě nebyl daleko od svého druhého gólu v utkání Dudek, který se po centru Kaláška dostal až před Komárka, ale domácí gólman parádně zakročil.

V 56.minutě přišel rozhodující okamžik střetnutí. Nejen, že měl vliv na konečný výsledek, ale také na samotné dění na trávníku. Tomášek pěkným padesátimetrovým pasem vyslal do úniku Martina Šímu, jehož náběh nezachytil Bürger a nejlepší hráč utkání poslal Olešník podruhé do vedení - 1:2. Od té doby hosté zápas kontrolovali a nepouštěli domácí hráče do žádných příležitostí. Bylo tam sice několik střeleckých pokusů, ale nic, co by výrazně Jirkala v brance ohrozilo.

Ani svěřenci Romana Chlumeckého už žádnou velkou příležitost neměli. Zmínit můžeme snad jen hezky rozehraný rohový kop Grobára, po kterém balón do sítě nepropašovali Dudek s Kaláškem. Nejblíže ke gólu měl Jankov dvě minuty před koncem po Smékalově přihrávce a střele Jana Šebelky. Té však nechyběla razance, nýbrž přesnost. V pohledném derby před pěknou diváckou návštěvou tak Olešník zopakoval loňské vítězství v poměru 2:1.

Co říkali po derby

Petr Kadlec, trenér Jankova: „S favoritem zápasu jsme podle mě sehráli více než vyrovnané utkání. Zejména v prvním poločase jsme na hřišti byli o něco lepší. Zápas nakonec rozhodla situace, kdy inkasujeme po jednoduchém nákopu za obranu. Hosté pak zkušeně zápas dohráli ve svůj prospěch. Škoda, že jsme si v závěru utkání nedokázali vytvořit souvislejší tlak.“

Roman Chlumecký, trenér Olešníka: „Byl to klasický první zápas v sezóně dvou mančaftů, které se velmi dobře znají. Sice jsme šli do vedení Dudkem z přímáku po faulu na Šímu, ale to bylo z naší strany v první půlce vše. Domácí poté vyrovnali a první poločas byli lepším mužstvem. O poločase jsem klukům zdůraznil, že už je to mistrák, ať se probudí. Přešli jsme na dva útočníky a druhou půlku jsme odehráli velmi slušně a odměnou nám byl vítězný gól Šímy. Zápasu by určitě slušela remíza, ale fotbal je už někdy takový.“

SK Jankov – FK Olešník 1:2 (1:1)

Branky: 22. Kroneisl - 17. Dudek, 56. Šíma. Rozhodčí: Krauskopf - Klátil, Mach. Delegát: Pečenka. ŽK: 4:1 (Bürger, Smékal, Honner, Lovička - Tomášek). Střely na branku: 7:6. Střely mimo: 6:3. Rohy: 1:7. Diváci: 338.

SK Jankov: Komárek – Bürger, Honner, Lošek, Popelka (72. Lovička) – Fajtl, Kroneisl – Šebelka, Kollár, Klíma (61. Beránek) – Smékal.

FK Olešník: Jirkal – Nýdl, Kalášek, M. Studnička (46. Toth), Vařák (89. Šálený) – Kouba (74. Rožboud), Heller, Grobár, Tomášek, Šíma – Dudek.

Nejlepší hráči: Kroneisl – Šíma

Napsal(a) SK Jankov | Foto Michaela Mikešová, Natálie Kočerová