Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Krajský přebor odstartoval čtyřmi výhrami domácích. Třeboň nezvládla závěr s Protivínem

 
neděle, 11. srpna 2019, 18:13

Další ročník nejvyšší krajské soutěže zahájil v sobotu odpoledne třemi zápasy. O první gól se shodně přičinili hned dva střelci. Po 19 minutách se to povedlo dvojici Tomáš Tauber (Č. Krumlov) a Jan Hoch (Osek). První čtyři utkání vyhráli zaslouženě domácí, pár minut dělilo od zisku tří bodů i Třeboň, ale na konci předvedli hosté z Protivína dokonalý zvrat ve skóre. Obhájce Olešník zopakoval v jankovské Precis aréně loňský výsledek a vítězství, Lom po přestávce dominoval s nováčkem Strakonicemi a vyprovodil mladíky Junioru půltuctem. Milevsko po přestávce smazalo dvougólové manko proti Lažišti.

Krumlov zadělal na body do přestávky

Slavoji se letní posily vyplatily už v prvním duelu. Dva ze tří gólů vsítili nováčci. Za začátku se odehrávala vyrovnaná partie. Častěji dokonce hrozili Čimeličtí, kteří po nepřesných pokusech Převrátila a Listopada šli do vedení 19. minutě, kdy Hegenbartova slabá střela skončila po nedorozumění domácího brankáře s obráncem v síti. „Stanovenou taktiku jsme dokázali dodržovat pouze prvních dvacet minut a dali úvodní branku. Bohužel jsme okamžitě inkasovali vyrovnávací gól a domácí nás přitlačili. Důsledkem toho byli ještě další dvě branky do poločasu a o výsledku utkání bylo prakticky rozhodnuto,“ posteskl si čimelický trenér Rostislav Grossmann.

Slavojáci odpověděli ihned po minutě křížnou ranou Tomáše Taubera. Ve 38. minutě extřeboňský David Růžička využil další nedůslednosti v obraně Čimelic a připsal si premiérový gól. Před odchodem do šaten zahrávali domácí přímý kop a na střelu Zdeňka Kuny reagoval Hřebejk poněkud opožděně – 3:1. Druhé dějství bylo oboustranně vyrovnané a na další změnu stavu už nedošlo. „Snažili jsme ve druhé půli se zápasem něco udělat, ale směrem dopředu jsme nebyli nebezpeční. Právě v útočné fázi byl mezi oběma týmy markantní rozdíl a to rozhodlo,“ všiml si Grossmann. Krumlovští potvrdili ofenzivní sílu a předpoklady na umístění na předních místech. „Pro naše mužstvo to je důležitý vstup do soutěže proti disciplinovaně hrajícímu soupeři. Po laciné brance jsme hned vyrovnali a utkání ovládli,“ těšilo kormidelníka Slavoje Václava Domina.

Snová tříminutovka Oseckých

Vysoké vítězství si připsali na úvod sezony fotbalisté Oseka nad táborskými mladíky. Rozhodla o něm smršť tří gólů v rozmezí od 19. do 22. minuty. Střelnici zahájila akce akce letní posily Davida Říského, jenž zprava našel Jana Hocha, který otevřel střelou do protipohybu brankáře skóre. Vzápětí nabídl gólovku David svému staršímu bratrovi Jakubu Řískému a do třetice po rozehrávce drze proběhl dezorientovanými hosty Hoch a rutinérsky uklidil míč k tyči. „Dostali jsme lekci, jak se pracuje v pokutovém území, jak v obraně i v útoku,“ uvedl Karel Musil, trenér Táborska. „Nastoupili jsme s mladým týmem, byla tam vidět velký respekt v osobních soubojích, sbíráme zkušenosti,“ dodal.

Další příjemný moment pro domácí přišel po úvodním hvizdu druhého poločasu. Jakub Říský vyhrál souboj uprostřed hřiště, utekl svým strážcům a s klidem zvýšil na 4:0. V 54. minutě korigovali Táborští po rohu Vladislavem Šteflem, domácí obrana nedokázala nadvakrát odkopnout míč ze šestnáctky. Závěrečnou tečku zápasu udělal sváteční střelec Jaroslav Benda. V poslední dvacetiminutovce ukázali mladí hráči Táborska svoje individuální kvality, ale bez gólového efektu. „Zvládli jsme první důležitý krok, jasně zvítězili a i naše předvedená hra je příslibem do dalších zápasů,“ chválil si osecký trenér Jaroslav Voříšek.

Blatná dostala od Dražic lekci v produktivitě

Nečekaný výsledek se zrodil v Dražicích. Domácí unikli sestupu až po sezoně, zásluhou udržení Hradce v divizi, ale do nové sezony vstoupili nad očekávání dobře. Nenudil se ani rozhodčí, který v úvodním utkání rozhodl osm žlutých karet (3:5). Zatímco vloni Blatná z Dražic importovala tři body, tentokrát dostala od domácích lekci. Už se 13. minutě se výkop brankáře Chlandy dostal okamžitě zpátky na blatenskou polovinu, míče se zmocnil Lukáš Stuchlík, proběhl s ním pár metrů a výstavní ranou z dálky otevřel skóre.  Po půlhodině přidal druhý gól Hojdar a soupeře dorazil Daniel Štecher ve druhé minutě nastavení prvního poločasu, když po nedůrazu obránců dorážel zblízka roh Veselého.

I přes nepříznivý stav hráli hosté nadále aktivně, ale v koncovce je Dražičtí vyučovali. Pět minut do konce zvýšil na 4:0 po rohu střídající „stovkař“ Jan Kromka a zakrátko završil na nepopulárního bůra svou druhou brankou agilní Michal Hojdar, když mu ideálně servíroval po křídle unikající Kromka. Pro hosty krutá porážka, ale v obraně měli příliš okének. „Navázali jsme na bídný výkon z generálky. Domácí nás přehrávali především ve středu hřiště důrazem v osobních soubojích a pak bezchybnou koncovkou. Čekali jsme, že se nebude hrát na jejich hřišti v rukavičkách, přesto jsme se s tím nevyrovnali. Gratuluji jim k zaslouženému zisku tří bodů,“ uvedl blatenský asistent Roman Remeš.

Nováčka nalomil gól do šatny a pak vlastenec

Zajímavý pohled do statistik nabídlo poslední vzájemné střetnutí Rudolfova se Sokolem S. Ústí. Zatímco v sestavě Sezimovoústeckých nastoupilo po necelém roce a půl sedm stejných hráčů, za Rudolfov po letním průvanu kabinou zbyli jen čtyři. V předminulé sezoně vyhrál oba zápasy Sokol (1:0 a 4:2) a uspět hodlal i do třetice. Domácí ale byli směrem dopředu aktivnější, ale vážných šancí bylo na obou stranách jako šafránu. Výjimkou byla Pouzarova střela jen o kousek mimo a Hoffmanova velká možnost.

Na gól se muselo čekat téměř celý poločas. Ve 42. minutě rozehráli domácí bleskově nakrátko trestný kop, Jan Kovačičín proběhl s míčem na roh vápna a střelou o tyč donutil brankáře Sedloně kapitulovat. Deset minut po přestávce rozjel Hrbáč akci po křídle, posunul na rozběhnutého Kovačičína, jehož střílenou přihrávku po zemi poslal obránce Pavel Sazma ve skluzu pod břevno vlastního brankáře. Dvougólový náskok už Rudolfov udržel až do konce. Hosté ještě přišli ve druhé minutě nastavení o vyloučeného Jakuba Škardu, který fauloval před šestnáctkou unikajícího Dvořáka.

Třeboň pykala za pasivitu, Protivín udeřil v závěru

Počtvrté v řadě na sebe narazily při zahajovacím utkání celky Třeboně a Protivína. Předchozí tři souboje u rybníka Svět skončily nerozhodně (2x 1:1 a 0:0). Domácí Jiskra byla před utkáním s Protivínem favoritem, předurčovalo ji k tomu umístění z poslední sezony (4. místo). Nedělní dopolední partii měla rozehranou víc než slibně. Už do přestávky mohla zadělat na slušný náskok, šance na to měla. „Místo toho, abychom po velmi dobrém poločase vedli minimálně o dvě branky, byl stav bezgólový. Pokračovali jsme ve slušné hře a dostali se do vedení po Holzeplově trefě,“ popsal minuty v režii Jiskry trenér Karel Kladenský.

Dalších gólů se slušná návštěva v areálu Na Hliníku (250 diváků) od hráčů v modrobílých dresech nedočkala. Vedoucím gól v 65. minutě jako by jim spíše uškodil. „Od tohoto momentu se stala naše hra pasivní a byli jsme potrestáni brankou Kasíka po přímočaré akci z levé strany. V poslední minute jsme neubránili roh a prosadil se zkušený Vojta. Z dobře rozjetého zápasu nemáme nic, a je to pouze naše vina,“ litoval Kladenský zbytečné porážky. Na lavičce Protivína slavil vítěznou premiéru trenér Miroslav Říha, který začal omlazovací kúru mužstva tříbodovým ziskem.

Jankov nenavázal na první poločas

Olešník v Jankově prokázal svou kvalitu, především po změně stran. Domácí na loňského mistra nastoupili nebojácně a vykazovali více aktivity. Jenže v 17. minutě faulovali před vápnem Šímu a Lukáš Dudek nabídnutý přímý kop krásně proměnil - 0:1. Vyrovnáno bylo za pět minut, když z pravé strany centroval Smékal a Marek Kroneisl hlavou překonal Jirkala - 1:1. Ve zbytku poločasu byl Jankov lepším týmem, především nebezpečnějším. Jenže šanci Smékala Jirkal vyrazil a Popelkova hlavička skončila na břevně. Po změně stran nedokázal Jankov navázat na výkon z první půle. Ovlivnila to 56. minuta, kdy Martin Šíma využil po dlouhém nákopu chybičky domácí defenzivy a poslal Olešník do vedení - 1:2.

Od té doby svěřenci Romana Chlumeckého předváděli takticky skvělý a téměř bezchybný výkon a domácí borce drželi na uzdě. Nebezpečno před brankami příliš nebylo. Spíše se hrozilo po střelách z větší vzdálenosti, ale gólově už se neurodilo. „Rozdali jsme si to s Olešníkem na férovku a myslím, že jsme ho první poločas i mírně zaskočili. Škoda, že nám tam ještě něco nespadlo. Bohužel druhý poločas soupeř předvedl velmi vyspělý výkon a k ničemu nás nepustil. Hold má ve svém týmu individuality, které nám chybí. Nicméně si myslím, pokud na náš dnešní výkon navážeme i v dalších zápasech, mělo by nám to přinášet body,“ uvedl Petr Maxa, vedoucí jankovského mužstva.

Kanonádu Lomu spustil Michal Rabiňák

V souboji loňského nováčka krajského přeboru s letošním potvrdil Lom na táborské Svépomoci roli favorita a svého soupeře deklasoval vysoko 6:0. Hráči Lomu od úvodních minut strakonické fotbalisty přehrávali a v 21. minutě jim vedení zajistil David Neužil. Pravá smršť ovšem přišla až po přestávce. Po hodině hry přišla velká chvíle střídajícího Michala Rabiňáka, který dvěma góly v rozmezí několika sekund zvýšil už na 3:0 a Strakonice byly v té době na ručník. V závěrečné desetiminutovce se ještě prosadil střídající David Do Trung a po neproměněné Šimákově penaltě si dal dorážkou Trantýra "vlastence" Bálek. Definitivní tečku za utkáním udělal v samém závěru novic Karel Chotovinský a upravil na konečných 6:0 pro domácí Lom, který vyrukoval v základu s trojlístkem posil v obranné řadě.

Nováček s celou řadou mladíků v sestavě vzdoroval 55 minut. „Strakonice si přijely, jak dopředu avizovaly, pro bod a tomu přizpůsobily taktiku. Sice jsme dali první gól, ale soupeře jsme nijak nepřehrávali. První půle ale z naší strany ideální nebyla. Ve druhém poločase se nám podařilo přidat další dva góly a pak už jsme to zvládli,“ hodnotil lomský kouč Marek Císař. Junior musel napoprvé zkousnout debakl. „Výsledek 6:0 je pro nás hodně trpký. Lom byl lepším týmem, nicméně si myslím, že jsme odehráli docela dobrý první poločas. S domácími jsme drželi krok ještě na začátku druhé půle, pak jsme ale inkasovali dva slepené góly a bylo rozhodnuto. Očekávám, že Lom se bude pohybovat v popředí tabulky, zatímco my se musíme zaměřit hlavně na zápasy s manšafty ze spodku a bodovat hlavně doma,“ řekl Jihočeskému fotbalu trenér Strakonic Luděk Cimrhanzl.

O body se podělili jen v Milevsku

Lažiště je jediným z trojlístku nováčků (všichni hráli venku), který dokázal při startu ve vyšší soutěži bodovat. Mezi krajskou smetánku se vrátil pětileté přestávce, během níž se propadl až do I. B třídy, aby poslední dva roky zase vyhrál dvě soutěže po sobě. Utkání v Milevsku měl slibně rozehrané (musel se obejít bez Bízka s Volmutem), když se šlo v poločase do kabin, vypadalo to, že má tři body na dosah. Nováček z prachatického okresu byl v prvním poločase lepší a zaslouženě si zadělal na vedení 2:0.

Už po osmi minutách doklepl Marek Sedláček na zadní tyči centr Makoše. Druhý připojil po trestném kopu hlavou Tomáš Vokatý, loňský nejlepší střelce I. A třídy. Vzduchotechnici zmobilizovali do druhé půlky všechny síly, přidali, pomohlo i dvojnásobné střídání. Gólem Jaroslava Hadáčka, na jehož hlavičku se marně natahoval brankář Vojtíšek, se vrátili zpátky do hry. V 77. minutě bylo po akci dvou milevských náhradníků srovnáno. Po dlouhém autu Komárka a několika vzdušných soubojích se dostal ke střele z vápna Volf a tečí Martina Petra bylo manko smazané. „Bod je dobrý, ale když vedete půli 2:0... Ale musíme být pokorní. Před zápasem bychom ho určitě brali,“ zaznělo z tábora Lažišťských.

VÝSLEDKY 1. KOLA KRAJSKÉHO PŘEBORU


TJ Osek – FC MAS Táborsko B 5:1 (3:0)

Branky: 19. a 22. Hoch, 21. a 46. Jakub Říský, 54. Benda - 53. Štefl.

TJ Dražice – TJ Blatná 5:0 (3:0)

Branky: 31. a 88. Hojdar, 13. L. Stuchlík, 45. D. Štecher, 85. Kromka.

FK Slavoj Č. Krumlov – SK SIKO Čimelice 3:1 (3:1)

Branky: 19. Tauber, 37. Růžička, 45. Kuna - 18. Hegenbart.

SK Rudolfov – Sokol Sezimovo Ústí 2:0 (1:0)

Branky: 42. Kovačičín, 54. vlastní (Pavel Sazma).

Jiskra Třeboň – FK Protivín 1:2 (0:0)

Branky: 65. Holzepl - 86. Kasík, 90. Vojta.

Sokol Lom – FK Junior Strakonice 6:0 (1:0)

Branka: 57. a 58. M. Rabiňák, 21. Neužil, 80. Do Trung, 85. vlastní (Bálek), 90. Chotovinský.

FC ZVVZ Milevsko – FK Lažiště 2:2 (0:2)

Branky: 58. Hadáček, 77. Petr - 8. M. Sedláček, 28. Vokatý.

SK Jankov – FK Olešník 1:2 (1:1)

Branky: 22. Kroneisl – 17. Dudek, 56. Šíma.

Napsal(a) Redakce | Foto Petr Vlasák, Miloslav Kusbach, Jan Škrle
 


 
Reklama