Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kaplice si po třech sezonách vybojovala návrat do A třídy

 
úterý, 11. června 2019, 12:44

Šlágr! To byl zápas okresního derby mezi první Kaplicí a druhým Velešínem. Za krásného slunečného počasí si cestu na stadion našly tři stovky diváků. Parádní návštěva. O vítězi této skupiny I. B třídy se sice rozhodlo již minulé kolo, přesto měl zápas svůj náboj. Kapličtí chtěli oplatit svému soupeři podzimní porážku a přidat čtrnáctou výhru v řadě. Naproti tomu hosté, chtěli spartakovcům tuto šňůru přetrhnout. Do domácí sestavy se vrátil Jakub Lesňák, zraněného Daniela pak nahradil v základní jedenáctce Vaniš. I hosté se představili v prakticky ideálním složení.

Jako první zahrozili v páté minutě Velešínští. Grznárikovu střelu si Schneider pohlídal. Kapličtí se připomněli v závěru úvodní desetiminutovky. Rohový kop zahrával Marek, Lesňáka na zadní tyči hlavičkoval mimo. První opravdu velkou gólovou příležitost diváci viděli po čtvrthodině hry. V gólové pozici se ocitlo Urazil, Ottenschlägera nepřekonal, šance trvala, kolem ležícího brankáře zakončoval Lesňák, ale míč z prázdné brány vykopl hlídkující Jakub Zatloukal. Krátce na to se Spartakovci dostali do přečíslení, na jehož konci Urazil míč Lesňákovi před prázdnou bránu, radost z gólu však zmařil zdvihnutý praporek asistenta rozhodčího.

V dalších minutách se pak o slovo přihlásili i hosté, kteří se dostali ke dvěma zaznamenání hodným střeleckým pokusům. Ze dvaceti metrů poslal balón nad břevno Špát a krátce po něm si obdobně počínal i velešínský kapitán Pomije. Ve 28. minutě si Kapličtí připravili druhou gólovou příležitost. Přesný pas si na vápně zpracoval Jakub Lesňák, z otočky tvrdě vypálil, Ottenschläger stačil ránu vyrazit, Lesňák pak přihrával před odkrytou svatyni volnému Urazilovi, ten však v klíčovém momentě podklouzl a z gólovky nebylo rázem nic. Diváci viděli na I. B třídu oboustranně kvalitní střetnutí. Ne náhodou oba dva týmy okupují první dvě příčky v tabulce. Tři minuty před přestávkou mohli úvodní gól zápasu vstřelit Kapličtí. Micák na pravé straně uvolnil Lesňáka, ten pronikl do vápna, dostal se až do zakončení, křížná střela se však mezi tři tyče jen těsně nevešla. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

V úvodu druhé půle zahrozili Velešínští. Po levé straně zatáhl balón Fišer, zpětnou přihrávkou oslovil nabíhajícího Grznárika, proti křížné střele nemusel Schneider zasahovat. V 55. minutě byli naopak blízko vedoucímu gólu fotbalisté Spartaku. Na pravé straně ve vápně se dokázal uvolnit Urazil, zpětnou přihrávkou našel v gólové pozici Lesňáka, který tvrdou ránou překonal Ottenschlägera, kterého však na brankové čáře zastoupil doslova tygřím skokem Karel Zatloukal a skóre se ani v tomto případě neměnilo. Po hodině hry se neujala střela velešínského Zimka a krátce na to Gondek tělem zablokoval na roh zakončení Fišera.

Střelci měli vychýlenou mušku

Ve velkém vedru se stále hrálo bez branek, ale nedá se říci, že by střetnutí bylo nezajímavé. Hosté byli nejblíže gólu čtvrthodinu před koncem zápasu. Trestný kop z hlouby hřiště zahrával Jakub Zatloukal, centr odvrátil bránící Kuchař na hranici šestnáctky, kde byl Grznárik, jenž se bez přípravy opřel do balónu a míč skončil na břevně. Domácí kontrovali vzápětí centrem Marka, na první tyč si naběhl Urazil, hlavičkoval před gólmanem Ottenschlägerem, bohužel jen nad bránu.

V 78. minutě ošemetnou situaci v domácí šestnáctce vyřešil Štrbačka razantním odkopem, míč se však od Grznárika odrazil prudce na bránu, a gólman Schneider byl hodně rád, že stál právě tam, kde stál, neboť se míč od něj také hodně prudce odrazil zpět do hřiště. Pak byli blízko gólu spartakovci. Nejprve se však neurodilo z velkého závaru před brankou. Deset minut před koncem zahrával rohový kop Divoký, hlavička Gondeka jen těsně minula vzdálenější levou tyč hostující svatyně. Na druhé straně hosté zazdili slibně vyhlížející přečíslení. Tři stovky diváků se tak nakonec gólu ve šlágru kola nedočkali.

Po závěrečném hvizdu pak Kapličtí, jmenovitě kapitán Josef Gondek, převzali z rukou předsedy STK Vladimíra Eibla pohár pro celkového vítěze. Přítomen byl i předseda fotbalového klubu Jaroslav Křiva a zástupce města Kaplice, místostarosta Mgr. Libor Lukš. Tomuto aktu přihlíželi i hráči Velešína, kteří ocenili vítěze potleskem. Takže respekt patří i velešínským fotbalistům, upřímně řečeno, ne každý by byl tohoto schopen. Předání poháru pak odšpuntovalo radost kaplických hráčů. Nechyběly vítězné pokřiky, šampaňské, děkovačka s diváky. Trenér Bohdan Malický se zásluhou hráčů několikrát prolétl vzduchem. Samozřejmě chybět nemohla ani koupel v kašně na kaplickém náměstí.

FK Spartak Kaplice – FC Velešín 0:0

Rozhodčí: Slepička – Šťastný, Janda. DFA: Eibl. ŽK: 1:4 (Divoký – Šváb, J. Zatloukal, Pomije, Zimek). Diváků: 310.

Kaplice: Schneider – Štrbačka, M. Hami, Čutka, Gondek - F. Marek, Divoký, Micák, F. Marek, Vaniš (67. Kuchař) - Urazil (84. Pál), Lesňák.

Velešín: Ottenschläger – Šváb, K. Zatloukal, J. Zatloukal, Zimek - Fišer, Pomije, Špát, Grznárik - Petr, Šálek.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec