Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Umíme to uhrát na 1:0, pochvaloval si Jindřich Staněk po výhře Dynama nad Sokolovem

 
pondělí, 29. dubna 2019, 22:23

Druholigové Dynamo ve 25. kole FNL na domácím trávníku zdolalo tým Sokolova 1:0 a jednou nohou nakročilo mezi českou elitu. Se šňůrou dvanácti vítězství v řadě a luxusním náskokem dvanácti bodů na čele tabulky před druhou Jihlavou stojí černobílí před závěrečnou pěticí zápasů. Branku aktuálně hájí čerstvě třiadvacetiletý Jindřich Staněk, který absolvoval zatím celou sérii výher a vychytal přitom osmkrát nulu.

Českobudějovický favorit vstoupil do souboje s Baníkem Sokolov ve svižném tempu, vytvořil si tlak a ve 30. minutě skóroval díky povedené ráně Petra Grajciara. Postupně však upadalo nasazení domácích a ještě před koncem první půle je musel podržet Jindřich Staněk, jenž svým zákrokem zmařil velkou šanci Michala Hlavatého. Lepším týmem po změně stran byli hosté, ale nepadl už žádný gól. „Jsme rádi, že jsme nesmírně těžké utkání zvládli za tři body. Abych byl upřímný, náš výkon nebyl ideální. Máme na čem pracovat. Ale důležitý je výsledek. Ukázalo se, že to umíme uhrát na 1:0, i když se nedaří,“ pochvaloval si někdejší juniorský reprezentant. 

Druhých pětačtyřicet minut odehráli domácí jakoby bez energie. Byli nepřesní, kazili přihrávky. Zřejmě je svazovalo vědomí náskoku nejen v duelu se Sokolovem, ale také na čele druholigového pelotonu. Nakonec se báli o výsledek, který uhájili s potřebnou dávkou štěstí. „O přestávce jsme si zdůrazňovali, že nesmíme přestat hrát. Jenže přesně to se stalo. Nebyli jsme tak aktivní. Na druhou stranu chválím kluky za bojovnost, i když tam byly i nějaké chybičky. Sokolov byl ve druhé půli velmi nepříjemný. Jako většina týmů neměl tady co ztratit a prezentoval svoji fotbalovost. Někteří jeho hráči jsou fakt výborní co se týká techniky,“ ocenil brankář na soupeři z desáté příčky.

Byl připravený a zvládnul to

Jindřich Staněk vyřešil nejednu nebezpečnou situaci a skutečně podržel svůj tým. Proti houževnatému soupeři zasahoval ještě v nastaveném čase. „Když budu mluvit za sebe, tak určitě vstupuju vždycky do druhé půle se stejným cílem jako do první. Nedostat gól. Říkal jsem si, že určitě přijdou šance Sokolova a musel jsem se soustředit na každý zákrok. Být připravený. Zaplať Pán Bůh, připravený jsem byl a zvládnul jsem to,“ usmíval se po dvanáctém tříbodovém úspěchu v řadě, která našla svůj počátek na Střeleckém ostrově 4. listopadu. Tehdy Jihočeši pokořili Jihlavu 2:0.

Strakonický odchovanec, který má zkušenosti s anglickým fotbalem, na začátku letošní sezony laboroval se zraněním. Branku Dynama hájil jeho krajan Zdeněk Křížek. „Do šestého kola jsem byl mimo hru kvůli zdravotním potížím. Potom jsem čekal na šanci, která přišla a už jsem zůstal v bráně. Samozřejmě vím o vychytaných nulách, ale nedám tolik na jejich počítání. Hlavní věc je, že bodujeme naplno,“ chtěl zůstat skromný před zbývající pěticí mistrovských vystoupení ve FNL. Budějovičtí se ještě představí na půdě třetího Hradce Králové či druhé Jihlavy. „Určitě chceme prodloužit naši sérii a vyhrát každý další zápas. Věřím, že i kdyby už nešlo o nic, tak půjdeme do toho vždycky na sto procent,“ pravil odhodlaně.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle