Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písek zaslouženě vybojoval druhé jarní vítězství na domácí půdě

 
sobota, 6. dubna 2019, 16:13

Nepodařené vystoupení v Karlových Varech, kde písecký tým prohrál před týdnem 0:2, napravili svěřenci Milana Nouska ml. a Zdeňka Koukala v domácím souboji s Dobrovicí. Bojovným výkonem a aktivní hrou si poradili s tvrdě hrajícím soupeřem a díky premiérově trefě srbské posily Andriji Ratkoviče získali zaslouženě plný počet bodů.

Kvůli zdravotním absencím Aleše Hanzlíka a Romana Vávry museli domácí trenéři přeskládat složení obranné linie. Ondřej Běloušek se přesunul z krajního postu na stopera, levý okraj zajišťoval jindy ofenzivní záložník nebo hrotový hráč Martin Held. Mužstvo však od počátku fungovalo dobře a když přivyklo nesmlouvavému stylu soupeře, začalo se stále častěji prosazovat v ofenzivě. První významnější příležitost měli ve 23. minutě po narážečce Antonín Presl s Andrijou Ratkovičem, ale jednadvacetiletý srbský útočník při své premiéře před píseckými diváky (nastoupil již v Karlových Varech) poslal míč svému spoluhráči na dlouhou nohu.

O pět minut později vyslal Tomáš Benetka z pravé strany střílený centr do pokutového území, ale Václav Hrachovec hlavou mířil vedle. Neujala se ani přihrávka Martina Voráčka na Antonína Presla nebo centr Martina Helda z levé strany, který proletěl malým vápnem bez toho, aby našel adresáta. Přesto domácí hlavně ve druhé části úvodní půle kralovali na trávníku a bylo otázkou času, kdy otevřou skóre. „Konečně jsme se prezentovali hrou, kterou se chceme prezentovat. Předváděli jsme líbivý fotbal,“ těšilo Milana Nouska ml.

Neudrželi standard, ale prokázali morálku

Aktivita píseckého týmu vygenerovala změnu stavu krátce po otevření druhého poločasu, z něhož uplynuly pouhé dvě minuty, když Andrija Ratkovič utěšenou střelou překonal Ondřeje Bartoše v brance hostí. Ke slovu se dostali i dobrovičtí fotbalisté, jmenovitě agilní Tomáš Valenta, jenž v zimě přišel z Táborska. Po rychlé akci z pravé strany trefil jen boční síť. Nedlouho poté dvakrát v krátkém sledu poslal nevybíravě k zemi pilíř písecké obrany Ondřeje Bělouška. Ten se po ošetření za postranní čárou naštěstí vrátil do boje.

Obrovskou šanci měli Jihočeši v 62. minutě. Václav Hrachovec se šikovně protáhl do pokutového území, ale jeho přihrávku nezpracoval Martin Voráček ani Andrija Ratkovič. Hosté nasadili několik čerstvých sil a ve snaze o vyrovnání zvyšovali tlak. Další významné příležitosti však byly na kopačkách píseckých hráčů. Martin Voráček znovu bez efektu nasměroval balon do malého vápna. Záhy tam prokličkoval Andrija Ratkovič, jenže zacílil vedle levé tyče. „Po vedoucím gólu nastalo určité uspokojení a soupeř začal být aktivnější. Neudrželi jsme si svůj standard z první půle, přesto hráči ukázali morálku a odpracovali zápas,“ doplnil Milan Nousek.

FC Písek – FK Dobrovice 1:0 (0:0)

Góly: 47. Ratkovič. Rozhodčí: Janoch – Duda, Grimm. ŽK: 1:2 (74. Presl – 50. Valenta, 64. Soběslav) Diváků: 307.

FC Písek: Toma – Benetka, Běloušek, Vacovský, M. Held – Hrachovec (68. Pecka), J. Held, Ulbrich (90. Sigmund), Voráček – Ratkovič (86. Sedláček), Presl (74. Kulík). Trenéři Milan Nousek a Zdeněk Koukal.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle