Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Přímý souboj o třetí místo se strakonickým Juniorem vítězně pro SK Lhenice

 
středa, 19. června 2019, 18:59

Poslední 26. kolo I. A třídy, sk. A, nabídlo zajímavé souboje čtyř nejvýše umístěných týmů v tabulce (krom Strakonic nováčků), a to již postoupivších, suverénně prvních Lažišť (s 57 body) s druhou Novou Vsí (se 47 body) a třetích Lhenic se čtvrtým strakonickým Juniorem (při shodě 44 bodů a lepším celkovým skóre Lhenic).

Výsledky těchto vzájemných zápasů měly rozhodnout o jejich konečném umístění za lažišťským FK na druhém až čtvrtém místě. Sobotní vítězství Nové Vsi doma nad Lažištěm 3:2, za upevnění si tak druhé tabulkové příčky (na 50 bodů), vyloučilo již jakékoliv jiné výsledkové alternativy s případným možným jejím obsazením Lhenicemi či Strakonicemi. A tak nedělní utkání mezi strakonickým Juniorem a lhenickým SK mělo rozhodnout už jen o jejich umístění na 3. a 4. místě. Domácímu týmu k zisku třetího místa stačilo uhrát remízu (při výhře ve 13. kole ve Lhenicích 0:2), hostujícímu týmu bylo k tomu třeba výhry. A Lheničtí vítězstvím 1:3 na ni zaslouženě dosáhli! Jejich konečné umístění na 3. místě v ročníku 2018/19 je z historického pohledu tím nejlepším ze všech dosavadních startů v I. A třídě!

Lheničtí, ač se nadále potýkali se zraněními a z toho vyplývajícími změnami a hráčskými přesuny v rozestavení, a to především v obranné řadě, si byli vědomi, že jedině vítězství v tomto zápase vede k uhájení třetí tabulkové příčky a ke konečnému umístění na třetím místě. A jejich výkonu, v bojovnosti a nasazení, to bylo patrné. V tom především převyšovali domácí tým, který vlastně celý druhý poločas hrál o deseti, což ale jinak nesnižuje odhodlaný, týmový herní projev Lhenických, co je dovedl k plnému bodovému zisku…

Hned v samém úvodu utkání (ve 4.) se do gólové šance v brejku dostal Iliev, v šestnáctce byl zastaven nedovoleně, ale sudí to tak neposoudil. Byl to především Iliev, který i následně nejvíce zaměstnával domácí obranu, vedle něho i Pořádek, tvořící spolu s ním útočné duo, tentokrát oba za vícero neproměněných či nedotažených brankových příležitostí. Těžili z kvalitně předkládaných balónů k zaútočení ze záložní řady, dlouhými pasy pak i z obranné.

První penaltu Prenner proměnil

Z těch nejnebezpečnějších gólových možností byla i ta Ilievova v 8.min., kdy v ní v úniku sám na branku si příliš předkopl míč a domácí gólman byl u něho dříve, také pak ta Pořádkova po Ilievově nahrávce, co zůstala nedotažená, aby ve 23.min. Ilievův zastavený atak „ve vápně“ faulem již přivodil lhenické vedení, neboť z nařízené penalty Prenner zařídil pro svůj tým jednogólový náskok (0:1). I domácí ale několikrát nebezpečně ohrozili lhenickou branku. Jednu ze střel stačil gólman Rapčan vytěsnit, při té další (ve 27.), s gólovými parametry, měli velice blízko k vyrovnání, neboť ta jen se štěstím těsně minula cíl, za jen bezmocně přihlížejícího gólmana. Ve 35. a 41.min. to byl znovu Iliev, který pronikl do trestného území, na soupeřovu obranu však nevyzrál. Mezi tím ale jeden z hráčů Junioru vyslal z úhlu nebezpečný „pozdrav“ na Rapčana, ten si s ním zkušeně poradil. V konci poločasu (ve 43.), po zachycení rozehrávky domácích, se do úniku dostal Pořádek a spolu s ním za přečíslení i Iliev s Prennerem, avšak místo nahrávky zvolil střelu, co byla sražena, a gólová loženka byla tak zmařena.

Za nejtěsnějšího vedení (0:1) vstoupil hostující tým do druhého poločasu, v němž již ve 48.min. jej mohl navýšit, a to z nařízeného pokutového kopu, tentokrát za faul na Pořádka v trestném území, za který po druhé žluté kartě a následně červené vyloučil sudí Žurek Zelenku a domácí dohrávali zápas o deseti. I přesto se v 50.min. po soupeřově chybě dostali do velké gólové šance, kterou v poslední chvíli stačili zblokovat nejprve Funda a hned po něm i Dom. Kiš. Lheničtí odpověděli hned v 54.min. atakem Pořádka v samostatném nájezdu, zvolil však v jeho závěru uvolnění „kličkou“ před přímou střelou a k zakončení se tak nedostal.

V této fázi hry lhenický tým poněkud polevil, domácí počali mít více ze hry, ale jen nakrátko. V 71.min. střídající Balica hlavou přehodil vyběhnuvšího gólmana a hosté tak domácím utekli na rozdíl dvou branek (0:2). A když se v 78.min. v zakončení střelou „do černého“ konečně prosadil Iliev, narostl rozdíl již na třígólový (0:3). To již opět měli Lheničtí herně navrch, kontrolovali hru, i když Junior za tohoto stavu využil nedůrazu v defenzivě a v 81.min. Bálkem snížil na 1:3. V závěru zápasu se již nic převratného neudálo a lhenický tým jej dovedl k cennému vítězství, s nímž se rozloučil s nováčkovskou úspěšnou mistrovskou sezónou v I. A třídě po patnácti letech.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Ivo Čechem: „Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě a těší mě, že to stejně viděli i příznivci domácích. Hráli jsme uvolněně a byli o něco živější, než domácí. Kromě dvou nebezpečných střel, které velmi dobře zneškodnil náš brankář Dan Rapčan, v prvním poločase nic většího neměli, naopak my mohli vlastně zápas rozhodnout, bohužel jsme ty situace neřešili dobře. Na začátku druhé půle jsme měli možnost zvýšit naše vedení, ale neproměnili jsme penaltu, navíc domácím byl vyloučen hráč. A přišla trochu neurovnaná část utkání, kdy domácí se snažili s výsledkem něco udělat a my se naopak o něj trochu báli. Stále jsme ale byli podle mého názoru nebezpečnějším týmem a po druhém gólu už vývoj zápasu celkem kontrolovali. Dnes mě mrzí obdržená branka, ale na podobném projevu se dá stavět, hráči to odpracovali a musím je za jarní část soutěže pochválit. Vždy je co zlepšovat, ale v rámci možností jsme se poprali se všemi problémy a hlavně se kluci přesvědčili, že to naše společné snažení má smysl a že jsme schopni se někam posouvat, je to jen o nich. Konečné třetí místo je krásné, je to zásluha všech, prezidentem počínaje a správcem hřiště a našimi skvělými fanoušky konče. Těm patří za jejich podporu velký dík.“

FK Junior Strakonice – SK Lhenice 1:3 (0:1)

Branky: 81. Bálek – 23. (pen.) Prenner, 71. Balica, 78. Iliev. Rozhodčí: Žurek – Jevčák, Čarek. DFA: Eibl. ŽK: 4:5 (Zelenka 2, Čapek., Touš – Beran, Prenner, Bumba, Lukač, Balica). ČK: 1:0 (48. Zelenka). Diváků: 190. Ve 48. min. neproměnil hostující Prenner další penaltu.

Strakonice:  Lízal – Čapek (79. Peroutka), Zelenka, M. Kostka, Němeček – V. Šrámek, Frček (46. Kočí), Bálek, P. Baloušek – Máška (63. Touš), Juhaňák (46. Petráň). Trenér Luděk Cimrhanzl.

Lhenice: Rapčan – Dom. Kiš, Funda, P. Bumba, Pokorný – Prenner (75. Málek), Beran, Chromý, Mahák (69. Balica) – Iliev (82. Lukač), Pořádek. Trenér Ivo Čech.

 
 
Napsal(a) Jan Bumba | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama