Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písecký Martin Held se zaskvěl dvěma góly proti Živanicím

 
pondělí, 27. května 2019, 15:35

Tříbodové vítězství FC Písek nad Sokolem Živanice ve 29. kole ČFL poskytlo mužstvu od břehu Otavy jednu z posledních příležitostí, jak zlomit sérii nepříznivých výsledků a odpoutat se ode dna tabulky. Za výsledkem 3:1 stál úvodní gól a dvě nahrávky Toma Ulbricha a také dvougólový počinek střídajícího Martina Helda, jenž přišel na trávník v 60. minutě.

Jihočeši vedli od 35. minuty, ale trápili se po změně stran. Trvalo jim dobrou čtvrthodinu, než odrazili nápor východočeského soupeře. Uklidnění přinesl rohový kop Toma Ulbricha, z něhož vytěžil druhý gól hlavičkující Martin Held, který nahradil Dušana Pince a pobýval na trávníku teprve tři minuty. „Prakticky celou sezonu kopeme dobře standardní situace, ale často nám chybí důraz ve vápně. Teď to spoluhráč skvěle trefil z rohu. Zavřel jsem zadní tyč a jsem rád, že to tam padlo,“ popisoval Martin Held.

Hosté však v 76. minutě korigovali stav z trestného kopu těsně před hranicí velkého vápna, když precizně zamířil jejich kapitán Radek Gorol. Pro písecký celek nastaly znovu složité chvíle, z nichž je vysvobodil až třetí gól z kopačky Martina Helda tři minuty předtím, než se naposledy ozvala píšťalka. Ke šťastné tečce za sobotním dopolednem z pohledu píseckého týmu pomohla využitá brejková situace. „V běhu jsem zaregistroval, že vedle mě jde živanický hráč do skluzu. Zasekl jsem si ho a dal to na zadní tyč. Byla to krásná akce. Kdybych takhle řešil situaci před nějakými pěti zápasy, asi by míč skončil v řece,“ připomněl střelec zlepšené vnitřní naladění.

Šel do boje s velkou chutí

Hráčům Písku zjevně prospěla dvoutýdenní pauza od zápasového koloběhu, která vznikla díky předehrávkám ve prospěch šampionátu belgických ovčáků pořádanému ve fotbalovém areálu. Bratři Jakub a Martin Heldové si navíc ulevili od fotbalu týdenním pobytem na sportovním kurzu v Chorvatsku. Mužstvo sice poté utrpělo porážku 0:1 na půdě vedoucího Vyšehradu, ale podalo velmi dobrý výkon, jemuž chyběly pouze góly. „Do souboje s Živanicemi jsem naskakoval s velkou chutí, kterou znásobila skutečnost, že mě trenér po předchozím pendlování v sestavě poslal do útoku. Jsem sice univerzál, ale nejlíp se cítím v ofenzivní pozici,“ upřesnil Martin Held.

Odchovanec českobudějovického Dynama neprožíval letos na jaře zrovna nejlepší fotbalové období, stejně jako celý tým ve žlutomodrých barvách. Nejednou šel do utkání z lavičky a cestoval z jednoho postu na druhý. „Uplynulá půlsezona mi nevyšla podle představ. Hrál jsem jenom jeden zápas v útoku od začátku. Pak mě trenéři různě protáčeli, což mi samo o sobě nevadí, ale vzhledem k tomu, že jsem si nenašel stálé místo, tak jsem z toho byl trošku zklamaný. Po dnešním vítězství musím říct, že jsem strašně rád za ty dva vstřelené góly. Znovu mě to oživilo a namotivovalo. To potřebuje každý fotbalista,“ povídal třiadvacetiletý Jihočech.

Útlum nezasáhl pouze Martina Helda, ale prakticky kompletní písecký celek. Pád na sedmnáctou příčku (osmnáctý účastník FC Jirny odstoupil ze soutěže) neodpovídal schopnostem hráčů, ani podmínkám v klubu. „Během nedávné přestávky jsme si řekli, že už konečně musíme dávat góly. Za stavu 1:0 proti Živanicím jsme se trochu báli. Podle mě zbytečně. Neměl bych to asi říkat vzhledem výsledkům, ale jsem přesvědčený, že hrajeme nejlepší fotbal v ČFL. Přehráváme každého včetně prvního Vyšehradu. Dneska jsme potvrdili, že na to máme. Škoda, že jsme v tabulce dole. Měli bychom hrát vpředu,“ stál si za svým šikovný fotbalista, který má v Písku smlouvu ještě na příští rok.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle