Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Peckáři zvládli domácí jarní premiéru s Vodňany

 
středa, 27. března 2019, 16:52

Lheničtí měli Vodňanským co oplácet, neboť při podzimní derniéře právě u nich 1:2 prohráli. Ač hned v úvodu utkání ještě plně nesoustředěni inkasovali branku po standardce 0:1, když i v těch následujících byli Vodňanští za výškové převahy velice nebezpeční, dokázali pro ně nepříznivý vstup do zápasu otočit. Nejprve srovnali na 1:1, poté šli do těsného vedení 2:1, aby jej následně ztratili soupeřovým vyrovnáním (2:2) a z penalty v závěru poločasu strhli vedení znovu na svou stranu – na 3:2. V druhém dějství, lepší již soupeře, dalším dosaženým gólem utekli Vodňanským na rozdíl dvou branek – na 4:2, který za týmového pojetí hry v nasazení, i za oboustranně vznikajících gólových příležitostí, udrželi až do konce utkání k zaslouženému prvnímu jarnímu tříbodovému zisku.

Lheničtí, ač vědomi si významu vstupního utkání do mistrovského jara, přesto byli v samém jeho počátku soupeřem zaskočeni. Běžela 4. min. a Vodňanští za Mahákův faul rozehráli trestný kop, lhenická obrana v šestnáctce neuhlídala Malíka, z jehož zakončení hlavou se ujali vedení (0:1). Tím předvedli, jak nebezpečné jsou v jejich provedení standardky, o čemž se domácí i v dalším hracím čase měli možnost přesvědčit.

Po znatelném rozhození z obdržené branky se postupně více a více osmělovali a to i za pohledných akcí a ohrožování soupeřovy branky. Ve 13. min. našel Iliev Maháka, jehož střelecké zakončení však vodňanští beci stačili zblokovat. Ve 22. min. předložil Pořádek míč Ileovi, ale jeho střelecká koncovka byla nepřesná. Ve 25. min. Bumba rozehrál trestný kop před branku na Dav. Kiše, který ze závaru před gólmanem Novákem uklidil balón do sítě. Srovnáno na 1:1.

O minutu později hosté chybovali, toho využil Pořádek k samostatnému úniku na Nováka v bráně, zvolil však ještě přihrávku na Ilieva, co předkopnutý míč již nedotáhl k zakončení a velká šance byla tak zmařena. Okamžitě následoval nebezpečný protiútok Vodňanských, který byl lhenickou defenzivou zastaven s následným rohovým kopem. Ve 34. min. po rozehrané standardce naběhl zleva podél lajny s balónem Bumba a poslal jej centrovaný, střílený na přední tyč Novákovy branky, kde jej hlavou hned z první přesně trefil Iliev a poslal Lhenické do vedení 2:1.

Ve 38. min. po faulu, následné standardce a nedůrazu bránících před Dvořákovou brankou, jak jinak, hostující tým Kuncem vyrovnal na 2:2. Blížil se konec prvního poločasu, když ve 41. min. byl ve vápně faulován Iliev a nařízenou penaltu Prenner bezpečně proměnil – 3:2. Domácí tak znovu šli do těsného vedení.

Místo vyrovnání zazvonilo břevno

S jednogólovým náskokem vstoupili Lheničtí do druhého poločasu. V něm si vypracovali několik gólových příležitostí, které až do 76.min. ale k jejich navýšení vedení nevedly. Ve 49. min. ohrozil vodňanskou branku, po Prennerově uličce, Iliev, beci však byli na místě a akutní nebezpečí odvrátili na roh. V 51. min. Bumba dlouhým pasem za obranu našel Pořádka, ten ale „patičkou“ hledal k zakončení Málka, aby slibná šance byla v nepřesnosti promarněna.

Naopak v 58. min. měl blízko ke zplichtění průběžného stavu hostující tým při nádherné střele Hrachovce z dobrých osmnácti metrů, co jen se štěstím pro domácí skončila na břevně! V 68. min. vybojovaný balón získal Iliev, posunul jej k zakončení na Málka, ale ani tato gólová příležitost nebyla dotažena, stejně jako ta v 73. min. Málka a Pořádka. Minutu nato měla akce Pořádka a Bumby již přesnějšího zakončovatele v Prennerovi, jehož dobře mířenou střelu k tyči však vytěsnil skvěle gólman Novák na roh. Až v 76. min. gólově udeřilo. Iliev získal míč, přihrál jej zpět na Málka, který jej centrovaný nasměroval na Prennera, jehož přehozením Nováka hlavou zapadl počtvrté do vodňanské sítě 4:2.

V závěru utkání, za oboustranného prostřídání hráčů, si domácí, Lheničtí dvougólový náskok zodpovědně strážili, Vodňanské do nebezpečných, branku ohrožujících možností nepouštěli a dovedli zápas k cennému prvnímu jarnímu vítězství.

Hodnocení utkání lhenickým trenérem Ivo Čechem: „Pracovali jsme poměrně poctivě celou zimu, ale to jak jsme připraveni, se uvidí až v samotných soutěžních utkáních. A úvodní s Vodňany bylo pochopitelně hodně důležité, pro atmosféru, chuť do další práce a určitě i pro další vývoj v tabulce. Měl jsem vzhledem k absenci Kuby Berana trochu dilema v jakém rozestavení začít, ale protože David Kiš se dal zdravotně do kupy, tak jsme nakonec nastoupili tak, jako v generálce s Netolicemi, tedy se třemi beky, pěti záložníky a dvěma útočníky. Ono stejně je vždy důležitější, jestli se pohybují hráči na hřišti tak, jak vyžaduje daná herní situace. Zpočátku ukazovali hosté svoji nespornou fotbalovou kvalitu a zkušenosti, bohužel i my jsme přispěli k tomu, že šli hned ve 4. minutě do vedení, neboť jsme hloupě faulovali a ani nebyli schopni odbránit následnou standardní situaci, věci na které jsem hráče speciálně upozorňoval. Postupně jsme se dostávali více do hry, zbytek prvního poločasu byla hra vyrovnaná a nám se povedlo jít do vedení.
Ve druhé půli jsme myslím byli o něco lepším mužstvem a měli několik možností k navýšení náskoku, bohužel jsme některá přečíslení neřešili dobře. Hosté hrozili zejména z velmi dobře zahrávaných standardních situací. Naše vítězství považuji za zasloužené, všechny kluky musím pochválit, odpracovali to a věřím, že jsme schopni i přes zranění některých hráčů (Tůma, Beran, Schön a nyní i Mahák), podobné výkony opakovat a potěšit tak naše fanoušky, kterým tímto děkuji za podporu. A na závěr chválím velmi i správce hřiště, protože hrací plocha byla připravena ve vynikajícím stavu.“

SK Lhenice – FK Vodňany 4:2 (3:2)

Branky: 41. (pen.) a 76. Prenner, 25. Dav. Kiš, 34. Iliev – 4. Malík, 38. Kunc. Rozhodčí: Tauber – Tůma, Barva. ŽK: 1:1 (Chromý – D. Jizba). Diváků: 100.

Lhenice: Dvořák – Trojan, Kopf, Dav. Kiš – Mahák (42. Funda), Prenner, Málek (81. Pokorný), Chromý, P. Bumba – Iliev (76. Balica), Pořádek (90. Dom. Kiš). Trenér Ivo Čech.

Vodňany: Novák – Jizba, Brož, Otepka, Malík (82. Želízko), Hrachovec, Kunc, Šťastný, Hudák, Gažík (76. Pícha), Girardey (73. Šteier), Trenér František Bican.

 
 
Napsal(a) Jan Bumba | Foto Jan Klein
 


 
Reklama