Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

O šesté jarní výhře Lhenic rozhodla proměněná penalta

 
středa, 15. května 2019, 11:49

Lheničtí vědomi si toho, že Vimperským je třeba bodů a že v zápase na jejich hřišti je nečeká nic lehkého, pozměnili oproti první jarní prohře v minulém kole doma s Lažišti sestavu i rozestavení na hřišti (na 3-5-2). Proti domácím, vycházejícím ze zajištěné obrany, se hlavně na počátku utkání těžko prosazovali, přesto si především v prvním poločase, kdy byli herně lepší, vytvořili nějaké gólové příležitosti. Domácí hrozili zejména ze standardek, z nichž byli velice nebezpeční. Vzniknuvší brankové šance však zůstaly oboustranně nevyužity, a tak o lhenickém těsném vítězství nakonec rozhodla penalta, nařízená ve 2. poločase za ruku v šestnáctce.

Jeho úvod, v němž hostující tým měl více ze hry, postrádal oboustranně vážnější ohrožení branek. Až v 18.min. to byli Lheničtí, kteří se Ilievem po přihrávce Prennera dostali v šestnáctce do gólové šance, ale bez razantního zakončení, a tak zůstala nevyužita. Ve 23.min. zahrávali domácí na druhé straně trestný kop, z něhož balón skončil na břevně a ani od něho odražený v závaru do sítě nezapadl. Za pět minut po vydařené lhenické akci po ose Prenner-Bumba - Balica stačil ještě pohotově gólman Winter stáhnout míč před posledně jmenovaným Balicou.

Ve 42.min. měli Lheničtí největší prvopoločasovou možnost ujmout se vedení. Po vyslaném míči za obranu a nahrávce od Ilieva se ocitl zcela sám před gólmanem Wintrem Balica, jehož zaváháním při střelecké koncovce s následným jejím zblokováním beky byla gólová „loženka“ zmařena. A tak „gól do šatny“ nepadl.

Za bezbrankového stavu vstoupily oba týmy do druhého poločasu ve snaze strhnout vedení na svou stranu. Ve 48.min. se balón zprava dostal k Prennerovi na hranici velkého vápna, střela mu však „nesedla“ a do přechodu v rychlý atak se dostali domácí, Lhenickým se ale podařilo jej zavčasu přerušit. V 51.min. Vimperští provedli rohový kop, který zakončoval hlavou Süs, a to tak, že jen bravurní zákrok gólmana Dvořáka zabránil tomu, že domácí nešli do vedení. V 61.min. byla Dvořákova branka v akutním ohrožení znovu, tentokrát po trestném kopu, kdy ji její strážce opět uchránil a svůj tým podržel ve fázi zápasu, kdy Vimperští Lhenické přehrávali.

Následně se ale k ohrožování soupeřovy branky dostával hostující tým, a to především v brejcích, jako v 66.min., kdy unikl Iliev, avšak zbytečně předčasně vystřelil. V 70.min. šel do rychlého ataku tentokrát s Balicou, aby jejich kontr „sami na branku“ nakonec ztroskotal na nepřesně předložené Balicově nahrávce. V 73.min. Iliev vypálil na Wintera, jeden z bránících hráčů zasáhl v šestnáctce míč směřující na branku rukou, aby následovala nařízená penalta. Tu bezpečně proměnil v rozdílový gól Pavel Prenner (nikoliv J. Beran, jak je mylně uvedeno v zápisu o utkání) 0:1. V 79.min. mohli Lheničtí pojistit jednobrankový náskok, jak jinak, než Ilievem v samostatném nájezdu, jeho vychýlenými mířidly při střeleckém zakončení se tak nestalo. I tak dovedli zápas, i přes jeho emotivnější závěr, k nejtěsnějšímu vítězství a k zisku tří bodů.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Ivo Čechem: „Chtěli jsme ve Vimperku nahradit domácí bodovou ztrátu s Lažišti. Přestože jsme udělali některé změny v sestavě i rozestavení a měli v prvním poločase více ze hry než domácí, včetně dvou gólových příležitostí, myslím si, že jsme měli vytěžit víc. Bohužel, opět nám chyběla kvalita na útočné polovině, tak to prostě je a máme v tomto směru na čem pracovat. Upozorňoval jsem hráče na nebezpečí ze standardních situací domácích a přesně z nich i díky naší nedůslednosti zahrozili a ve dvou případech nás podržel brankář Dvořák. My se dostali ve druhém dějství do vedení z penalty za ruku, ale představoval jsem si jiný průběh zápasu. Umožnili jsme domácím dostat se do tlaku některými zbytečnými fauly, i když asi ne všechny se musely pískat a tady bylo vidět, že nějaké body potřebují a chtějí. Měli jsme i možnosti k potvrzení našeho vedení, ale ty jsme neproměnili. Domácí byli bojovní, tlačili se do branky a možná by si i bod zasloužili, ale my jsme spokojení, že vezeme domů všechny tři.“

TJ Šumavan Vimperk – SK Lhenice 0:1 (0:0)

Branka: 73. (pen.) Prenner. Rozhodčí: Pravda – R. Mráz, Trkovský. ŽK: 3:5 (Sýs, Děd ml., Pospíchal – Iliev, Beran, Málek, Dvořák, Chromý). Diváků: 100.

Lhenice: Dvořák – Funda, Dav. Kiš, Trojan – Mahák, Beran, Prenner, Bumba (84. Schön), Málek (64. Chromý) – Balica, Iliev (87. Dom. Kiš). Trenér Ivo Čech.

Napsal(a) Jan Bumba | Foto Jan Klein