Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Okresní derby nemělo vítěze: Prachatice – Lhenice 1:1

 
středa, 29. května 2019, 18:30

Po zápasech s Lažištěm doma (0:2) a ve Vimperku (1:0) došlo pro Lhenické na třetí, pro ně asi nejprestižnější okresní derby v jednom měsíci, a to v nedalekých Prachaticích. Dlouho očekávaný duel dvou týmů s dobrou jarní formou (v jarní tabulce figurovali před utkáním Lhenice s 22 body na druhém místě, Prachatice s 20 body hned za nimi na místě třetím!) sliboval zajímavou podívanou pro přítomné diváky a byl pikantní pro řadu aktérů samotného klání, neboť např. na lavičce Tatranu momentálně působí trenér Václav Mareš, jenž ještě do půlky podzimní části trénoval právě Lhenice či na levé straně prachatické obrany do zápasu nastoupivší a i nadále s velkým přehledem hrající dlouholetý hráč SK Lhenice, nestárnoucí Jiří Růžička. Na druhé straně zase trenér Ivo Čech ze Lhenic, jenž sám působil mnoho let jako hráč a kapitán Tatranu Prachatice, má teď v týmu četný zástup odchovanců prachatického Tatranu (Dvořák, Kopf, Balica, Trojan) či dalších, kteří dres Tatranu v minulosti oblékali alespoň v mládežnických kategoriích (Málek, bratři Kišovi, Iliev, Pořádek, Schön).

Trenér Ivo Čech byl nucen potýkat se v týdnu před utkáním s problémem, jak vůbec dát dohromady rozpadlou obrannou řadu, neboť ještě na začátku týdne, kdy byl zdravotně indisponován stoper Kopf a ke zraněnému Trojanovi se přidal ještě další pilíř zadních řad Dav. Kiš, který kvůli studijním povinnostem dopředu hlásil absenci v utkání v Prachaticích, mu ze stabilní obranné čtyřky zbyl k dispozici de facto pouze Funda. Do zápasu dále ještě stále nemohl zasáhnout ani zraněný záložník či obránce Bumba, jakož i již dlouhodobě stoper Tůma. Kopf se nakonec dohromady dal a tak stoperská dvojice byla složena z Kopfa a Fundy. Na krajích obrany pak zaskočili Dominik Kiš a Pokorný. V rámci tradiční trenérovi rotace nasazování hráčů kádru do základní sestavy pro utkání zůstali na lavičce tentokrát středopolaři Beran a Chromý. Domácí trenér Mareš si dal tentokráte záležet při sestavování kádru a proti „svým bývalým“ povolal prakticky to nejlepší, co má momentálně v Prachaticích k dispozici (asi až na stále zraněného M. Babku, který byl pouze na lavičce náhradníků a nakonec do zápasu nezasáhl).

Očekávané utkání začalo oboustranně opatrně, ale v solidním tempu a nasazení, od úvodních minut bez větších příležitostí na obou stranách, žádný z týmů nechtěl udělat chybu. Absenci šancí však hráči obou mužstev nahrazovali bojovností, zarputilostí a odhodláním. Domácí Tatran začal mít postupem času mírně herně navrch, měl více míč ve svém držení a díky většímu důrazu v osobních soubojích se dostával častěji také k odraženým míčům. V 5.min. zahrozil agilní J. Sova průnikem do vápna po pravé straně, ale jeho prudký přízemní centr stačil na malém vápně odvrátit odkopem Pokorný. V 11.min. se dostali domácí opět na dostřel hostující branky, po pěkné kombinaci však střílel Kubát zpoza šestnáctky nepřesně. Hosté se dostali konečně ke slovu v 15. min., kdy tvrdě z 25 metrů vystřelil Mahák. Jeho obráncem tečovanou střelu měl problém prachatický gólman P. Novák udržet, ale nakonec to zvládl. O minutu později se výborně po levém křídle prodral přes obránce do vápna Balica, předložil míč na malé vápno Ilievovi, ten si míč stačil ještě zpracovat, ale vystřelit už díky domácím obráncům nedokázal. Jimi odvrácený míč zachytil za vápnem Málek, vyslal štiplavý pozdrav Novákovi, ale ten si opět poradil.

Hosté v této fázi hru vyrovnali a ta se tak odvíjela převážně mezi šestnáctkami s množstvím osobních soubojů a odpískaných faulů. Ve 25. min. se probil ze strany do středu hřiště Balica a zhruba ze dvaceti metrů vystřelil po zemi těsně vedle tyče domácí branky. Ve 30. min. po zbytečné ztrátě Lhenických na útočné polovině se dostal do brejku velmi rychlý J. Sova. Při svém bezmála šedesátimetrovém sólu dokázal ve sprintu přejít hned přes několik protihráčů, v jeho závěru však prováhal okamžik ke střele a Dvořák spolu s vracejícími se obránci dokázal nebezpečí zažehnat. Ve 35. min. po krásném vysunutí Málkem se prodral mezi dvěma domácími stopery k míči rychlonohý Iliev, ale byl zastaven na hranici velkého vápna jen za cenu faulu. Lhenickým se tak naskytla velmi dobrá příležitost ke vstřelení úvodního gólu zápasu. Pro jeho exekuci se rozhodl Pořádek, ale jeho prudká střela skončila pouze na zdi domácí obrany. Hned o dvě minuty později po rychlém protiútoku střílí Iliev ze zhruba 25 metrů těsně vedle levé tyče Novákovy svatyně. V této fázi zápasu bylo utkání vcelku vyrovnané, platilo i nadále, že domácí byli o něco fotbalovější, ale větší příležitosti si přeci jen vytvářeli, hlavně díky rychlým kontrům hosté. Další příležitost nevyužili hosté do poločasu po hezké kombinaci Pokorného s Balicou na levé straně, po které zakončoval z dobré pozice Pokorný pouze slabě do náruče připraveného Nováka.  Následný protiútok zakončil Tesař střelou nad branku Dvořáka.

Skóre otevřel Sova

S nástupem do druhého poločasu domácí přidali a začali hosty postupem času opět přehrávat. Hosté působili na začátku druhého poločasu rozháraným dojmem, nestíhali v osobních soubojích a chybovali v rozehrávce. Jako by byli duchem ještě v kabině. Ve 48. min. se do velkého vápna výborně proháčkoval nejlepší hráč domácích Sova a stačil tentokrát i vystřelit. Jeho střelu stačil dobře chytající Dvořák vyrazit. Následná dorážka domácích letěla vysoko nad bránu. Domácí nyní ukazovali, kdo že je tady doma a po jednom z rohových kopů se po odraženém míči dostal v 53. min. za vápnem k dalekonosné „pumelici“ Juroš a jeho projektil jen těsně prolétl nad břevnem lhenické branky. O minutu později se domácí přeci konečně dočkali, když po nedohodě hostí u postranní čáry se k přímo do běhu odraženému míči dostal Sova a dokázal prostřelit vyběhnuvšího Dvořáka. Strážce lhenické svatyně sice dokázal míč zasáhnout, ale ten přeci jen pokračoval v letu na bránu, otřel se o tyč a skončil v síti – 1:0.

Po úvodním gólu zápasu působili Lheničtí apaticky, odevzdaně, ale domácí, i když byli nadále lepším, fotbalovějším týmem, se paradoxně do žádných větších šancí nedostávali a tak hra zůstávala v režii domácích s občasným rušivým protiútokem hostí. Jeden takový v 73. min. skončil faulem domácí obrany a následný trestný kop v podání Málka gólman Novák pouze vyráží, dobíhající J. Pokorný však nestačí dorazit. Trenér Čech zareagoval na situaci střídáním a poslal na hřiště postupně středopolaře Berana (v 76. min.) a Chromého (81. min.) s úkolem zkusit hru oživit. Domácí mohli rozhodnout v 82. min., kdy se po rychlém útoku domácích dostal do zakončení Kochma, ale jeho rána skončila pouze na tyči lhenické branky. Následné dorážce zabránil Kopf odkopem pouze na velké vápno, ale domácí už z následné snahy vytěžili pouze rohový kop.

84. minuta přinesla po faulu Růžičky na Maháka dobrou příležitost k vyrovnání pro Lhenické, ale trestný kop z 20 metrů Chromého směřující k tyči domácí brankář kryl. Hosté přeci jen v závěru trošku ožili a snažili se ve snaze o vyrovnání alespoň o nějaké ohrožení domácí branky. V 88. min. poslal dlouhý centr od půlící čáry z trestného kopu Málek do velkého vápna Prachatických, domácí ho nedokázali odvrátit, míč propadl mezi nohy zúčastněných, vznikla nepřehledná situace, nakonec se míč zjevil na pravé straně, kde ho doběhl Mahák, zkusil ze strany zakončit, jeho střela však byla zablokována jedním z obránců a hosté tak kopali pouze rohový kop.

Vydařené střídání Chromého

Že fotbal nebývá vždycky úplně spravedlivý, ukázala domácím poslední 90. minuta, kdy po dlouhém autovém vhazování Lhenických od postranní čáry doskákal míč z levé strany do šestnáctky, do souboje s jedním z domácích obránců se následně dostal Chromý, prodral se k míči, všiml si proti sobě ven z brány vybíhajícího gólmana domácích Nováka a obloučkem se ho pokusil přehodit. Jeho lob se snesl k brankové čáře a zapadl za zadní tyč do sítě branky opařených domácích – 1:1! Obrovská radost vypukla v táboře hostí a šťastný střelec, již vysvlečen do půl těla, bez dresu, který si stačil v oslavné euforii strhnout, skončil v poloze vleže pod těly svých radostí řvoucích spoluhráčů. Naopak na lavičce domácích zavládlo velké zklamání a rozčarování ze ztráty téměř vyhraného zápasu. Vzhledem k průběhu utkání má pro peckáře bod z derby v Prachaticích svou velkou cenu.

Hodnocení zápasu lhenickým trenérem Ivem Čechem: „V tomto utkání jsme tahali, zejména ve druhém poločase, za kratší konec. Domácí potvrzovali svou formu z jarní části soutěže a byli pohyblivější a fotbalovější. Oba týmy se musely vyrovnat s některými absencemi a řekl bych, že domácím to spíše pomohlo a ve druhé půli se zaslouženě dostali do vedení, které ale z několika nadějných situací nepotvrdili. Někdy není fotbal úplně spravedlivý a my jsme střídajícím Chromým v nastaveném čase vyrovnali. Co mě ale mrzí a ještě jsem snad nezažil, je chování trenéra domácích, pana Václava Mareše, který při odchodu do kabin sprostě napadl mě osobně i celý náš tým, kde vlastně ještě vloni trénoval. To myslím bylo za hranou a vůbec to nezapadlo do rámce utkání, které bylo ze strany hráčů jinak slušně vedené. Nejlepšími hráči zápasu byli z mého pohledu Sova a Juroš z domácího mužstva, kteří by si zasloužili hrát vyšší soutěž.“

Z výsledku jsme zklamaný, uvedl Mareš

„S výsledkem spokojen být nemohu, s předvedenou hrou ano. Odehráli jsme asi nejlepší zápas jara. Na soupeře jsme se připravovali, věděli jsme, že budou nakopávat dlouhé míče na Maháka a ten to bude sklepávat na Pořádka s Ilievem. Hráli jsme dobře odzadu a soupeře prakticky k ničemu vážnějšímu nepustili. Ve druhé půli jsme vstřelili vedoucí gól, měli i další dobré možnosti, ale neproměnili je. Nakonec jsme dostali zbytečný gól. Závěr zápasu jsme měli odehrát jinak. Přestože jsme hráli proti druhému týmu tabulky, jsem z výsledku zklamaný,“ shrnul utkání domácí trenér Václav Mareš a doplnil: „Po zápase jsem se musel vyjádřit k výrokům brankáře soupeře a na to konto jsme si vyměnili názory s trenérem soupeře Čechem. Nikde jsem to doposud neventiloval, ale on byl důvodem, proč jsem na podzim ve Lhenicích ze dne na den skončil a nelituji toho.“

Prachatický kouč ještě reagoval na Dvořákovy projevy (na Fot.unas.cz, pozn. red.). „Jeho článku jsme se museli opravdu všichni zasmát. To, že jsem skončil ve Lhenicích, tak jen proto, že se na moje místo se tlačil nikdo jiný. Já osobně bych tohle žádnému trenérovi nikdy neudělal. Jinak tvé vyjádření komentovat nebudu, vypovídá o tvojí inteligenci. Jinak to, co si v Prachaticích v minulosti provedl, tak zato ti tam do dneška nikdo nemůže přijít na jméno. Tím bych to vše uzavřel,“ dodal Mareš.

Tatran Prachatice – SK Lhenice 1:1 (0:0)

Branky: 54. Sova – 90. Chromý. Rozhodčí: Pravda – Jevčák, Čarek. ŽK: 1:4. Diváků: 250.

Prachatice: Novák - Kováč, Škopek, Juroš, Růžička (88. K. Ryšánek), Mráz, Tesař (86. T. Ryšánek), Kochma, Sova, Kubát (75. Fürbach), Lukeš.

Lhenice: Dvořák - Dom. Kiš, Kopf, Funda, Pokorný - Mahák, Prenner (81. Chromý), Málek, Balica (76. Beran) - Iliev, Pořádek (90. Lukač).

 
 
Napsal(a) Jan Bumba, Tatran Prachatice (ohlas) | Foto Jan Klein