Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ivo Táborský bojoval s angínou, přesto dvěma góly potvrdil návrat Dynama mezi elitu

 
středa, 8. května 2019, 23:43

Na Střelecký ostrov v jihočeské metropoli se vrací nejvyšší domácí soutěž. Černobílé Dynamo potvrdilo postup před svými fanoušky v den státního svátku 8. května, když ve 27. kole FNL porazilo tým MFK Chrudim 3:1. Dva góly vítězů dal veterán Ivo Táborský, třetí přidal Patrik Čavoš po akci, která začala u Iva Táborského.

V předchozím kole padli Jihočeši výsledkem 0:1 v Hradci Králové. Zastavila se tím jejich série dvanácti výher a oddálilo čekání na postup. Proti Chrudimi stačilo získat o bod víc, než druhá Jihlava. Podařilo se, neboť celek z Vysočiny remizoval 1:1 v Prostějově. V první půli se však svěřencům Davida Horejše lepila smůla na paty. „Měli jsme velký náskok před Jihlavou a začala nám pracovat hlava. To je třeba si přiznat. Apelovali jsme na to, ale dneska jsem měl dobrý pocit už na rozcvičce. Nebyla tam nervozita. Akorát jsme dostali od Chrudimi gól ve 4. minutě po tečované střele. Byl to smolný okamžik,“ vydýchával se hrdina svátečního večera.

Velkou šanci na vyrovnání měl Ivo Táborský už ve 30. minutě. Jeho hlavička se neujala, stejně i dorážka Ladislava Martana. Velké chvíle zkušeného hráče přišly v 60. a 62. minutě, kdy dvěma trefami otočil výsledek. Nejprve srovnal hlavou, když předtím neúspěšně hlavičkoval kapitán Jiří Kladrubský. Následně zakončoval zblízka nohou do otevřeného prostoru u pravé tyče, když k němu prošel míč zprava přes několik hráčů. Mazaným přiťuknutím odstartoval v 90. minutě akci, která pokračovala přes Ladislava Martana až ke střelci třetího gólu Patriku Čavošovi. „Vůbec nezáleželo na tom, kdy dá ty góly,“ povídal skromně po duelu s Chrudimí.

Bylo víc než symbolické, že postupovou pečeť zařídil Ivo Táborský, neboť tento hráč potvrdil postup Dynama také v sezoně 2005 – 2006. Tehdy zaznamenal dva góly v rozhodujícím utkání na půdě Ústí nad Labem. „Dneska jsem nejvíc bojoval sám se sebou,“ přiznal fotbalista, který 10. května oslaví čtyřiatřicáté narozeniny. „Chyběl nám Ledy (David Ledecký – pozn.) a mužstvo mě potřebovalo. Mám angínu, den před zápasem jsem netrénoval a vůbec jsem nevěděl, jak to zvládnu. V první půli jsem to zazdil neskutečně, ale věřil jsem v dobrý konec. A znovu se ukázala naše síla. Jsem šťastnej. Kvůli takovým zápasům hrajeme fotbal,“ neskrýval dojetí.

Odchovanec pražské Slavie, který srostl s Dynamem díky působení na Střeleckém ostrově v období 2005 až 2007 a také v posledních třech sezonách. Přišel na pomoc z prvoligových Teplic. „Tři roky jsme se tady o něco snažili a chvílemi jsme byli hodně dole. Letošní sezona se nám ale povedla extrémně,“ liboval si. Zároveň však odmítl roli spasitele. „Byl jsem jedním článkem v týmovém soukolí. Mužstvo jsem nevrátil do ligy já, ale všichni kluci, kteří jsou v kabině. I ti, co třeba hráli méně. Nedokázali bychom to bez nich. Každý musel přijmout svoji roli a nějak se s tím porovnat. Byl to i můj případ, protože jsem nedostával minutáž podle svých představ,“ nezakrýval.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle