Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Prioritou je zabezpečení financí, říká v rozhovoru šéf krajského fotbalu Jan Jílek

 
sobota, 23. března 2019, 07:56

Organizovaný fotbal v jižních Čechách si v březnu připomíná 100leté výročí. O mimořádném jubileu, vydání jedinečné knihy a také startu krajských soutěží jsme hovořili s předsedou Jihočeského KFS Jan Jílkem.

Sto let je krásné a zároveň významné jubileum. Jak ho osobně vnímáte?
Jsem velice rád, že u tohoto významného jubilea mohu být jako čelní představitel jihočeského organizovaného fotbalu. Upřímně říkám, že sám bych si toto výročí ani neuvědomil. Když za mnou před téměř dvěma roky přišli Michal Průcha a Zdeněk Zuntych s myšlenkou vydání knihy k tomuto jubileu a vyprávěli mi ten úžasný příběh, který se k tomuto výročí váže a který objevili při bádání v archivech v souvislosti s přípravou předchozí publikace Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu, tak jsem neváhal ani minutu. Jak píši v úvodníku ke knize, tímto výročím si my, hráči, fanoušci, funkcionáři, kluby, i Jihočeský krajský fotbalový svaz, připomínáme úžasných 100 let organizovaného fotbalu na jihu Čech. Jsme tak součástí něčeho mimořádného, co nás spojuje a naplňuje životy tisíců lidí. Je to silný příběh organizace výkonnostního fotbalu, který dnes stojí na pevné a stabilní členské základně. Nejpočetnější v kraji. Fotbal je jedinečným důkazem toho, že neuspějí jen ti nejsilnější, neodolnější a nejvytrvalejší, ale i ti, co mu obětují svůj volný čas, protože v něm vidí jeden ze smyslů života. A to považuji za obrovskou devizu celého našeho fotbalového hnutí.

Valná hromada probíhala ve slavnostním hávu. Křtila se kniha a oceňovali se zasloužilí činovníci. Účast přijali významní hosté. Vydařené narozeniny, že?
Jednoznačně. Vše klaplo na jedničku, křest téměř na den založení jihočeské župy footballové, důstojná atmosféra, významné osobnosti v roli kmotrů – primátor Svoboda, vicehejtman Hroch a generální sekretář FAČR Pauly a jedinečný příběh zachycený na více jak 200 stranách publikace „100 let jihočeského fotbalu“. Co více si přát. A jako VV KFS jsme k tomu dále přispěli slavnostním vyznamenáním významných osobností – funkcionářů, kteří v posledních desetiletích odvedli pro organizovaný fotbal v jižních Čechách obrovský kus práce. Pro všechny tyto osoby to byl v jistých okamžicích i silně emotivní zážitek. 

Samotná kniha pod názvem 100 let jihočeského fotbalu je průkopnickým dílem. O sepsání historie fotbalu v kraji snilo několik generací. Už jste měl možnost si knihu přečíst, co jí říkáte?
Měl jsem možnost knihu přečíst možná jako jeden z prvních čtenářů, jelikož jsem k ní psal úvodní slovo. Dostal jsem ještě elektronickou zalomenou verzi ke korekturám, která sice nebyla kompletní z hlediska fotodokumentace, ale textově bylo již téměř hotová. Následně jsem dostal verzi, která šla do tisku, a tu jsem přečetl doslova jedním dechem. Samozřejmě se mi lépe čtou tištěné pasáže knihy, u kterých jsem již „pamětníkem“, ale samotný exkurz ke zrodu organizovaného fotbalu v jižních Čechách je neuvěřitelný. Autoři Michal Průcha a Zdeněk Zuntych odvedli vynikající práci, za kterou jim tímto jménem celého jihočeského fotbalového hnutí velice děkuji.

Jaký je o ojedinělou publikaci zájem?
Co mám aktuálně informaci, tak zájem o publikaci je opravdu značný a odezva je na ni velmi kladná. Kdo má zájem o koupi, neměl by váhat kontaktovat sekretariát KFS.

Na valné hromadě byl dovolen devátý člen výkonného výboru místo na podzim odstoupivšího Tomáše Marušku. Jeho nástupcem se stal Jiří Hrbáč. Jakou roli bude zastávat?
Jirka Hrbáč bude mít v gesci Komisi mládeže Jihočeského kraje, které je již od prosince 2018 VV KFS zvoleným předsedou a samozřejmě nyní je i legitimním členem VV KFS. Bude mít možnost ovlivňovat dění v jihočeském výkonnostním fotbale, kdy bude zároveň interaktivně spolupracovat s krajským GTM Pavlem Pulcem na organizovaných mládežnických aktivitách Jihočeského kraje s propojením na projekty FAČR. Zároveň bude jeho rolí se částečně podílet a koordinovat spolupráci s předsedy komise mládeže jednotlivých OFS. Znám ho i jeho práci a věřím, že bude pro VV KFS přínosem.

Každá doba má svoje. Co je teď největším problémem krajského fotbalu? Stále se hovoří o bezplatném odchodu hráčů do zahraničí, jemuž nejde po řadu let zamezit.
Ano, to je problém výkonnostního amatérského fotbalu, ale ten KFS ani FAČR nevyřeší, pokud budeme součástí EU a jejího práva. Bohužel.

Neschází jen hráči, když hovořím s klubovými činovníky, těžko se hledají i jejich nástupci. Do fotbalu se lidi nehrnou...
To je velký problém nejen fotbalu, ale obecně sportu. Nejen nedostatek hráčů, trenérů a rozhodčích, ale samozřejmě i funkcionářů trápí fotbalovou sportovní obec. Měl jsem na to diskusní příspěvek na právě uplynulé valné hromadě KFS. Průměrný věk funkcionářů ve VV OFS je okolo 55 let a u nás na KFS je to okolo 50 let. Ještě horší situace je to samozřejmě v samostatných odborných komisích, kde se velmi těžko hledá personální zázemí na odbornou práci. Jejich prací jsou každotýdenní několikahodinové schůze, při kterých vyhodnocují uplynulá kola soutěží z pohledu výkonů rozhodčích, sportovně-technického splnění povinností v utkání a disciplinárních opatření. Je to právě jejich obětavá činnost, která zabezpečuje zdárných chod a regulérnosti průběhu odehraných soutěží v kraji. Podotýkám, že tuto práci odvádějí všichni členové komisí bez nároku na honorář.

FAČR šetří, kde se dá. Pocítil to i Jihočeský KFS?
FAČR šetří, ale nedokáži říci jak moc efektivně. Nejsem oprávněný hodnotit svazovou politiku, ale jednoznačně mi vadí to, že se celá situace na FAČR přenáší na nižší články výkonnostního fotbalu. Je to obrovský problém, jelikož KFS je z hlediska podpory z Programu V. MŠMT, což je podpora činnosti sportovních svazů, značně podfinancovaný a nevypadá to, že se situace v roce 2019 zlepší. Jednal jsem o tom přímo s předsedou FAČR Malíkem a intenzivně se zajímám o situaci okolo vzniku nové Agentury pro sport a seznamuji se s návrhem znění nového „Zákona o podpoře sportu“, který prošel PS PČR třetím čtením a jímž by se měla agentura řídit. Samozřejmě si musíme nyní pomoci jako KFS sami a má to jednoznačný dopad i na aktivity, které jsme schopni jako KFS dělat pro samotné oddíly a fotbal jako takový.

V čele svazu jste šestým rokem. Za tu dobu se toho hodně povedlo. Čeho si nejvíce ceníte?
Cením si každého projektu, který se nám podaří podpořit nebo nastartovat. Největším počinem bylo bezesporu založení Nadačního fondu na podporu fotbalové mládeže, což od nás převzaly i další KFS v celé ČR. Jsme jeden z mála krajů v republice, který na této platformě intenzivně pracuje a podporuje výkonnostní fotbal.  Vždyť jsme spolu s Jihočeským krajem realizovali projekt Bezpečné branky, který do klubů přinesl přes 230 branek pro mládežnický fotbal, společně s ČEZ jsme jako první v republice nastartovali systematickou podporu trenérů mládeže, vybavili jsme všechny oddíly agility tréninkovými pomůckami a dalším vybavením nutným pro bezpečný průběh utkání. Byl jsem u zrodu vzniku a fungování Jihočeské regionální fotbalové akademie, sdružující největší fotbalové talenty ve věku 14–15 let. Systematicky podporujeme i organizované náborové akce dětí a těšíme se z jednoho z nevyšších nárůstů mládežnické základny v novodobé historii fotbalu. Přes Nadační fond za šest let „proteklo“ výše uvedeným způsobem téměř 22 milionů. Vše o projektech je možné dohledat v zápisech Správní rady NF.

Na začátku roku jste ukončil profesionální kariéru rozhodčího. Bylo to těžké rozhodování?
Upřímně bylo. Vždyť jsem v profesionálních soutěžích strávil skoro 15 let a celkově jsem působil v roli rozhodčího téměř 25 let. Ale situace kolem mé osoby tomu tak chtěla. Rozhodl jsem se naprosto svobodně a rychle. Výhodou je, že jsem se na konec kariéry již delší dobu připravoval a tak nebylo a nezůstalo tolik nezodpovězených otázek jako například co bude dál, jak to budu snášet, jak moc mi to bude chybět. Faktem však je, že jsem si představoval kariéru ukončit jinak, důstojněji. Ale tak to zkrátka je, „Člověk míní, život mění“.

Bude mít Jihočeský kraj za vás nástupce v první lize?
Aktuálně máme v první lize tři rozhodčí. Pavla Rejžka jako rozhodčího a Jirku Pečenku a Petra Kotalíka jako asistenty. Jsem přesvědčen, že kluci mají perspektivu a budou dělat jižním Čechám v profesionálních soutěžích dobré jméno.



V rámci jubilea Jihočeský KFS ocenil práci svých dlouholetých činovníků, navržených okresními fotbalovými svazy – Františka Samce (Č. Budějovice), Zdeňka Švába (Č. Krumlov), Emila Steinmayera (Prachatice), Ladislava Černohorského (Písek), Jiřího Volka (Tábor), Karla Handšuha st. (Strakonice), Františka Pešla (J. Hradec) a Vladimíra Eibla za KFS Jihočeského kraje.

Startují krajské soutěže. Jak jste vyhodnotili podzimní část? Proběhlo všechno v pořádku?
Hodnocení bylo velmi pozitivní ve vztahu k průběhu, organizaci a zabezpečení soutěží. Neshledali jsme jako VV KFS žádné nedostatky a vše bylo kladně hodnoceno a jednohlasně schváleno. Čeká nás ovšem zřejmě nevyrovnanější a nejvypjatější jaro, zejména v KP mužů za mého působení v roli předsedy KFS a proto jsem apeloval na všechny delegované osoby, aby ke každému utkání přistoupili maximálně koncentrovaně a zodpovědně.

Jak se uvedlo natáčení zápasů I. A třídy a kdy se budou vysílat on-line naostro?
Máme na to jen velmi pozitivní ohlasy. Patří díky jednak oddílům a také odborným komisím za práci s videem. Ubezpečili jsme se již za půl roku jeho fungování, že je to investice, která se již vrátila. Jednak v ohlasu činovníků, komisí, rozhodčích, tak i médií. Vždyť jsme v 95 procentech schopni zpětně dokladovat situaci na hrací ploše nebo i mimo ni pro další přijetí opatření v dané souvislosti nebo uvedení souvislostí na „pravou míru“. On-line vysílání u I. A tříd je otázkou financí. U KP je to zajištěno společností TV COM, dceřinou společností FAČR, ale o zbytek se musíme postarat sami. Finančně se jedná o desetitisíce korun ročně, které nyní nemáme. Ale jednám s jednou společností, která by nám poskytla partnersky potřebné technické a HW zázemí.

Jednou z nedílných součástí fotbalu jsou i rozhodčí. Jak jsou připraveni na jarní sezonu?
Jsem přesvědčen, že dobře. Rozhodčí KP a I. A tříd měli odděleně dvoudenní odborný seminář, kde absolvovali písemný test z pravidel fotbalu, videotesty z herních situací a probrali klipy z utkání KP a I. A tříd za podzimní část sezony. Seminář rozhodčích I. B tříd a mládeže je naplánován na pátek 22. 3. 2019 a věřím, že proběhne v podobném duchu. S výkony rozhodčích v průběhu podzimu byla vyjádřena spokojenost, ale tím nechci říci, že se nacházíme v ideálním rozpoložení a kondici. Máme ještě před sebou hodně práce, ale progres je zřetelný. Až na výjimky mám i vesměs pozitivní reakce od samotných oddílů na výkony rozhodčích v našich soutěžích.

Od jarní části sezóny 2018/19 bude ve všech zápasech KP mužů probíhat předzápasová porada. Čeho se bude týkat?
Ano, zavedli jsme to u soutěže KP mužů, kdy bude zhruba 30 minut před utkáním probíhat krátká předzápasová porada za účasti hlavního pořadatele, rozhodčího, delegáta svazu a vedoucích obou mužstev. Půjde o organizační pokyny k průběhu samotného utkání a jeho zabezpečení pořadatelskou službou, pokyny k rozcvičování hráčů, chování a přítomnosti funkcionářů a hráčů na lavičkách a v technických zónách a kontrola výstroje hráčů obou družstev včetně brankářů.

Co plánujete do jara či tento rok? Jaké jsou priority svazu?
Především musíme zabezpečit finanční prostředky na zajištění provozu svazu a organizaci jednotlivých soutěží, jelikož jak jsem řekl, že meziroční propad příjmů od MŠMT přes FAČR je více než 1 milion korun. To je priorita. Jinak máme v plánu přes Nadační fond ve spolupráci s partnery a Jihočeským krajem zakoupit 15 – 20 kusů lékařských přístrojů k defibrilaci srdce, které bychom rádi rozmístili do oddílů po kraji, pracujících s nejvíce oddíly jak v kategorii mládeže, tak dospělých. Jedná se o zařízení, jejichž používání je intuitivní, není třeba zvláštního školení uživatele. Při organizovaných turnajích mládeže a dospělých bude vždy povinností pořadatele tento přístroj mít v místě konání akce. Metodiku používání zařízení zpracujeme s odborným lékařem a vybraným dodavatelem. Myslím si, že je to věc, která je vnímána fotbalovou veřejností a partnery jako velmi pozitivní krok, stejně jako bylo zakoupení bezpečných branek pro oddíly.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák